Rejestry połowów a kontrola....

/ 284 odpowiedzi / 3 zdjęć

• konto usunięte

Chciałbym wszystkim przypomnieć o tym ,żeby pobrali w swoich kołach i wypełniali Rejestry Połowu Ryb.

Kontrole PSR i SSR mają nakaz odgórny egzekwowania tego od wędkarzy podczas kontroli.

Nie skomentuje sensu tego i celowości. Ale mieć i wypełniać trzeba.

u?ytkownik38976

Tylko nie oplujcie mnie teraz za tego posta....:)

Napisałem go po dzisiejszej kontroli.

(2010/05/16 19:25)

Artus

Ryby żadnej nie zabierałem z łowiska a długopisu na łowisko:)))))))) (2010/05/16 19:40)

kostekmar

Z tego co wiem, to oczywiście trzeba je mieć i wypełniać. A jak zapewniają działacze z okręgów i centrali, rejestry te mają być alternatywą odłowów kontrolnych. (2010/05/16 19:50)

u?ytkownik38976

No tak ,ZG chce chyba mieć jakieś pojęcie co do rybostanu w wodach PZW i stąd ta mała biurokracja. @Artus ,nie musisz zabierać długopisu na łowisko,jeśli nie zabierasz ryb do domu . Wystarczy ,że przed rozpoczęciem łowienia wpiszesz datę i nazwę łowiska ,na którym będziesz łowił. W rubrykach dot. ryb , jak nie zabierasz ich ,no więc wstawiasz kreskę. Ale bez Rejestru jest niestety Wniosek o ukaranie. (2010/05/16 19:59)

Mosiadz23

Witam panowie z tego co wiem to już od dłuższego czasu to jest i trzeba wypełnić go obowiązkowo mówię o data i nr łowiska bo to ile ryb łapiemy itd nie jest obowiązkowe .
sam mam z tym kłopot bo ja lubię skakać po wodach ze spiningiem i często muszę wpisywać 3 nr łowiska w jeden dzień no ale jak mus to mus pozdrawiam (2010/05/16 21:59)

essoxx

Tych rejestrów chyba nikt nie analizuje a jeżeli tak to tylko w celu podwyzszania składek w danym Gospodarstwie PZW, przecież my wędkarze to gorszy wróg rybaka niz kormoran. (2010/05/16 22:10)

essoxx

Tych rejestrów chyba nikt nie analizuje a jeżeli tak to tylko w celu podwyzszania składek w danym Gospodarstwie PZW, przecież my wędkarze to gorszy wróg rybaka niz kormoran. (2010/05/16 22:10)

Mosiadz23

za to nic nie płacisz w kole ale jak będą cie sprawdzać nad wodą i okaże się ze nie masz wypełnionego rejestru to od 50 do 100 zł (2010/05/16 22:16)

u?ytkownik35088

Rejestry są po to aby wędkarz wyglądał poważniej nad wodą:) Już ja wiem jak wygląda egzaminowanie wyrabiających karty wędkarskie a także egzekwowanie starych rejestrów w momencie wykupywania znaczków i pobierania nowych rejestrów. To jest kpina. Jak można wymagać żeby ktoś pisał gdzie i co złowił skoro prawie nikt tego nie czyta a nawet nie wymaga zdania rejestru? (2010/05/16 23:25)

pisaq

Nie wiem, macie problemy jakby Wam kazał ktoś Pana Tadeusza pisać, a tu wystarczy znajomośc cyfer od 0 do 20, podstawy matematyki i już.
Najlepiej wypisać sobie w domu, ja tak robię. Wypisuje rejestr w domu czy w samochodzie, chowam dokumenty do woreczka strunowego, wszystko do torebajki i na ryby.
Nawet jak skaczę po zbiornikach ze spinningiem (rekord to cztery zbiorniki jednego dnia - Kozłowa Góra, Rogoźnik I, Rogoźnik II i Przeczyce ^^) to nie jest dla mnie problemem wypisać cztery trzycyfrowe symbole, cztery daty i cztery kreski.
Nawet jeżeli chcemy zabrać tą rybę i trzeba ją wpisać w rejestr, co w tym niewygodnego?
Długopis zajmuje tyle samo miejsca co wypychacz.

