Regulamin Łowiska specjalnego Okoń
utworzono: 2012/03/25 10:34
Witam.
Chciałbym wybrać się na łowisko http://www.okon.com.pl/ i chciałbym zadać dwa pytania:
1Czy tam trzeba za każdą złapaną rybę zapłacić?
2Cz warto pojechać na tę łowisko na początku kwietnia?
[2012-03-25 10:34]
OPŁATY NA ŁOWISKU SPECJALNYM "OKOŃ"
- Osoba wędkująca 15 zł. za wejście jednorazowe (max. 2 wędki) od poniedziałku do piątku (z wyjątkiem dni świątecznych) w godzinach 6.00 - 20.00, w okresie zimowym od wschodu do zachodu słońca.
- Osoba wędkująca 18 zł. za wejście jednorazowe (max. 2 wędki) sobota, niedziela,
dni świąteczne oraz dni przedłużonego weekendu w godzinach 6.00-20.00, w okresie
zimowym od wschodu do zachodu słońca. - Parking dla wędkarzy bezpłatny.
Dzieci do lat 18 przebywają na terenie łowiska wyłącznie pod opieką osób dorosłych
- bezpłatnie. Dzieci łowiące wg opłat.
Okres letni: 01.05-30.09
Okres zimowy: 01.10-30.04
CENNIK RYBY ŻYWEJ
- Boleń, Jaź, Karaś, Leszcz, Tołpyga - 8 zł/kg
- Karp, Amur - 12 zł/kg
- Lin, Pstrąg, Sandacz - 18 zł/kg
- Szczupak - 16 zł/kg
- Sum - 20 zł/kg
- Jesiotr - 27 zł/kg
- Węgorz - 35 zł/kg
- Pozostałe gatunki - 7 zł/kg
- Okoń - nieodpłatnie
Wygląda na to, że kolega czytać nie potrafi. Łowisz rybę, wypuszczasz, tak jest na większości łowisk specjalnych. Za złowioną rybę nie płacisz , chyba że chcesz ją zabrać do domu, wtedy jest ona do opłat podporządkowana. W regulaminie znalazłem;
Złowione ryby, których nie zamierzamy zabrać ze sobą natychmiast wypuszczamy do wody, natomiast uszkodzone zostawiamy bez opłat obsłudze łowiska. Pstrąga nie wypuszczamy. Łowimy tyle, ile chcemy zabrać - z tego względu, że pstrąg nie wytrzynuje długo na powietrzu jeśli dobrze pamiętam.
[2012-03-25 11:50]
A co do kwietniowego łowienia nie mam pojęcia. Ale już biała powinna na pełne obroty wskoczyć. a i szczupak tarło kończy to możesz ze spinem wbijać.
[2012-03-25 11:51]Nie wiem po co taki komentarz, poprostu pierwszy raz jadę na łowisko specjalne i czytałem, że na niektórych trzeba za każdą złowioną rybę zapłacić, więc chciałem się dowiedzieć jak jest na tym łowisku.Wygląda na to, że kolega czytać nie potrafi.
Wielkie dzięki za pomoc.
[2012-03-25 13:10]
Witam,
wszystkie rybki oprocz pstrąga mozesz wypuscic, po zejsciu lodu swietnie biora jazie na splawik i pstragi troszke pozniej zalezy od temperatury zaczynaja brac inne rybki tj. karp,karas itd. wiem od własciciela lowiska ze na wiosne tego roku mialy byc wpuszczone bardzo duze jesiotry takie do 25kg wiec i one powinny juz brac pozdro
[2012-03-28 09:59]Byłem wraz z kolegą ostatnio na "Okoniu" (tj. 31 marca) i byłem zadowolony z tego wypadu... łacznie od godziny 8.00 do 14.00 złapaliśmy 5 karpi w przedziale wagowym od 1.5 do 3kg.( ilość i waga nie powalająca ale po zime wszystko cieszy). Co więcej byliśmy świadkami zarybienia karpiem na "oko" 1kg w ilości co najmniej 200-300 szt. I co najbardziej miłym dla oka widokiem wpuszczeniem jednego "miśka" o wadze ponad 16 kg :D Jestem częstym gościem na tym łowisku więc jeśli mógłbym komuś pomóc jestem do dyspozycji :D
[2012-04-04 21:28]
Heh byłem dzień po tobie na okoniu. Z kompanem złowiliśmy około 20 karpików w okolicy 1,5 -3,0 kg. Też słyszałem o tym miśku 16 kg
Pozdrawiam [2012-04-04 21:38]
Witama ja chcialbym zapytać czy na Okoniu, można złapać Okonia :). Tzn. czy są jakies drapieżniki. W regulaminie łowiska widziałem ze mozna spiningować. Chcialbym tam pojechać i połapać właśnie okoni, najchętniej na boczny trok. Czy którys z kolegów wie czy mozna tam złapać takie ryby, czy możecie polecić w którym miejscu łowić?pozdrawiamjzk [2012-04-06 22:56]
CześćSą ładne okonie, szczupaki, sandacze i sumy. Jednak nie widziałem aby ktoś je łowił regularnie. Może wynika to z tego, że jak zrobi się ciut cieplej łowi tam dużo wędkarzy a wiadomo, że na spin trzeba łowić aktywnie czyli często zmieniać miejsca. Niestety ale przy nawet dość średniej obsadzie miejsc pole manewru będziesz miał ograniczone. Kiedyś można było wypożyczyć łódkę i połowić z łódki jednak chyba od tamtego roku nie ma tam możliwości łowienia z łódek. A z łódek widziałem własnie ładne drapieżniki się trafiały.JK [2012-04-07 06:52]
Witam.
