Rejestr Połowu Ryb - problem z wypełnieniem

/ 120 odpowiedzi

Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty

u?ytkownik3378

Piotrek, ja to wam szczerze współczuję, tyle za[ pi ]istej Wisły i innych akwenów , a ryb jak na lekarstwo. U mnie też coraz gorzej,ale ryby jeszcze są... (2009/08/24 11:15)

louis

U mnie w okręgu Koszalin jest paranoja bo podobno trzeba w rejestrze wpisać nawet wyjście na ryby mimo iż nic się nie złapie. (2009/08/24 13:45)

gorgan

Witam.Sprawa jest bardzo prosta choć jak dla mnie częściowo bez sensu.Po jaką cholerę mam wpisywać do rejestru każde wyjście nad wodę.Rozumiem i to ma sens wpisywanie zabranych rybek do domciu.Ja w swoim rejestrze mam juz około 30 wpisów, a tylko kilka rybek wpisanych kilka 30cm okoni 40cm leszczyka i 1 brzane 55cmco wcale nie znaczy ze wiecej ryb nie zlapalem tylko wspanialomyslnie darowalem im zycie. (2009/08/28 18:45)

SumikDestroyer

Według mnie powinno się na koniec sezonu dopisać kilkanaście linków i karasi po to żeby koło w celu uzupełnienia ryb w zbiorniku zarybiło intensywniej tymi gatunkami... Ja karpie wykreślam po to żeby koło nimi nie zarybiało... ;)) spryciarz ze mnie... hehe;)) pozdrawiam (2009/08/28 18:53)

Randario

Serdeczne Dzięki
Kolega  nie krótko ale za to węzłowato i dokładnie  opisał po co i dlaczego.
Pozdrawiam
Randario (2011/06/25 13:49)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

u?ytkownik64718

Po pierwsze: Panowie w żaden sposób rejestr w Polsce się nie sprawdza. Co ztego jeśli nawet wędkarze będą go rzetelnie wypełniac chociaż w to nie wierzę , dużo wędkarzy wypełnia go przed zdaniem w kole  wykupując zezwolenie.

Po drugie: W połowie przypadków PZW nie analizuje naszych rejestrów ,a wody zarybiane są może nie rzadziej jak dawniej ale na pewno mniejszą ilością ryb niż było to dawniej.

Bardzo dobrze istnienie rejestru tłumaczy grzegorzk75, w pełni go rozumiem i popieram .

(2011/07/06 10:55)

ypman666

a ja ten rejestr mam gdzieś raz mnie uratował jak mnie dwójka przyparła haha (2011/07/06 12:10)

ypman666

a ja ten rejestr mam gdzieś raz mnie uratował jak mnie dwójka przyparła haha

to żart był ale męczy mnie gdzie jest to w prawie zapisane ze za brak wypełnienia można dostac mandat???? (2011/07/06 12:14)

u?ytkownik57785

to żart był ale męczy mnie gdzie jest to w prawie zapisane ze za brak wypełnienia można dostac mandat????

3.Ustawa wprowadza regulacje prawne umożliwiające nakładanie mandatów karnych za wykroczenia ustawowe oraz te zawarte w Regulaminie Amatorskiego Połowu Ryb a w szczególności;
 za brak przy sobie dokumentów wędkarskich
 nie przestrzeganie limitów połowu
 nie przestrzeganie wymiarów ochronnych
 nie przestrzeganie okresów ochronnych
 brak utrzymania czystości na stanowisku
 za brak wpisu do rejestru ryb
 nie przestrzeganie uchwał Zarządu Okręgu opublikowanych w rejestrze połowu ryb
 niewłaściwe oznakowanie rejestracji środków służących do połowu ryb
 za brak sprzętu ratunkowego na łodziach i pontonach (2011/07/06 12:26)

jurek

Rejestry połowu były już od 2005 roku zapisane w RAPR , teraz zgodnie z Znowelizowaną Ustawą z 27 listopada 2010 r ---------- Są one wręcz wymagane , w przeciwnym razie mandat karny od PSR , Policji , a od SSR nawet wniosek do Sądu Koleżeńskiego............... od 100 do 200 złotych .