Teraz opowiem Wam jak działało "wędkarstwo" bez rejestrów jakiś czas temu w innym okręgu (nie wiem czy już wprowadzili rejestry, mam nadzieję...).
Otóż, przyjeżdżał gościu rano, łowił komplet karpi i jechał do domu. Przyjeżdżał po obiedzie, komplet karpi i do domu. I tym sposobem znajdowali się ludzie potrafiący zabrać 12 karpi dziennie!
Teraz nie wpisanie zabranej ryby może zakończyć się ukaraniem. Jak już jeden z drugim wpisze, że złapali komplet to do końca dnia jest spokój... (2010/05/16 23:54)

u?ytkownik38976

Dokładnie tak. Ja również nie rozumiem jaki jest problem z wpisami do rejestru. Przecież koledzy,przygotowania na ryby są tak samo ekscytującym i fajnym zajęciem ,jak samo ich łowienie. Dodajcie więc sobie jeszcze jedną czynność przed wyjazdem ,w postaci wpisania paru literek (dosłownie paru!) do Rejestru,schowajcie sobie go razem z kartą do woreczka strunowego ,tak jak np. kolega @pisaq i szykujcie dalej zanęte,przeglądajcie żyłki,spławiki i kołowrotki w wędkach,a potem ze spokojnym sercem i sumieniem ruszajcie sobie na swoje łowisko. Nie narazicie się na kłopoty z karami, wstyd w kole, potencjalna kontrola przebiegnie w przyjaznej atmosferze,a Wy sami zmienicie może "złe zdanie" na temat Strażników czepiających się każdej głupoty u wędkarzy. Wilk syty ,owca cała. Data, łowisko w malutką książeczkę I NIC WIĘCEJ! No chyba ,że zabieracie rybki,to i te rybki też. I po kłopocie. (2010/05/17 07:33)

jaazz7

Żeby się nie okazało że po analizie rejestrów połowów wody które jeszcze są łowne zostaną po znajomości wydzierżawione!!!pozdrawiam (2010/05/17 17:25)

u?ytkownik32263

A moim skromnym zdaniem rejestry połowów to totalna bzdura ponieważ a) po co on w ogóle istnieje skoro jest anonimowy b) nie mam zbytnio zamiaru chwalić się gdzie i jak często jeźdżę (to wiedzą tylko znajomi i znają moje wyniki) c) nie jest on w ogóle przeglądany , przynajmniej w moim kole, a obowiązek posiadania go na rybach w praktyce nie istnieje. Jest to czysty wymysł niczemu nie służący a niepotrzebnie podnoszący koszty działalności koła czyt. BIUROKRACJI , które można by przeznaczyć np. na zakup dodatkowych kilku kilo jakiegoś narybku. Niby nie wiele ale zawsze coś. (2010/05/17 18:09)

u?ytkownik24522

Gdyby nie było tych rejestrów to byś siedział ,siedział ,siedział,siedział i nie wiadomo kiedy byś skonczył łowić , a tak wiesz jaki jest dobowy limit powiedzmy karpia , a czy złowiszgo w godzinę czy w ciągu dwóch idziesz do domu. Po to jest rejestr .

(2010/05/17 18:31)

silos

a jak wracasz bez wynikow to tez wpisujesz w rejestr?

(2010/05/17 18:52)

kazik

Widzę że ten temat powraca co jakiś czas . Moje zdanie jest takie , że jeżeli już wprowadzono taki obowiązek do naszego wędkowania to niestety każdy szanujący się wędkarz powinien się mu podporządkować i to czego od nas oczekują wypełniać , a jak będzie później to dopiero się okaże i może będzie łatwiej rozliczyć z braku zarybień tych co ten obowiązek wprowadzili .

(2010/05/17 19:06)

u?ytkownik38976

A moim skromnym zdaniem rejestry połowów to totalna bzdura ponieważ a) po co on w ogóle istnieje skoro jest anonimowy b) nie mam zbytnio zamiaru chwalić się gdzie i jak często jeźdżę (to wiedzą tylko znajomi i znają moje wyniki) c) nie jest on w ogóle przeglądany , przynajmniej w moim kole, a obowiązek posiadania go na rybach w praktyce nie istnieje. Jest to czysty wymysł niczemu nie służący a niepotrzebnie podnoszący koszty działalności koła czyt. BIUROKRACJI , które można by przeznaczyć np. na zakup dodatkowych kilku kilo jakiegoś narybku. Niby nie wiele ale zawsze coś.

