Rekord Polski - sumik karłowaty .

/ 60 odpowiedzi
JOPEK1971

Kiedyś WW odnotowywał rekordy tego gatunku,jak się nie mylę to sumik rekordowy miał 48cm 1,46kg. (2012/04/25 18:17)

kogutw68

Takie po 30-33 cm biorą na j. uścimowskim białym (2012/04/25 18:51)

perwer

Dupcia blada a nie 48cm -z przymrużeniem oka  i żarcikiem oczywiście.Być może pierwsze sumiki które zostały eksmitowane do naszego kochanego kraju były jakiś tam konkretnych rozmiarów i któryś z nich złapany zaistniał na ww. Jednak na naszych łowiskach sumik już taki 28 cm to gigant -który poluje jak okon na małe rybki.Gdzieś tam słyszałem o sumikach 32 -34 cm ,ale to już rzadkość. Bajki o sumikach pod 50 tkę nie uwierzę ,bo na co dzień nie łapie flei tylko ryby.

A nawet jak ktoś złapie konkretnego i sie chwali że złapał taką 30 stkę ,to jak go sie później mierzy okazuje sie że ma zazwyczaj 22-24cm..i tak jest zawsze .30 to jest już byk i niech ktoś przyłozy miarę i zrobi zdjęcie,a po tem bebla że łapie takie po 43cm.
(2012/04/25 19:01)

kogutw68

Moja miarka zaczyna się od zera a nie od dziesięciu, kiedyś wam wrzucę zdjęcie z miarką przy rybce (2012/04/25 19:16)

u?ytkownik99254

Osobiście łowiłem u mnie pokemony mierzące po 38, a nawet 42 cm. Dlatego mogę uwierzyć, że któryś mógł urosnąć większy. (2012/04/25 19:18)

perwer

Osobiście łowiłem u mnie pokemony mierzące po 38, a nawet 42 cm. Dlatego mogę uwierzyć, że któryś mógł urosnąć większy.

wklej mi zdjęcie z sumikiem 42 cm ,a później o tym pogadamy ,gdzie na co i jak było fajnie. (2012/04/25 19:24)

perwer

Tutaj na jesień zeszłego roku złapałem sumika na Brandce.Każdy gadał jaki byk ,ale potwór - no ładnie ponad 30 cm-drugi pewnie z 35 cm .Wziąłem do domu i okazało sie że ma 28 cm ,a wyglądał na potwora. (2012/04/25 19:30)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

xeio

Pytanie ode mnie czy w rejonach Wrocławia / Głogowa / Nowej Soli na odrze znacie jakieś miejsca gdzie można ich dobrze połapać? Z góry dziękuję za odpowiedź (2012/04/25 20:41)

amadia66

Jeszcze w latach 80' łowiłem byczki pow.40cm. na żywca. Z moich obserwacji - gatunek ten w naszych wodach szybko karłowacieje. Na dzień dzisiejszy trudno o takiego pow.20cm (na moich wodach).

Pozdrawiam

(2012/04/25 21:38)

Iras1975

U mnie w jez. Lusowskim szczupaki "karłowacieją" tzn nie mają szansy dorosnąć do 50cm.

A swoją drogą to ciekaw jestem kto bije rekordy Polski w dodawaniu swoim zdobyczom centymetrów i kilogramów? Wielu by się pewnie takich znalazło.

(2012/04/25 21:53)

danon1973

U nas we Wrocławiu w zeszłym roku łowiłem byczki. Często brały takie duże... 27-30 cm. Mierzone dokładnie :).
Nie wyobrażam sobie jednak byczka 50 cm... toż to musiałby być kolos!  Nie słyszałem też nigdy żeby ktoś z tutejszych wędkarzy złowił takiego 40 cm. Ta ryba szybko się rozmnaża i karłowacieje, ale kto wie, może gdzieś tam w Polsce są jakieś potężne sztuki? (2012/04/25 22:02)

Jack14

Nie chcę wywołać kolejnej dyskusji ale jakiś czas temu podobny wątek przewijał się już na tym forum. Okazało się, że po wstawieniu zdjęć nie były to sumiki karłowate tylko po prostu małe sumy. Nie podejrzewam nikogo o brak wiedzy jak wygląda jedna i druga ryba ale spokojnie z tymi "zerwanymi byczkami" :-) (2012/04/26 15:46)

JOPEK1971

To że ktoś z Was nie złowił i nie słyszał o złowieniu tej ryby o długości 50cm nie znaczy że taki byczek gdzieś nie pływa.Kto  widział szczupaka 20kg lub bolenia ponad metr,podejrzewam że niewielu,lub nikt,a te ryby dorastają do takich rozmiarów.  (2012/04/26 16:12)

Jack14

No fakt może gdzieś pływają. Moja propozycja to Czarnobyl lub bliżej zakłady chemiczne Police lub inne ciekawe okolice krajobrazowo-przyrodnicze :-)

Przykład (jeśli to prawda) to proszę:

http://www.youtube.com/watch?v=mJ-vmzKUPjA

(2012/04/26 16:35)

JOPEK1971

Jak chcesz zobaczyc łeb szczupaka z 2 z przodu to zajrzyj do sklepu w Sztokholmie na Gamla stanie.a te sumki to nic specjalnego. (2012/04/26 16:50)

Roxola

Wygląda na to, że wielkie ryby są wszędzie tylko w Polsce coś kiepsko,
a jak już się zdarzy to staje się to sensacją, w którą trudno uwierzyć.
Zastanawiam się dlaczego?
;) (2012/04/26 17:27)