Niestety ,  jeśli jesteśmy wędkarzami i opłaciliśmy składki , to jednocześnie godzimy się i akceptujemy  przepisy tego stowarzyszenia  ( a polemizować możemy wtedy , gdy jesteśmy w porządku z przestrzeganiem tych przepisów )
(2011/07/07 10:19)

Romuald55

Czy się to komu podoba czy nie,każdy uprawniony do rybactwa, w tym PZW, jest zobowiązany do prowadzenia prawidłowej gospodarki na wodach dzierżawionych jak i własnych.Jedynym dowodem pobytu wędkarzy i ilości zabranych ryb jest rejestr połowu.Jeżeli na podstawie rejestru okaże się,że na danym zbiorniku nikt nie łowił/bo Koledzy nie wpisują pobytu i zabranych ryb/takiego zbiornika nie można zarybiać.Jesteśmy zobligowani do prowadzenia dokumentacji zarówno zarybień,złowionych ryb,presji wędkarskiej na poszczególne zbiorniki,ochrony ryb jak i prac związanych z prawidłową gospodarką,np budowa tarlisk.Może się okazać w przypadku niewłaściwie udokumentowanych działań,że wojewoda może nie podpisać nowej umowy dzierżawnej lub nawet ją zerwać.....a póżniej krzyk i lament,że Wisła została sprzedana! (2011/07/07 10:54)

JKarp

Cześć
Widzisz Kolego Romualdzie masz całkowitą rację. Nałożono na nas wędkarzy obowiązek wypełniania rejestrów. Ja wypisuję - inni jak się uda.
Rejestr ma również za zadanie wskazać jakimi rybami i gdzie należy zarybić w następnym lub tym jeszcze sezonie. Tylko - pozostaje to właśnie tylko:
- tylko czy ktoś to będzie czytał a jeśli tak to w jakim czasie to zrobi? A jak już przeczyta to co dalej się z tym stanie? Czy ktoś wyciągnie jakieś wnioski?
Śmiem wątpić czy przeczyta a o wnioskach możemy zapomnieć ( obym się mylił ).
No jeszcze sprawa:
Wczesna wiosna i jesień to na Kanale Żerańskim czas łowienia płoci. Wędkarze skrupulatnie wypisują, że złowiono tyle ryb przez dzień. Należy zauważyć, że bezmyślna interpretacja o ilości łowionych płotek na Kanale może doprowadzić do zarybienia właśnie płotkami. Dlaczego bezmyślna lub oględniej niewłaściwa? Bo raczej każdy miejscowy wędkarz doskonale wie, że te płocie wpływają do Kanału z Zalewu Zegrzyńskiego. Latem na kanale można zapomnieć o braniach tych ryb - owszem słyszę o linach, karpiach czy szczupakach ale tam latem płocie nie biorą ( sporadycznie jak już ) bo ich tam nie ma.
Piszesz jeszcze o ilości wędkarzy na akwenie ( to jak wiadomo wynika z prawidłowo wypełnionego rejestru ). Boję się, że za rok Zalew Zegrzyński dostanie miano jakiegoś super zbiornika sądząc po ilości wędkarzy tam łowiących. Może ( oby nie ) okazać się, że za rok Okręg Mazowiecki każe sobie jakoś dopłacać za możliwość łowienia w Zalewie.
Janusz JKarp (2011/07/07 11:15)

sanczez14

Niwdługo nam takie udogodnienia wprowadzą że jadąc na ryby trzeba będzie zatrudnić miarowego.wagowego i ksiegową  przecież niekt tego nie sprawdzi czy on jest żetelnie wypełniany ja wpisuje datę i numer łowiska a co ma wpisac jak rybi wszystkie wypuszczam do wody (złapana wypuszczona) jak zaczynałem wędkować takich pierdoł nie było zamiast tego można by było zwiekszyć środki na zatrudnienie wiekszej ilości strażników którzy by mogli skuteczniej tępić kłusownictwo. (2011/07/07 13:39)

menex

mam pytanie jeśli kartę opłaciłem we wrześniu to następnym razem muszę ją opłacić we wrześniu następnego roku czy jest ta wpłata ważna tylko do końca tego roku?
I jeszcze jedno opłaciłem i zrobiłem tą kartę we wrześniu i pytanie moje jest takie czy rejestr połowu ryb przynoszę do końca roku czy dopiero we wrześniu (2011/09/06 19:49)

u?ytkownik57785

mam pytanie jeśli kartę opłaciłem we wrześniu to następnym razem muszę ją opłacić we wrześniu następnego roku czy jest ta wpłata ważna tylko do końca tego roku?
I jeszcze jedno opłaciłem i zrobiłem tą kartę we wrześniu i pytanie moje jest takie czy rejestr połowu ryb przynoszę do końca roku czy dopiero we wrześniu

Nowe opłaty możesz dokonać od 01.01 i obowiązują do 31.12 tego samego roku roku. Jeżeli zapłacisz np. 20 grudnia, to kolejne opłaty możesz zrobić od 01.01. Reasumując- kiedykolwiek byś nie wpłacił to opłaty ważne są do 31.12. Rejestr za ubiegły rok zdajesz w momencie dokonywania nowych opłat. (2011/09/06 19:55)

u?ytkownik57785

Widzisz kolego Romualdzie ,rejestry nie mają żadnego związku z zarybieniami,już kiedyś o tym pisałem.Przystępując do konkursu na dany akwen musisz przygotować operat w którym szczegółowo wyłuszczasz jakimi gatunkami ryb i ilościami będziesz zarybiał.Jeżeli twoja oferta jest najlepsza ,wówczas podpisujesz umowę i zgodnie z operatem zarybiasz .Jakiekolwiek odstępstwo od operatu grozi zerwaniem umowy.Można powalczyć o zmianę operatu w trakcie dzierżawy, ale są to trudne tematy

