Rejestry połowów a kontrola....
utworzono: 2010/05/16 19:07
NO WŁAŚNIE! No właśnie o to chodzi panowie! Uczciwość wędkarzy i ich zrozumienie potrzeby sytuacji wymusza takie a nie inne przepisy! Nie ja je przecież ustalam ,nie straż rybacka ,nie wędkarze! Ale straz rybacka jest od egzekwowania tych przepisów a wędkarz od dostosowania sie do nich! Ileż w tym kraju wymyślono ustaw ,przepisów i regulaminów BUBLI,które wkurzają ludzi swoim bezsensem ,ale respektowac prawo trzeba. No niestety,idealny świat istnieje w bajkach i marzeniach.
No to przyznaj kolego teraz że chyba lepsze przepisy my mamy bo nie pozwalają kombinowac wędkarzowi nad wodą.
A polak był kombinatorem i będzie i nikt go nie zmieni.
[2010-05-19 00:34]Czy przy łowisku czy przy autostradzie bez różnicy. Pojechałem okrężną drogą. Jeśli mnie nie widzieli. A rybe złowioną mogłem zjeść na miejscu:)
[2010-05-19 00:38]
Swoją drogą wiecie, że słowo "kombinować" występuje tylko w polskim języku i nie ma żadnego odpowiednika w językach obcych? To do czegoś zobowiązuje:)
[2010-05-19 00:40]
A dlaczego mam to przyznać!? Nie rozumiem! Wręcz odwrotnie właśnie! Wasze zasady są bardziej przystępne do kombinacji ,bo ja jako strażnik wiem jak i w jakim momencie sprawdzić wędkarza opuszczającego łowisko,spisac dane z rejestru wcześniej i potem. I przy naszej opcji ,sprawdzam i potwierdzam rzeczywista ilość ryb z wpisem w rejestrze,a nie ilość CHYBA złowionych i CHYBA wypuszczonych. Wędkarza mogę sprawdzać nawet 10 razy w ciągu godziny i przy Twojej opcji tak bym musiał robić ,a tak sprawdzam go raz ,bo interesuje mnie ryba ZABRANA ,a nie ZŁOWIONA! [2010-05-19 00:43]
a ja się tak zastanawiam ... skoro wprowadzili te rejestry ... to chyba na ich podstawie robią zarybienia ... więc wpisujmy codziennie limity (nawet jak nie złowiliśmy) to może w końcu będą widziane efekty zarybień :P a jak się zorientują że coś nie tak z tą liczbą poławianych ryb ... to może usunął te cholerstwo :P
[2010-05-19 00:43]
Albo przestaną w ogóle zarybiać skoro wędkarzom tak dobrze się wiedzie a z tej kasy za dobre rządy przyznają sobie premie:)
[2010-05-19 00:45]
Czy przy łowisku czy przy autostradzie bez różnicy. Pojechałem okrężną drogą. Jeśli mnie nie widzieli. A rybe złowioną mogłem zjeść na miejscu:)
@Verdad, ale tu po raz kolejny powołam sie na uczciwość wędkarza i na próby kombinacji ,żeby tylko ominąć prawo. Nie ma tak ,że Cie nie widzieli! Straż ,Policja ,często gęsto wykorzystuje lornetki do działań operacyjnych zanim zobaczysz jakąkolwiek kontrolę. Jeśli sa dwa ,trzy pojazdy kontrolne ,to tymi pojazdami zastawia sie drogi wyjazdowe z łowisk i wtedy sprawdza sie każdy pojazd i człowieka na tym terenie.
[2010-05-19 00:48]
To ja przytoczę tu kolegę,m który juz pisał coś na ten temat.
Wpisuj zabierane ryby w ten papierek, a PZW zarybi te łowisk tym samym... ale papierkiem.
[2010-05-19 00:49]Przytoczony kolega jasnowidz ja widze.... To niech idzie do PZW i zrypie ich tam jak bure suki i tyle, legitymacje tez niech im odda jak nic nie pasuje. [2010-05-19 01:00]
Przytoczony kolega jasnowidz ja widze.... To niech idzie do PZW i zrypie ich tam jak bure suki i tyle, legitymacje tez niech im odda jak nic nie pasuje.
A coś Ty taki oddany Tym z PZW że sie rzucasz jak pchła na żydzie.
Nie angażuj się tak w to PZW bo z pleśniejesz.
A tak pozatym gdyby te rejestry były dobrowolne to by takich kłutni nie było nawet nikt by o nich nie rozmawiał.
A że są nakazane, a na dodatek pod przymusem mandatów to każdy marudzi,a le wypełnia bo musi, a nie chce. Taka jest prawda. Mogę to porównać di abonamentu w TVP. Tak samo.