Tych rejestrów nie przegląda nikt w kołach ,bo koła odsyłają je do Okręgów a okręgi do Głównego. Tam siedza "mądre głowy" z kalkulatorami i liczą,wyciągają wnioski podejmują decyzje. Wiesz jak to jest z naszym buńczucznym narodem. Każda zmiana podnosi krzyk,protest i doszukiwanie sie minusów,pomijając plusy i logiczne myślenie. Tak jest na przykład z rondami w miastach,jak zaczyna się budowa takiego ronda,to momentalnie znajdują sie opozycjoniści ,protesty, wykrzykiwanie minusów,a potem jak już auta jeżdżą po tym rondzie,to emocje opadają ,krzykacze milczą i wszystko nabiera rumieńców. Tak jest z Rejestrami. Były od paru lat ,ale ,że wędkarze olewali,to żadnych statystyk nie można było wypłodzić ,więc wprowadzono obowiązek wypełniania tego,żebyśmy wszyscy wiedzieli "na czym stoimy" ,a raczej co i ile możemy złowić,a co zostanie w wodzie i jaka jest presja wędkarzy na dane łowiska,gdzie zarybić bardziej ,a gdzie mniej. A za brak rejestrów i ich wypełniania niestety wprowadzono  kary. Zwróć uwagę jak było wiele protestów kierowców kiedy wprowadzono obowiązek jeżdżenia w pasach,nakazano jeżdżenie z zapalonymi światłami, zabroniono rozmawiać przez komórkę ,nakazano posiadanie gaśnic,czy wprowadzono zakaz palenia za kółkiem. A teraz? Każdy kierowca tego przestrzega ,bo sie przyzwyczaił,część zrozumiała i się przekonała do racji tych nakazów i zakazów i się stosują, a ci co nie stosują ,to becalują mandaty i narzekają. A kary będą, a z nimi wstyd.

(2010/05/17 19:06)

kazik

Nie jestem przeciwnikiem rejestrów i nawet jestem zadowolony że są . bo dopiero będzie można zobaczyć tak naprawdę ile ryb my wyławiamy , ile rybacy , a ile i gdzie zostało zarybione . Jedno się wiąże z drugim i te rejestry również i nam będą przydatne i łatwiej coś komuś udowodnić . Mając takie dane łatwiej rozliczać z gospodarki zarybieniowej okręg . W moim okręgu już od kilku lat zostają publikowane takie zestawienia i mam możliwość porównać do zarybień (które też są publikowane) i jest łatwiej jakieś nieprawidłowości wychwycić . Może jeszcze nie do końca są wiarygodne ale już dają jakiś obraz i w następnych latach będą bardziej dokładne . Tu link do publikowanych rejestrów (zestawienie w załączniku) :

http://www.pzw.org.pl/56/wiadomosci/22896/60/zestawienie_polowow_wedkarskich_za_2008_rok

Na koniec powiem tak że ten kij też ma dwa końce którymi może obie strony uderzyć .

(2010/05/17 19:37)

Sniper64

Witaj..! mastiff :) nikt nie opluje Ciebie! trzeba to trzeba:)a straż to egzekwuje!słuchaj no przyjacielu:)te rejestry...większość dostaje nowe!a część pozostawia stare! o co mi chodzi! otóż w nowych jest na odwrocie okłdki napisane na czerwono to co należy uczynić- data - numer łowiska ale jak jest z tym wpisywaniem złowionych ryb które chcemy zabrać! teraz jest tak że trzeba każdą rybkę od razu wpisać jak ją wkładamy do siatki....prawda? Pozdrowienia z ,,bagien'':)     (2010/05/17 20:59)

u?ytkownik38976

Witaj..! mastiff :) nikt nie opluje Ciebie! trzeba to trzeba:)a straż to egzekwuje!słuchaj no przyjacielu:)te rejestry...większość dostaje nowe!a część pozostawia stare! o co mi chodzi! otóż w nowych jest na odwrocie okłdki napisane na czerwono to co należy uczynić- data - numer łowiska ale jak jest z tym wpisywaniem złowionych ryb które chcemy zabrać! teraz jest tak że trzeba każdą rybkę od razu wpisać jak ją wkładamy do siatki....prawda? Pozdrowienia z ,,bagien'':)  

