Rejestracja łodzi - jak zarejestrować łódź wędkars

/ 69 odpowiedzi / 3 zdjęć
Witam wszystkich którzy uwielbiają na rybkach słowo SIEDZI:-), CHCIAŁ BYM SIE DOWIEDZIEC JAK ZAREJESTROWAC ŁÓDZ, ZEBY W SPOKOJU SOBIE WĘDKOWAC, OCZYWISCIE SKŁADKI OPŁACONE. MOJE KOŁO PZW JEST ODTWARTE TYLKO RAZ W MIESIĄCU I NIESTETY JESTEM W PRACY. CZY MOZNA JĄ ZAREJESTROWAC GDZIES PRZEZ INTERNET???
Bumclok

Łódkę rejestruje się w odpowiednim dla Twojego miejsca zamieszkania Urzędzie Komunikacji, po wypełnieniu krótkiego wniosku i uiszczeniu opłaty otrzymujesz zaświadczenie o rejestracji łodzi z numerem, który musisz nakleić na obu burtach.

Pzdr.

(2010/11/11 19:22)

withanight88

Kolega wyżej wszystko powiedział , dodam jednak, że w celu rejestracji nalezy udać sie do Starostwa powiatowego lub Urzędu miejskiego.  Tam o wszystkim poinformują. (2010/11/11 19:28)

grzesiek35

kosztuje to 17zł. (2010/11/11 19:48)

metode

kilka dni temu rejestrowałem swoją. Musisz napisać podanie o zarejestrowanie łódki do amatorskiego połowu ryb ( nowa łódka czy kupiłeś używaną?? ). Ja to podanie składałem w Starostwie Powiatowym w wydziale ochrony środowiska. koszt rejestracji to 17 pln plus 10 za sam nie wiem co:) czyli łącznie 27 pln. Na drugi dzień dostałem nowy numer który muszę umieścić na łódce. (2010/11/11 22:24)

tinka

Koledzy wyżej powiedzieli gdzie i za ile. Ja dodam, że Numer Rejestrayjny musi mieć wielkość liter co majmniej 10cm wysokości i 1cm grubości widoczny na obu burtach. (2010/11/12 20:47)

u?ytkownik58271

Kurcze Wy macie dobrze rejestrujecie swoje łudeczki a ja nie mam nawet swojej czasu pomalować ,no ale może w przyszłym roku dam radę he he (2010/11/13 00:09)

minus

Kurcze Wy macie dobrze rejestrujecie swoje łudeczki a ja nie mam nawet swojej czasu pomalować ,no ale może w przyszłym roku dam radę he he

kurcze Wy macie co rejestrować i malować a ja nie mam łódki :( (2010/11/13 13:35)

maciej0727

Hej. kupiłem nową! (2010/11/17 08:21)

raban

Pamiętaj że warunkiem zarejestrowania łódki jest posiadanie karty wędkarskiej,przynajmniej w moim starostwie tak jest.Powodzenia i bezpiecznego korzystania z łodzi . (2010/11/17 17:15)

kazik-kz2

Hej. kupiłem nową!

Dawaj foty albo linka, pochwal się:) (2010/11/17 17:25)

Jack14

Ja na wiosne będę wodował łódz składaną z trzech kawalłków plus silnik elektryczny MK 45 TRX.

Na pewno opiszę swoje wrażenia.

(2010/11/18 18:44)

Rufin

U nas w starostwie za rejestrację pontonu nie pobierają żadnej opłaty,za lódź to nie wiem.Numerki musimy sami nanieśc na obie strony sprzętu pływającego.A jak szczęście dopisze,to można to załatwic w jeden dzień.Wypełnienie wniosku zajmuje max. dwie minuty,wiec kolego nie stracisz dużo czasu,a trzeba to zrobic,żeby spokojnie wędkowac. (2010/11/18 19:18)

MłodyWronki

Ja jakoś w kwietniu rejestrowałem swoją łódź. Robi się to w starostwie w wydziale ochrony środowiska. Karta wędkarska nie jest potrzebna. Jedynie umowa kupna jeżeli się łódkę kupiło lub oświadczenie, że łódź zrobiło się samemu. I jeszcze powinno się znać wymiary łodzi. (2010/11/19 09:58)

Lipan1

Nową - kurcze ile dałeś,jaką daj fotkę pozdrawiam. (2010/11/24 12:50)

MłodyWronki

A ja mogę się pochwalić tym, że sam zrobiłem. (2010/11/25 13:54)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

pafcio2509

a ponton też trzeba rejestrowac (2010/11/26 19:30)

u?ytkownik57785

a ponton też trzeba rejestrowac

Ponton posiadający więcej jak trzy komory.