JOPEK1971

Wygląda na to, że wielkie ryby są wszędzie tylko w Polsce coś kiepsko,
a jak już się zdarzy to staje się to sensacją, w którą trudno uwierzyć.
Zastanawiam się dlaczego?
;)
Olu coś ciekawego może się uchowało w polskich wodach ;-) Kilka lat temu bolenia 99cm zgłosił Janusz Wideł z rzeki która jest dużo mniejsza od Wisły czy Odry,nic nie wiadomo co kryje woda,któż to wie może my właśnie będziemy mile zaskoczeni spoglądając w w oczka rybki o której cała wędkarska brac marzy.  (2012/04/26 18:20)

Roxola

Radku, czy myślisz, że nam uwierzą? Pewnie nie, dlatego jak złowisz to nikomu nie mów....
:) (2012/04/26 18:42)

JOPEK1971

Radku, czy myślisz, że nam uwierzą? Pewnie nie, dlatego jak złowisz to nikomu nie mów....
:)
Pewnie że nie powiem.Zaraz zleciało by się mnóstwo partych na zdrewniałe białko.Bardzo boleję nad tym że wielkie ryby wiesza się na różnych przedmiotach i w różnych nie wędkarskich plenerach pozbawiając nas na spotkanie oko w oko z okazem,i nie chodzi o kawał mięcha tylko o coś czego jeszcze nie widzieliśmy,normalnie Indiana Jones.;-) 
(2012/04/26 19:34)

kogutw68

A ja sobie kiedyś złapię zdrewnialca takiego łał z 150 cm i sobie fotę strzelę potem powiększę oprawię w ramę i powieszę nad łóżkiem (2012/04/26 20:50)

JOPEK1971

A ja sobie kiedyś złapię zdrewnialca takiego łał z 150 cm i sobie fotę strzelę potem powiększę oprawię w ramę i powieszę nad łóżkiem

Będzie bardzo trudno,ale życzę Tobie byś miał pamiątkę nad łóżkiem,chyba że Ci kobitka  przeniesie do kuchni Twoje przygody z rybką xxl,bo te "rybki" nie lubią konkurencji. ;-))) Nad łóżkiem masz miec foto ze swoją kochaną niunią a nie z jakąś obślizgłą rybą.Jak zawiesisz taką fotę nad łóżkiem z pewnością sam wyniesiesz ją do kuchni ;-)))  (2012/04/26 21:12)

u?ytkownik99254

wklej mi zdjęcie z sumikiem 42 cm ,a później o tym pogadamy ,gdzie na co i jak było fajnie.

Perwer.  Ja nigdy w życiu nie zrobiłem rybie zdjęcia tylko po to, by się nim chwalić. A to że tobie się nie zdarzyło takiego złowić lub widzieć, to świadczy tylko o jednym, a mianowicie o tym, że jak złowisz np. leszcza który będzie miał 70 cm, a będzie to największy leszcz jakiego złowiłeś, to pewnie każdego kto złowił leszcza powyżej tego wymiaru nazwiesz kłamcą.

Dla mnie udowadnianie rekordów i same rekordy nie maja najmniejszego znaczenia. Wędkuję dla samego wędkowania, a że lubię jeść złowione ryby, to każdy kąsek wart zachodu zabieram do domu. I nie muszę nikomu nic udowadniać. Mówię co wiem a twoja broszka czy wierzysz. Każdy może sobie wierzyć w co chce.

:]

(2012/04/27 15:20)

perwer

dandec ładna pogoda jest ,idź sie poopalaj i zrelaksuj nad wodą...
Co do sumików ,niech zostanie że łowicie takie pod 50cm --może i o to chodzi żeby ta magia i wyobraźnia wędkarska została.Po co zatracać coś ,czym wędkarz sie dowartościowuje. (2012/04/27 19:13)

kogutw68

A ja sobie kiedyś złapię zdrewnialca takiego łał z 150 cm i sobie fotę strzelę potem powiększę oprawię w ramę i powieszę nad łóżkiem

Będzie bardzo trudno,ale życzę Tobie byś miał pamiątkę nad łóżkiem,chyba że Ci kobitka  przeniesie do kuchni Twoje przygody z rybką xxl,bo te "rybki" nie lubią konkurencji. ;-))) Nad łóżkiem masz miec foto ze swoją kochaną niunią a nie z jakąś obślizgłą rybą.Jak zawiesisz taką fotę nad łóżkiem z pewnością sam wyniesiesz ją do kuchni ;-))) 

i tu sie mylisz co do mojej kobitki ona nawet haczyki pomaga mi wiazac (2012/04/27 20:46)

JOPEK1971

Będzie bardzo trudno,ale życzę Tobie byś miał pamiątkę nad łóżkiem,chyba że Ci kobitka  przeniesie do kuchni Twoje przygody z rybką xxl,bo te "rybki" nie lubią konkurencji. ;-))) Nad łóżkiem masz miec foto ze swoją kochaną niunią a nie z jakąś obślizgłą rybą.Jak zawiesisz taką fotę nad łóżkiem z pewnością sam wyniesiesz ją do kuchni ;-))) 

i tu sie mylisz co do mojej kobitki ona nawet haczyki pomaga mi wiazac

Wiązanie haczyków nie jest tym samym co wieszanie na ścianie czegoś co bardzo ważne jest dla Ciebie.Jak kobitka stwierdzi że częściej się wpatrujesz w obrazek niż w nią to gadana na całego Ja wolę trzymac takie rzeczy w kuchni.;-) (2012/04/27 23:04)