[2010-05-19 01:07]
no ja już sam nie wiem ... wprowadzili te zasrane rejestry i nie wiadomo czy śmiać się czy płakać ... mam już na koncie 11 wypraw i mój rejestr wygląda tylko tak : data i łowisko bo ryb nie zabieram ... jak wiadomo z roku na rok co raz gorzej ... czy PZW wprowadziło rejestry żeby pokazać wędkarzom że niby coś robią czy po to aby straż rybacka, policja itp. miała za co wlepiać mandaty i powiększać kase ... bo prawda jest taka że jak kogoś zlegitymować i wlepić nie wiadomo za co mandat to wielkie kozaki ... ale jak kłusują to k***a nie wiem straż chyba aż z Azji płynie do miejsca przestępstwa ... ostatnio mnie r*******ła kontrola na odrze (sorka za użycie tego słowa ) płynie sobie straż rybacka .. nawet do mnie nie podpłynęła ... obok dalej siedziały jakieś burki ... to tylko słyszałem ja się spytali czy mają karty "a oni no jak k***** bysmy mogli nie mieć" ... i straż odpłyneła ... hahah szkoda słów ... w tym momencie sobie pomyślałem czy bycie kłusolem jest wstydem czy wstydem jest być osobą która robi z siebie jelenia i płaci kase za łowienie ryb ... sorka ale jeszcze ani razy nie byłem kontrolowany na wodach PZW a bywam nawet 3 razy w tygodniu na łowisku ... na wodach SUM często miałem kontrole ... czy my płacimy składki tylko po to aby być zapisani w kole ??
[2010-05-19 01:11]
Przytoczony kolega jasnowidz ja widze.... To niech idzie do PZW i zrypie ich tam jak bure suki i tyle, legitymacje tez niech im odda jak nic nie pasuje.
A coś Ty taki oddany Tym z PZW że sie rzucasz jak pchła na żydzie.
Nie angażuj się tak w to PZW bo z pleśniejesz.
A tak pozatym gdyby te rejestry były dobrowolne to by takich kłutni nie było nawet nikt by o nich nie rozmawiał.
A że są nakazane, a na dodatek pod przymusem mandatów to każdy marudzi,a le wypełnia bo musi, a nie chce. Taka jest prawda. Mogę to porównać di abonamentu w TVP. Tak samo.
Ty koleś! Nie zagalopowujesz sie w tych epitetach!? Popraw lekko ortografie, bo ty spleśniejesz! A coś ty taki dżolerek i przeciwnik PZW?! Zdaj karte i problemy z PZW masz z bani!
[2010-05-19 01:12]
Nie jestemn przeciwnikiem, ale na pewno zwolennikiem. O zdawkach mi nie wyjeżdżaj bo to bezsens. A ten kolega jasnowidz to właśnie sobie przypomniałem to ....waldifish...
Taka jest prawda o PZW jedynie to my sami możemy ten stan poprawić ale na pewno nie łapiąc się za łby jak to kolega ...mastiff... ma w chęci.
PDK
[2010-05-19 01:19]Nie jestemn przeciwnikiem, ale na pewno zwolennikiem. O zdawkach mi nie wyjeżdżaj bo to bezsens. A ten kolega jasnowidz to właśnie sobie przypomniałem to ....waldifish...
Taka jest prawda o PZW jedynie to my sami możemy ten stan poprawić ale na pewno nie łapiąc się za łby jak to kolega ...mastiff... ma w chęci.
Kolega Mastiff nie ma w zwyczaju stac z opuszczonymi rekami jak mu ktos próbuje pluć w twarz i zawsze odpowie cięta ripostą.
[2010-05-19 01:24]
Przeczytaj sibie wilele wątków z twoimu wpisami nie było odpowiedzią na pytania tylko krytyką na odpowiedzi innych wię zastanów się kolego też że nie Ty masz tylko i wułącznie rację.
Do następnego i zdrowia życzę
PDK
[2010-05-19 01:29]Sorka za błędy ale jestem troche wywalony jak paka gwoździ i mi się już wszystko myli.
Narka.
[2010-05-19 01:33]Mi to nie przeszkadza mogą mi sprawdzać,ja łowię wedłóg przepisów i ich się trzymam.Dobry jest ten rejestrator połowów,sam wtedy wiesz w jakim okresie miałeś najleprze wyniki.pozdrawiam.
[2010-05-19 04:53]Mi to nie przeszkadza mogą mi sprawdzać,ja łowię wedłóg przepisów i ich się trzymam.Dobry jest ten rejestrator połowów,sam wtedy wiesz w jakim okresie miałeś najleprze wyniki.pozdrawiam.
