Witam, czy wie ktoś może, jaki jest aktualny Rekord Polski Sumika karłowatego? Wiem, że ani Wedkarski Świat, ani też Wiadomości Wędkarskie takiej klasyfikacji nie prowadzą, ale może wiecie jaki jest najwiekszy sumik złowiony na naszych wodach ?
Nie wiem jaki jest rekord Polski. Może mój okaz pozwoli ocenić jakie te ryby mogą być. Sam złowiłem jednego dnia na wodzie PZW 624 około 60 sztuk mierzących od 7-8 cm aż po 42 cm.
Największe były cztery sztuki po kolei 30, 36, 39 i 42 cm. Dziesięć godzin burzy i pełna siata pokemonów. Karłowacieją kiedy jest ich ponad miarę.
To było jakieś 3-4 lata temu. Dziś już nikt tam takich okazów nie łowi. Woda wraca do równowagi.
(2011/07/04 12:48)W Ameryce Północnej może taki sumik urosnąć do 45-góra 47 cm. Nikt tam chyba nie łowił większych. Nie ma co porównywać warunków jakie ma u nas do tych w Ameryce, i powszechnie wiadomo, że u nas karłowacieje właśnie z powodu tych warunków. Zatem zakładam, że nie ma takiej możliwości żeby pokemon osiągnął u nas pół metra.
Jednak zawsze istnieje możliwość zaistnienia niesłychanego zbiegu okoliczności, zatem czasem trzeba uwierzyć tez w cuda.
Ale nie będzie to sytuacja nagminna, a ten kto takiego złowi będzie naprawdę miał farta stulecia.
(2011/07/04 17:54)Tych ryb nie wolno wypuszczać. To jest szkodnik którego po złowieniu należy uśmiercić.
Tak wiem, ale było to jeziorko w lesie, które nie należy do PZW ani do innego stowarzyszenia wedkarskiego.(2011/07/04 18:03)
Tych ryb nie wolno wypuszczać. To jest szkodnik którego po złowieniu należy uśmiercić.
A potem PATELNIA i gorący tłuszcz , ten ''karakan'' jest pyszny :)
(2011/07/04 18:03)Tak wiem, ale było to jeziorko w lesie, które nie należy do PZW ani do innego stowarzyszenia wedkarskiego.
Tak z ciekawosci, to ze nie mozna wypuszczac to jest tez w ustawie o wodach srodladowych (nie tylko w rapr)?
Jezeli tak, to nie wazne ze jeziorko nie nalezy do PZW, i tak lamiesz prawo
(2011/07/04 18:23)
ja dzisiaj zlapalem 43cm sztuke, na larwe cmy i 3 larwy muchytroche ciezko bylo bo podbieraka nie mialem, ale mial zajebisty zolty kolor z kilkoma czarnymi kropkamia co do rekordu to na wlasne oczy widzialem sztuke co jej piesc do geby wchodzila
zgadzam sie z perwerem ale reki nie dam uciąć miałem doczynienie z ta gadziną na zbiorniku chechło jest tego tam tyle ze masakra i z opowiadań nikt wiekszego jak 25 nie wyciagnał a co do tego czy ona smaczna tez nie wiem ale słyszałem ze tych ryb sie nie je. chechło pieknmy zbiornik dużo ryb ale nie wiem na co tam łowić ten głupi sumik wszytsko ciągnie ;/ byłem tam rok temu ostatni raz i raczej juz tam nie pojade.
(2012/04/25 17:57)kolego byczek 30 cm to średniak , ja osobiście złowiłem okaz 43 cm , walczył pięknie , w deszczowy dzień na czerwonego , ale ostatnio znajomy zaciął pięknego byka ( myślę , że mógł mieć grubo ponad 50 cm ! ) bo ani ja ani on takiego nie widzieliśmy , niestety przed samym podbierakiem pękł haczyk ... MUSTAD ... i to o dziwio wziął na 2 ochotki