Zaloguj się do konta

Regulamin amatorskiego połowu ryb - zmiany

utworzono: 2010/11/18 17:31
Rufin

Witam kolegów po kiju- może ktoś wie,czy koła wędkarskie mają obowiązek informowania swoich członków o wprowadzeniu nowych przepisów czy też zmian w regulaminie amatorskiego połowu ryb? Czy też wędkarz jest zobowiązany samoczynnie wyszukiwac zmian w tych wszystkich ustawach? [2010-11-18 17:31]

adler

Jak najbardziej ! Rufin każde szanujące się Koło Wędkarskie PZW , czy jakieś Stowarzyszenie Wędkarskie nawet jeśli nie posiada swojej rybaczówki , stanicy , to posiada w mieście czy też na wsi w publicznym miejscu dostępnym dla KAŻDEGO TABLICĘ INFORMACYJNĄ . Na niej to wywieszają wszelkie nowinki z życia koła , zawodów i wszelkie nowinki prawne , itd... Niestety jest to zadanie dla Was członków . Macie teraz wielką OKAZJĘ zawalczyć o takie tablice na Walnych Zebraniach Sprawozdawczych , które teraz w kołach będą się odbywać , mało także trzeba wybrać odpowiedzialną osobę która będzie odpowiadać za aktualizację danych . Walczcie o swój dostęp do informacji .

Powodzenia i owocnych działań . Pozdrawiam .

[2010-11-18 20:14]

essoxx

Dostęp do informacji każdy może znaleźć na internecie lub w prasie wędkarskiej, dostep do uzasadnień dziwnych poczynan zarządów kół to jest dopiero coś nieosiągalnego.
[2010-11-18 22:14]

Rufin

Kolego "essoxx"-nie każdy z członków PZW ma dostęp do internetu,a i nie wszystkie czasopisma wędkarskie piszą o zmianach w regulaminie.Ja np. prenumeruję Wędkarstwo Moje Hobby i tam nie ma nic o zmianach w przepisach.Są strony internetowe np. GR w Suwałkach,z której i tak za wiele nie można się dowiedziec.A przecież członkowie koła Gołdap wędkują na ich wodach.Aktualizacja w/w strony moim zdaniem to totalna klapa.Czy nie można zrobic tak,że wnosząc opłaty u skarbnika na następny sezon za drobną opłatą otrzymac najbardziej aktualny regulamin??!!! [2010-11-21 19:17]

essoxx

To prawda strona internetowa największego użytkownika jezior w naszym regionie PZW Suwałki nie była aktualizowana od co najmniej roku jest bardzo uboga w informacje a co dopiero o nowe przepisy.
[2010-11-21 21:34]

essoxx

A nawiasem mówiąc nie ma  bardziej lub mniej aktualnych regulaminów jest jeden obowiązujący, nieznajomość przepisów RAPR oraz ustawy o rybactwie śródlądowym i ochronie wód to niestety powszechne zjawisko.

[2010-11-21 21:38]

Rufin

I tu się nie zgodzę-są czasem wprowadzane zmiany,np. z połowem węgorza-znieniono wymiar ochronny,został zniejszony limit dzienny oraz wprowadzono okres ochronny-żeby tego się dowiedziec musiałem sporo czasu posiedziec w sieci.Nawet na tym portalu w opisie tego gatunku nic nie ma o tych zmianach. [2010-11-22 16:29]

Janhe2

Podczas opłacania składek na 2011 r.o prócz znaków wklejanych do legitymacji członkowskiej, wędkarze otrzymają również - co jest nowością od sezonu 2011zezwolenia na wędkowanie opatrzone znakiem holograficznym
  Zezwolenie jest nowym dokumentem, który wędkarz zobowiązany jest mieć ze sobą na łowisku wraz z kartą wędkarską i legitymacją członkowską PZW. Druki zezwoleń (całorocznych i okresowych) opracował Zarząd Główny PZW w związku z nowelizacją ustawy o rybactwie śródlądowym, która wejdzie w życie 27 listopada 2010 r. Zezwolenia wydawane są nieodpłatnie po uiszczeniu składki członkowskiej i składki członkowskiej okręgowe

Należy pamiętać, że:

a) podczas nabywania uprawnień do wędkowania konieczne będzie: okazanie karty wędkarskiej, legitymacji członkowskiej PZW, złożenie wypełnionego rejestru połowu ryb za rok 2010,

b) osoby, które posiadały uprawnienia do wędkowania w roku 2010 i nie składają rejestru za rok 2010, zobligowane są do wniesienia składki uzupełniającej w wysokości 10 zł z przeznaczeniem na badania presji połowów wędkarskich,