Wątek jest o problemie w WYPEŁNIANIU REJESTRU POŁOWU, a nie jego znaczeniu dla kogokolwiek i zarybianiu. (2011/09/06 20:59)

cierpliwy1

Dobrze piszesz panie Macieju ,tylko dlaczego w poprzednim poście nie trzymasz się temat i piszesz o opłatach .Można zwracać komuś uwagę,ale samemu trzeba być wzorem i przestań się czepiać jak pchła psiego ogona (2011/09/07 15:17)

u?ytkownik57785

Dobrze piszesz panie Macieju ,tylko dlaczego w poprzednim poście nie trzymasz się temat i piszesz o opłatach .Można zwracać komuś uwagę,ale samemu trzeba być wzorem i przestań się czepiać jak pchła psiego ogona

Czy nie widzisz człowieku, ze odpowiedziałem na pytanie @menex'a, które było połączone z jego pytaniem o tytułowy rejestr?????????????? Przeczytaj raz jeszcze ten post i moja odpowiedź. A jak masz zamiar tradycyjnie uskuteczniać nieuzasadnione niczym pyskówki i pretensje "o nic", to zmień forum. Swoim postem nie odbiegłem od sedna sprawy, Ty OWSZEM, dlatego zostałeś upomniany o trzymanie się tematu, bo taka jest tu moja rola, a Ty musisz to akceptować, czy tego chcesz, czy nie. I Twoje już zresztą nudne i bzdurne teorie na temat operatów i zarybień, nie są absolutnie w temacie. 

(2011/09/07 16:08)

lysy82

to żart był ale męczy mnie gdzie jest to w prawie zapisane ze za brak wypełnienia można dostac mandat????

3.Ustawa wprowadza regulacje prawne umożliwiające nakładanie mandatów karnych za wykroczenia ustawowe oraz te zawarte w Regulaminie Amatorskiego Połowu Ryb a w szczególności;
 za brak przy sobie dokumentów wędkarskich
 nie przestrzeganie limitów połowu
 nie przestrzeganie wymiarów ochronnych
 nie przestrzeganie okresów ochronnych
 brak utrzymania czystości na stanowisku
 za brak wpisu do rejestru ryb
 nie przestrzeganie uchwał Zarządu Okręgu opublikowanych w rejestrze połowu ryb
 niewłaściwe oznakowanie rejestracji środków służących do połowu ryb
 za brak sprzętu ratunkowego na łodziach i pontonach
Gdybym to robił przy każdym wędkowaniu , to brakło by prezesowi koła tych rejestrów a mi pieniędzy na to, robię to jak mam rybę w siatce, a kiedy nie robię tego mi nikt nie udowodnił i tak jest dobrze, z głupim świstkiem trzeba sobie radzić, a ktoś go głupio stworzył
(2011/09/07 16:12)

JaroDaw

Rejestry są wydawane bezpłatnie, a wypełnienie zajmuje 10 sekund z ziewem w międzyczasie. (2011/09/07 16:19)

lysy82

O tego nie wiedziałem, ciekawe;) a za niewypełniony się płaci;) (2011/09/07 16:20)

lysy82

JaroDaw
Rejestry są wydawane bezpłatnie, a wypełnienie zajmuje 10 sekund z ziewem w międzyczasie.

Tylko wiesz Jaro jak to jest w życiu, mam jechać na ryby a tu rejestr wykończony, jadę więc do prezesa , a jego nie ma , bo robi zakupy, ja z kolei nie mam czasu na to żeby wiecznie ganiać za nim, lub w umowny czwartek jechać do urzędu gminy do siedziby koła, bo pracuję w tym czasie. Rzeczywiście można ten rejestr rozbudowac lekko i będzie lepiej. (2011/09/07 16:24)

u?ytkownik61658

Kolego nie wypełniaj rejestru to przekonasz się ile to kosztuje, ale jak na razie widzę to siejesz tylko niepotrzebny zamęt. Jeżeli wstąpiłeś do PZW to wyraziłeś zgodę na przestrzeganie przepisów ustalonych przez ustawę i PZW. Właśnie jednym z tych przepisów jest obowiązek wypełniania rejestru połowu ryb-ja go wypełniam i inni koledzy również, ci co nie wypełniają płacą.Pozdrawiam (2011/09/07 16:26)