Wpisujesz w rejestr TYLKO te rybki,które chcesz zabrać i zabierasz do domu. Nikt Ci głowy nie urwie,jeśli podczas kontroli jesteś w trakcie łowienia,a nie masz jeszcze wpisanej ilości ryb ,jakie masz w siatce. MUSISZ mieć jedynie wpisane przed rozpoczęciem łowienia nazwę łowiska i datę, rubryki dotyczące ZABIERANYCH ryb ,wypełniasz składając sie do chaty. Wpisujesz wtedy każdą rybę jaką zabierasz. A warto,bo trafisz na kontrolę nawet na drodze z łowiska i poprosza o pokazanie dokumentów i ryb. Wtedy może być ku ku, jak nie wpiszesz.  

(2010/05/17 21:11)

kammk

Witam wszystkich ! Powiedzcie mi czy okręg PZW Leszno też ma obowiązek prowadzenia rejestru ? Pytam bo należę do PZW Wrocław, ale często łowię w okolicach Leszna (oczywiście mam wykupioną składke z okręgu Leszczyńskiego, ale jakoś zapomniałem się zapytać skarbnika o ten rejestr). Z góry dzięki za info. (2010/05/18 17:34)

u?ytkownik38976

To zarządzenie z Głównego i z tego co mi wiadomo,to dotyczące WSZYSTKICH okręgów. (2010/05/18 18:59)

Sniper64

Witaj..! mastiff :) nikt nie opluje Ciebie! trzeba to trzeba:)a straż to egzekwuje!słuchaj no przyjacielu:)te rejestry...większość dostaje nowe!a część pozostawia stare! o co mi chodzi! otóż w nowych jest na odwrocie okłdki napisane na czerwono to co należy uczynić- data - numer łowiska ale jak jest z tym wpisywaniem złowionych ryb które chcemy zabrać! teraz jest tak że trzeba każdą rybkę od razu wpisać jak ją wkładamy do siatki....prawda? Pozdrowienia z ,,bagien'':)  

Wpisujesz w rejestr TYLKO te rybki,które chcesz zabrać i zabierasz do domu. Nikt Ci głowy nie urwie,jeśli podczas kontroli jesteś w trakcie łowienia,a nie masz jeszcze wpisanej ilości ryb ,jakie masz w siatce. MUSISZ mieć jedynie wpisane przed rozpoczęciem łowienia nazwę łowiska i datę, rubryki dotyczące ZABIERANYCH ryb ,wypełniasz składając sie do chaty. Wpisujesz wtedy każdą rybę jaką zabierasz. A warto,bo trafisz na kontrolę nawet na drodze z łowiska i poprosza o pokazanie dokumentów i ryb. Wtedy może być ku ku, jak nie wpiszesz.  

Witaj!mastiff...jasno czarno na białym:)tak...tylko powiedz mi jeszcze,czy jest obowiązkiem oprócz daty nr.łowiska-wpisywać za każdym razem podczas-już wędkowania rybę,którą złapię i zabieram wrzucając ją do siatki,czy już wtedy nie muszę jej wpisać w rejestr?a po zakończeniu to normalnie...podsumować!no wagę to można w domu!jak to u Ciebie jest!
(2010/05/18 19:53)

u?ytkownik38976

@sniper64, rybę ,którą złowisz ,wrzucisz do siatki,masz zamiar zabrać do domu, wpisujesz podsumowując połów po zakończonym łowieniu. Przed rozpoczęciem łowienia wpisujesz sobie (nawet w domu,przed wyjazdem) date i zbiornik na którym zamierzasz sobie łowić. Z tak wypełnionym Rejestrem siadasz sobie spokojnie na rybkach i nie martwisz sie ,że kontrola Ci wlepi mandat za Rejestr. Ryby ,które zabierasz,wpisujesz uczciwie w Rejestr na koniec łowienia. I cała filozofia. Życzę zapełnionych rubryk Rejestru samymi okazami :) (2010/05/18 20:06)