(2010/11/26 19:34)

u?ytkownik32263

Mastiff czyli jak dobrze rozumiem jeżeli chcę łowić z pontony , który ma 3 lub mniej komór to mogę to robić z NIEZAREJESTROWANEGO pontonu? Trochę mnie to zbiło z stropu , bo zawsze myślałem, że ogólne przepisy PZW mówiły o tym, że amatorski połów ryb może odbywać się z łódki lub pontonu, który jest zarejestrowany i w tych przepisach nic nigdy nie doczytałem o ilości komór. Pytam się Ciebie ponieważ coś mi sie wydaje , że jesteś członkiem:)) SSR lub PSR. Będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam! (2010/11/26 22:32)

u?ytkownik57785

Mastiff czyli jak dobrze rozumiem jeżeli chcę łowić z pontony , który ma 3 lub mniej komór to mogę to robić z NIEZAREJESTROWANEGO pontonu? Trochę mnie to zbiło z stropu , bo zawsze myślałem, że ogólne przepisy PZW mówiły o tym, że amatorski połów ryb może odbywać się z łódki lub pontonu, który jest zarejestrowany i w tych przepisach nic nigdy nie doczytałem o ilości komór. Pytam się Ciebie ponieważ coś mi sie wydaje , że jesteś członkiem:)) SSR lub PSR. Będę wdzięczny za odpowiedź. Pozdrawiam!

Pontonik, który ma dwie komory, nie jest jednostką pływającą w świetle prawa, jest to jedynie nadmuchiwana zabawka nie kwalifikująca jej do rejestracji jako ponton wędkarski, czy sprzęt turystyczny. Tak więc ażeby ponton mógł być zarejestrowany, musi posiadać od trzech (3)komór w górę. Nie zapomnij także o obowiązkowym sprzęcie ratunkowym na takiej jednostce jak już zarejestrujesz. Zarejestrujesz go w Starostwie. 17 zł.

(2010/11/27 10:12)

arekde

Tomas81..masz rację, mastiff jest członkiem. Tak wielkim jak jego mądrowanie.

(2010/11/27 20:00)

u?ytkownik57785

Tomas81..masz rację, mastiff jest członkiem. Tak wielkim jak jego mądrowanie.

Derek, ty jeszcze masz coś do powiedzenia? Napisz wreszcie coś z sensem, a nie tylko te przedszkolne dogryzki jak kulawego kundla. Ty o czymkolwiek masz w ogóle jakiekolwiek pojęcie? Jeśli nie, to poszukaj i idź na jakieś forum dla zcwelonych i tam pisz do woli, a ode mnie wara!

(2010/11/28 16:17)

Strzegom

Moze jeszcze dopowiem że jezeli niespełnia wymogów rejestracji nie może słuzyc do amatorskiego połowu ryb.Ponadto w nie których obwodach rybackich wymagane sa specjalne dopłaty na pozwolenie połowu z łodzi.W moim okregu było to jednorazowe wniesienie dopłaty w wysokości 30 zł uprawnianiace do połowu na zbiornikach gdzie połow z łodzi jest dozwolony.Od nowego roku oplata ma byc jedna i zawierac wody nizinne,górskie i pozwolenie na połów z łodzi(czy pontonu) (2010/11/28 17:40)

u?ytkownik57785

Moze jeszcze dopowiem że jezeli niespełnia wymogów rejestracji nie może słuzyc do amatorskiego połowu ryb.Ponadto w nie których obwodach rybackich wymagane sa specjalne dopłaty na pozwolenie połowu z łodzi.W moim okregu było to jednorazowe wniesienie dopłaty w wysokości 30 zł uprawnianiace do połowu na zbiornikach gdzie połow z łodzi jest dozwolony.Od nowego roku oplata ma byc jedna i zawierac wody nizinne,górskie i pozwolenie na połów z łodzi(czy pontonu)

Święta racja. Stąd np. wymóg trzech komór.

(2010/11/28 17:45)

arekde

Oj już się tak nie stresuj.

A od mojego nazwiska to się odczep........po nazwisku to po pysku jak mówi stare przysłowie.Wiesz...jesteś strasznie słaby  psychicznie i wychodząc tobie na przeciw dam ci spokój...bo se jeszcze coś złego zrobisz.

pozdrawiam

(2010/11/28 17:54)