Już od paru osób słysze o tej magicznej 16 stce kwietniowej z Okonia i czytam na różnych forach wędkarskich ale nigdzie nie widze zdjęcia. Prośba jak ktoś może udostępnić link z tak owym będe wdzięczny.
Pozdrawiam.
[2012-04-23 11:31]Cześć17,100kg.Wklejam fotkę i opis :"Łowisko "Okoń", zasiadka 13-16.04.2012.
Karp 17.100 (pierwsza ryba na zasiadce ;>), 2x5 kg i dużo 1-2kg. "Karp złowiony przez Marcina vel Soyale.Jakie to polskie - zazdrość i nie dowierzanie ;-)A słyszeliście o Julii ?JK [2012-04-24 07:55]
Stary ja nie zazdroszcze ale gratuluje wiedziałem że obcokrajowiec złapał nie wiedziałem że 17 a nie 16 stke. Co więcej łowienie miśków podczas parudniowej zasiadki a łapanie ich z marszu podczas parugodzinnej to zupełnie inna bajka. Tam takie wyniki można mieć jedynie będąc uzbrojonym w łódke zanętową i ponton by móc łapać z wywózki. Ja jestem old schoolowcem i łapie po angielsku, czyli dwie sztyce, kobra i nie używam materiałów PVA. Niech któryś z tych łowców okazów Karp Maxa spróbuje jak ja będąc na nowym łowisku pierwszy raz w życiu metodą rzutową, z brzegu podczas paru godzinnej zasiadki złapać 17,15,10 i 5 kg karpie to pogadamy. Apropos Janusz widziałem Twoje ogłoszenia w giełdzie sprzętu tu i czemu znów pociskasz że w dobrych cenach skoro to jest cennik Askari normalnie żywcem przepisany i do tego Sangery zwykłe a nie Annacondy te Twoje kręciołki bo nie rozumiem?
