Zaloguj się do konta

Rippery Manns - rozmiary główek jigowych

utworzono: 2012/09/25 11:35
Kanalia10

Witam serdecznie wszystkich wędkarzy.
Mam pytanie odnośnie rozmiarów główek jigowych do ripperów manns'a. Chciałbym kupić troche gum w rozmiarach:
-45 mm
-60 mm
-80 mm
-100 mm
-150 mm
Nie wiem niestety, jakie rozmiary haków mam zamówić. Prosze kogoś kto zna się na temacie o pomoc.
Przy okazji mógłby mi ktoś doradzić odnośnie firmy główek jigowych. Jesień tuż tuż, trzeba się "uzbroić".
 Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam
[2012-09-25 11:35]

jaras67

Główki jak dla mnie nr.1 to gamakatsu
60mm zbroję hakiem 2/0
80mm hakiem 4/0
45mm hakiem nr.1
[2012-09-25 12:06]

FLO92

kolega dobrze mowi do 10 cm juz proponuje 5/0 a nawet 6/0 przy riperach co innego jak kopyto to 5/0 a 15 cm nie lowie nawet to nie wiem ;d ale duzy
[2012-09-25 12:15]

ryukon1975

Wejdź do sklepu fishing-mart,znajdź te gumy.Są tam na pewno i przy każdym rozmiarze masz podane jakie wielkości haków zaleca producent czyli do nich pasują.
ja tak tam kupowałem gumy i kupując przez internet dobierałem haki według zaleceń,wszystko pasowało.
[2012-09-25 12:24]

Artur z Ketrzyna

Są dwie szkoły zbrojenia przynęt. Jedna polega na tym że hak wychodzi z korpusu tuż przy ogonku, druga w 2/3 jej długości. Też zależy to na jakiego drapieżnika się zastawiasz. Np. szczupak atakuje zdobycz zazwyczaj od głowy i hak umieszczony 2/3 korpusu jest trafniejszy. Choć czasami jak tylko podskubuje to sprawdza się hak umieszcony  bliżej ogonka.
Ja na szczupaka używam "Ripper Fishunter Mikado" dł 8 cm i zbroje je w główki z hakami 3/0 idealnie do nich pasują.
Dodatkowo w zależności od głębokości łowiska stosujesz różnej gramatury główek. To znaczy im płyciej i delikatniej prowadzona przynęta tym lżejsza główka. Im głębiej i im mocniejszy nurt wody tym cięższa główka.
Jakich główek używam; gamakatsu, mustada i JVC (te ostatnie mają dość ciekawy kształt kolanka i zauważyłem że mam miej zejść szczupaków).
[2012-09-25 15:16]

Przem73

No i znowu na forum pojawia się pytanie na które odpowiedź nie jest prosta.
Jedno jest pewne, każda przynęta musi być uzbrojona w taki sposób aby hak nie powodował jej "usztywnienia". Lepiej żeby był za krótki, niż za długi. Cytowany wyżej sposób zbrojenia przynęt w haki o długości nie przekraczającej 2/3 jej długości uważam za właściwy. Sam zbroję ripperki i kopytka w haki o długości w granicach od 1/2 do 2/3 długości przynęty, poza nielicznymi wyjątkami. Bardzo istotne jest moim zdaniem odpowiednie - centryczne w płaszczyźnie poziomej nawleczenie na hak gumy, co powoduje, że przynęta pracuje w sposób przez nas planowany i nie generuje "dziwnych" oporów przy prowadzeniu.

[2012-10-31 20:16]