Kołowrotek Robinson Suzuka 258.

/ 4 odpowiedzi
Witam Kolegów Wędkarzy, Czy mieliście styczność z kołowrotkiem Robinson Suzuka 258? Parametry wyglądają zachęcająco biorąc pod uwagę cenę. Szukam budżetowego kołowrotka pod pstrągi
WedkarzIncognito

Witam. Nigdy nie miałem styczności z kołowrotkami Robinson-a, ale muszę na wstępie zaznaczyć, że kiedyś zastanawiałem się nad kupnem Robinsona Dakoty, który finalnie ustąpił miejsca Okumie Alterze. Stąd też przedstawie kilka propozycji spod znaku Okumy, pierwsza z nich to Altera, którą posidam i złego słowa nie mogę powiedzieć (napisać) na ten kołowrotek, który jest budżetowy, a nadal mieli, że aż miło :) Z minusów mogę przyznać, że daleko mu do maślanej pracy niczym w Shimano Stradicu, ale jak wspomniałem wcześniej, jest to kołowrotek budżetowy ;) Spod znaku Okumy technicznie identycznymi kołowrotkami jak Altera są: Alaris oraz JAW. Ważne info odnośnie Okumy, która ma zawyżoną rozmiarówkę. Kołowrotek opisany jako 20 to w praktyce i fizycznie rozmiar 1000. Opcje troche droższe, ale za to wyposażone w większą ilość łożysk to: Okuma Custom Spin oraz Skyliner i na koniec kołowrotek, który zgarnia dużo pozytywnych opinii, a jest nim Okuma Ceymar. Jest jeszcze jedna budżetowa propozycja, której nie byłem użytkownikiem, ale opinie wskazują na to, że jest to przystępny kołowrotek w przystępnej kwocie i jeżeli nie istotny jest wygląd czy też waga kołowrotka, a istotną cechą ma być wytrzymałość, to proponuję Ryobi Ecusimę. Pozdrawiam. (2021/06/01 09:40)

Tomasz J

Ze stajni Robinsona mam dwie Dakoty i dwa Method Gun'y. Orane od 4 (Dakoty) i 2 (Method Gun'y) lat na wrocławskich kanałach i rzekach dają radę (oczywiście nie oczekujmy cudów to budżetowe kręcioły). Suzukę miałem w rękach i wydała mi się dość delikatna (acz to moje spaczenie - kołowrotek musi swoje ważyć). W każdym razie na sucho pracuje bardzo ładnie i hamulec ma precyzyjny jak na kołowrotek za te pieniądze. Myślę, że właściwie pielęgnowana i nie przeciążana, posłuży spokojnie kilka sezonów nawet często użytkowana. (2021/06/02 19:56)

ergie1

Węź pod uwagę jeszcze 5 letni okres gwarancji. Myśle,że to dobry wybór.
(2021/06/08 08:34)

Sith

Węź pod uwagę jeszcze 5 letni okres gwarancji. (...)
Bardzo ważne! To zazwyczaj okres, w którym intensywnie użytkowany kołowrotek oddaje duszę stwórcy. Jeśli producent/dystrybutor udziela tak długiej gwarancji, to znaczy, że taki okres i jeden dzień dłużej konstrukcja wytrzyma. ;))
(2021/06/08 08:43)