No nareszcie. No i czy nie miło poczytać takie wpisy. Nie narzeka,nie wyklina PZW, nie wyklina Straży, nie wyśmiewa rejestrów,nie neguje ich potrzeby, nie czepia sie do tych co maja inne zdanie. A Ty kolego @tomikan przeczytaj swoje wpisy, ten o pchłach na żydzie, o angażowaniu i pleśnieniu,a ja Ci tylko odpowiadałem,bo tak jak napisałem ,z opuszczoną garda stał nie będę jak mi ktoś próbuje machac witkami przed nosem. A kolegę @SHARPSIWY bardzo serdecznie pozdrawiam i życzę wielu taaaaakich ryb,sukcesów w pracy z młodzieżą i walce z kłusolami.
[2010-05-19 07:49]
Widzisz sam teraz mi odpowiedziałeś jaki jesteś. Złościsz się na to że nikt z tobą się nie zgadza, a jak już się zgodził kol to już cacy.
A moje epitety do Ciebie właśnie były spowodowane tym, że uparłeś się iż to tylko Ty masz racje i nikt inny.
Bronisz tych rejestrów nie dając poważnych argumentów. Ja podałem i to dobre argumenty dlaczego u nas trzeba wpisać rybę jak jest już w siatce. Po drugie napisałem dlaczego nie są potrzebne te papierki. Po trzecie napisałem gdzie wolałbym przeznaczyć te pieniądze które są wydawane na te właśnie rejestry. Po czwarte każdy wpisuje coś w rejestr bo musi pod groźbą mandatu lub zakazem połowów.
Jeżeli masz jakiś korzyści w PZW i tak ich bronisz to broń, ale zważ również że inni mają inne zdanie na ten temat, lecz nie będą się unosić jak Ty że ktoś ma odmienne zdanie na ich temat czy ogólnie na inne tematy.
P.S. Moje wypowiedzi są oparte na słowach i wnioskach wędkarzy z dorobkiem 30 lat i ponad wędkowania.
Nie wiem jak długo jesteś w PZW i cóż taki jesteś podekscytowany nimi, ale pamiętaj PZW tworzą Wędkarze, a nie ZG.
Pozdrawiam i życzę zdrowia.
[2010-05-19 09:28]
W PZW jestem kolego od 81 roku ,a ryby łowiłem z ojcem juz 10 lat wstecz. Więć staż z wędką sobie policz. Nie wyrażałem na ten temat swojej prywatnej opinii ,bo to nie ja tworzyłem RAPR. Próbowałem odpowiadać na pytania, na tyle ile pozwalała mi moja wiedza, dotycząca poruszanego tematu. Powtórze , NIE JA USTALAŁEM TE PRZEPISY I REGULAMINY, ja jestem NIESTETY (dla mnie) powołany do przekazywania tego wędkarzom np na kontrolach i egzekwowania tych przepisów. [2010-05-19 09:38]
skoro nie ty je ustalałeś to po co innym wpierasz ze to jest cacy?
Gdzie ja wpierałem i przekonywałem że to jest cacy?! Nie wpieram i nie przekonuję ,że jest cacy ,tylko przekonuje do stosowania sie do RAPR , bo NIE MAMY INNEGO WYJŚCIA, a to jest zasadnicza różnica. Przeciez co roku płacąc składki i podpisując dokumenty PZW, ZGADZASZ się na przestrzeganie tych przepisów akceptując je. Jedynym wyjściem jest rezygnacja z przynależności do PZW i wtedy te problemy masz z bani. Jest taka życiowa zasada, "nie możesz zwalczyć wroga,to go zaakceptuj, kochać nie musisz...." A akceptacja ,znaczy dodstosowanie sie do zasad. Ja nie jestem niczyim wrogiem ,ale nie lubię fałszu i partyzantki.
[2010-05-19 11:05]
ja wcale nie powiedziałem ze tego nie akceptuje . lubię wędkarstwo i nie zrezygnuje z niego przez jakieś głupie przepisy .
[2010-05-19 11:21]
No właśnie,ja też z wieloma sie nie zgazdzam ,ale zachowuję to dla siebie ,bo to już jest moim zdaniem ,w moim odczuciu , FAŁSZ, żeby akceptowac coś, płacić za to Z DOBREJ WOLI ,ale wciąż narzekac, jak wielu tutaj. Przecież komunizm sie skończył dawno i nikt nikogo do niczego na siłe nie zapisuje. Chore moim zdaniem. To postaw sie w mojej sytuacji ,kiedy ja się nie zgadzam z czymś tam ,ale muszę to egzekwowac od innych,ale nie tylko te głupie przepisy egzekwuję na szczęście. Ale to mój wolny wybór,czy będę pyskował ,czy zacisnę zęby i sie dostosuję, no nie? [2010-05-19 11:31]