[2012-04-24 11:21]CześćJa pisałem nie do Ciebie o tej zazdrości.Nie widziałem ani jednego kręciołka w Askari z tych co ja wyprzedaję.Poza tym jak kupowałem przez SANGER POLSKA a nie przez Askari. A za ile w ostateczności sprzedaję przekonał się jeden z Kolegów zalogowanych na portalu.A na jakim łowisku tak ładnie połowiłeś?JK
[2012-04-24 11:41]
Janusz pisałem to x razy pytany o to x razy, nawet tu na portalu zdjęcia były ale napisze spechalnie jeszcze raz dla Ciebie. Łowisko Ossów, 1 października, 2011 rok, stanowisko 19, ja, mój ojciec, nasz sąsiad i sebavito z tego portalu wedkuje.pl Sebastian. Od 9 rano do 12 zero piku piku, a po 12 ok. 13 pierwsze konkretny odjazd i adrenalina poszła w góre. Po około 20 minutach ryba spięta około dwa, dwa i pół metra od brzegu. Na oko 100 cm i jakieś 17 kg, moje obliczenia stąd że za jakąś niecałą godzine na macie londuje 90 cm karp o wadze równo 15 kg. Do około 15 znów cisza ale już przez najbliższą godzine, półtorej wyciągam karpie 10 i 5 kg. Zdjęcia do momentu usunięcia mojego profilu, sam nie wiem za co, były dostępne pod postem o Ossowie. Zamieściłem je tylko wyłącznie na przekór osobom które piszą na temat tego łowiska stek kłamstw i bzdur. Jakich nie będe powtarzać bo mnie irtytują tak samo jak te o Halinowie. Patryk Wieczorek który pilnuje tam interesu jak dobrze wiesz w zeszłym roku na tym łowisku złowił karpia pełnołuskiego o masie 17,8 kg. Zdjęcie w Karp Max 2/20012 i na stronie Parady Łowców Karp Maxa www. Niestety ja nie lubie zdradzać swoich sekretów, miejsc i taktyk, chyba że znajomym. Daleko mi do wysyłania zdjęć do gazet pokroju Karp Maxa, choć lubie poczytać czasem i pośmiać się z łowców naszych krajowych. Szczególnie jak zoomują zdjęcia i przekłamują na wadze by dostać jakąś nagrode od sponsora numeru. Polecam Ci wypad we wrześniu lub październiku do Ossowa, zamiast jeżdzenie po Całowaniu i Głoskowie Januszu. Z kulasami Imperial Baitsa zrobisz lepsze zamieszanie niż ja ze swoimi Dynamite Baitsami czy Patryk ze swoimi SK30 Star Baitsa. [2012-04-24 15:20]
Janusz piszesz o Julii z "Jarek" bo jak tak to słyszałem :D ( jeżeli to prawda do szykuję się niespodzianka) [2012-04-24 17:58]
Julia z Jarosławek 42 kilogramowy karp, teraz Maxio idzie w odstawke widze. Martina Locke rekord golca pamiętam sprzed paru lat 42,6 kg misiek.
[2012-04-24 20:22]No panowie bylem ostatnio na Okoniu i powiem szczeze ze takiej jazdy to ja jeszcze nigdy nie mialem! Razem z kolega zlowilismy ponad 70 karpi 1-4kg ok 20 karasi,jesiotra,jazia. Kilka naprawde ladnych bran niestety po krotkiej walce przegralismy a ja po 30min walce obolaly niestety skapitulowalem. Powiem wam jedno ze od czasu do czasu warto pojechac i sie pobawic i z rybkami. Pozdro wielkie.
[2012-06-19 10:16]
ja wybieram się tam jutro, na stanowisko nr 26, też jestem ciekawy na jakie przynęty wzieło te 70 sztuk karpi, chyba że to była zasiadka kilkudniowa, bo żeby ktoś tyle karpi złowił w ciągu jednego dnia to jeszcze nie słyszałem, jeśli chodzi o to łowisko.
[2012-06-21 18:38]
Niestety na okoniu ostatnio jest to możliwe. Jest bardzo duża populacja karpia do 3 kg i wieszają się na hakach jak płotki. Co za tym idzie bardzo ciężko przebić się przez drobnicę aby dobrać się do tych większych karpi które tam pływają. W tym sezonie byłem tam 5 razy a coś konkretniejszego udało mi się 2 razy wyciągnąć. Na zasiadce jedno dniowej spokojnie wyciągniesz 20 sztuk (w przedziale 1,5 do 3 kg). Chyba że jakoś strasznie załamie się pogoda że nic nie będzie brało bo i tak się zdarza.
Pozdrawiam Michoł [2012-06-21 18:50]
byłem tam w ten poniedziałek na stanowisku nr 30 i nie złowiłem nic, obok mnie na 29 kolega złowił tylko 1 karpia i jesiotra a po za tym zero brań, próbowałem różne przynęty i różne metody połowu łącznie ze spławikiem
[2012-06-21 18:54]
Kolega siedział 2 tyg temu na zawodach na stanowisku nr 30 złowił 2 jesiotry w przedziale 12-14 kg oraz 25 karpi z wagą przed 2 kg. niestety żaden się nie liczył do klasyfikacji. Widocznie trafiłeś na dzień w którym słabo brały też miałem w maju taką zasiadkę gdzie przez cały dzień złowiłem 1 karpia. Poza tym okoń nie należy do najłatwiejszych łowisk pod względem zróżnicowania dna. [2012-06-21 19:04]
zagdza się, wiem że to dość trudne łowisko, zobaczymy jak będzie jutro, pozdrawiam.
[2012-06-21 19:06]