Zaloguj się do konta

Robienie kulek proteinowych

utworzono: 2012/02/28 17:32
Orsi1

W tym roku mam zamiar zabrać się za jeziorowe karpie.Postanowiłem łapać i nęcić proteinami ale zbankrutował bym kupując kilka kilo protein więc postanowiłem otworzyć produkcję.I tutaj mam kilka pytań.Karp na wiosnę i lato woli słodkie  czy śmierdziuchy?Czy podczas suszenia ich w domu / świeżym powietrzu nie stracą aromatu???Złym pomysłem jest suszenie przy grzejniku???Ile trzeba suszyć kulki aby nadawały się do dłuższego przechowywania?? Czy po użyciu konserwantu do kulek karpie będą brać gorzej? 
[2012-02-28 17:32]


1.Karp na wiosnę i lato woli słodkie  czy śmierdziuchy?2.Czy podczas suszenia ich w domu / świeżym powietrzu nie stracą aromatu???3.Złym pomysłem jest suszenie przy grzejniku???4.Ile trzeba suszyć kulki aby nadawały się do dłuższego przechowywania?? 5.Czy po użyciu konserwantu do kulek karpie będą brać gorzej? 











1.Musisz przetestować metodą prób i błędów.często są to połączenia typu;banan-ryba  lub truskawka-halibut.2.nie powinny ,chyba że to będzie jakiś aromat do ciast.3.Dobrym o ile temperatura nię będzie zbyt wysoka bo w wyższej temperaturze kulki mogą pękać. 4. minimum 10 dni .Ja susze 10-12 dni w temperaturze pokojowej a potem przesypuje kulki do siatki po cebuli (może być stara siatka wędkarska) no i sobie tak wiszą w piwnicy do wiosny. 5.niewiem ,kiedyś używałem ale po powąchaniu butelki przestałem (butelka "waliła"chemią) kulki niby pachniały normalnie ale jakoś mi teraz "nie pasi" ten konserwant. [2012-02-28 18:13]

Orsi1

Dzięki Jarku za odpowiedzi.Mam jeszcze jedno pytanie.Czy dało by radę kulki konserwować w pojemniku z ryżem???Ryż jest w sumie bardzo higroskopijny więc wyciągnął by całą wilgoć z kulki przy czym kulka nie straciła by aromatu :P [2012-02-28 18:30]

eliot

Wiosna  ja najczęściej  krab  kałamarnica  halibut
[2012-02-28 18:31]

JKarp

Dzięki Jarku za odpowiedzi.Mam jeszcze jedno pytanie.Czy dało by radę kulki konserwować w pojemniku z ryżem???Ryż jest w sumie bardzo higroskopijny więc wyciągnął by całą wilgoć z kulki przy czym kulka nie straciła by aromatu :P

CześćJak chciałbyś zamrozić kulki to jak najbardziej do woreczków możesz dosypać ryżu.JK [2012-02-28 18:37]


Czy dało by radę kulki konserwować w pojemniku z ryżem???
Nigdy tak nie robiłem ale pewnie można .Wiem że tak niektórzy robią. [2012-02-28 18:43]

piotrcarp

Lepszym sposobem od suszenia na kamien jest suszenie przez kilkanascie godzin a nastepnie zamrozic kuleczki popakowane w odpowiadajace Ci porcje
[2012-02-28 18:59]