Wzory zezwoleń na połów ryb na wodach użytkowanych przez PZW 

http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/37899/pliki/w_sprawie_wprowadzenia_wzorow_zezwolen_na_amatorski_polow_ryb_na_wodach_polskiego_zwiazku_wedkarskiego.pdf
http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/37899/pliki/zezwolenia__zal_nr_1.pdf 
http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/37899/pliki/zezwolenia__zal_nr_2.pdf 

[2010-11-23 11:46]

Czyli od nowego sezonu wędkarskiego musimy mieć przy sobie na łowisku już 4 dokumenty:

1) Karta wędkarska

2) Legitymacja PZW (członkowie)

3) Zezwolenie na połów ryb

4) Rejestr Połowu Ryb 

[2010-11-23 12:08]

pawelz

Nie pisze tego aby wywolac kolejna klotnie. Juz wiem, ze bede musial wypelniac rejestr i co za to grozi.
Ale moze ktos wytlumaczy mi to :
b) osoby, które posiadały uprawnienia do wędkowania w roku 2010 i nie składają rejestru za rok 2010, zobligowane są do wniesienia składki uzupełniającej w wysokości 10 zł z przeznaczeniem na badania presji połowów wędkarskich,

W jaki sposob PZW bedzie badac ta presje wedkarska z tych pieniedzy ktore uzbiera z nieoddanych rejestrow ?. W jaki sposob te badania aktualnie wygladaja ?.
Prosilbym o konkretna odpowiedz kogos kto wie. Odpowiedzi typu "ze sie czepiam, ze szukam dziury w calym itp" lepiej zachowac na inne posty. Po prostu, jesli ktos wypisuje mi na co pojda moje pieniadze, chcialbym wiedziej jak to zamierza zrealizowac.
[2010-11-23 13:58]

bluehornet

Rejestr połowu ryb będzie razem ze Zezwoleniem na połów ( widziałem wzór ) . Połamania kija .
[2010-11-23 15:26]

bluehornet

Do pawelz'a . Odpowiedź na Twoje , zresztą bardzo rozsądne pytanie prawdopodobnie ? będzie można uzyskać w Zarządzie Okręgu , do którego należy Twoje Koło ( mniemam , że będzie ciężko znaleźć kompetentnego pracownika Zarządu , który udzieli Ci satysfakcjonującej odpowiedzi ) . Mimo to życzę powodzenia i cierpliwości . Połamania kija . (na rybach , nie na urzędasie !!! ) .
[2010-11-23 15:35]

Rufin

Czy to oznacza,że wędkarze,którzy mieli w d.... wypełnianie rejestru połowu zapłacą 10zł i nic z tego nie będą mieli?Normalnie -to jest chore!!!!To jaka będzie nagroda dla tych wędkarzy,którzy wypełniali sumiennie swoje obowiązki?Znając życie to o tym już nikt nie pomyślał.Moim zdaniem dla uczciwych wędkarzy powinna byc jakaś zniżka. [2010-11-23 17:30]

Czy to oznacza,że wędkarze,którzy mieli w d.... wypełnianie rejestru połowu zapłacą 10zł i nic z tego nie będą mieli?Normalnie -to jest chore!!!!To jaka będzie nagroda dla tych wędkarzy,którzy wypełniali sumiennie swoje obowiązki?Znając życie to o tym już nikt nie pomyślał.Moim zdaniem dla uczciwych wędkarzy powinna byc jakaś zniżka.

Za uczciwość i rzetelność zniżka ? :) 

[2010-11-23 17:48]

Rufin

Myślę,że to dobry sposób na nagradzanie solidnych wędkarzy.Wiadomo-PZW za wiele to nie może zejśc z ceny,ale jakiś bonus przy opłatach na następny sezon byłby mile widziany u nie jednego wędkarza. [2010-11-23 18:07]

780528

Cześć Maćku! Tak czytam ten post no i doszedłem do takiego samego wniosku co Twój przedmówca ludzie ,którzy robią wszystko zgodnie z zasadami lub starają się to robić jak zwykle są pomijani bo są uczciwi.Powinno to być w jakiś sposób docenione ,choć z drugiej strony to w naszym państwie takich ludzi się zazwyczaj ignoruje itp itd.A tak wogóle to jak tam zdrówko kolego pozdrowionka!
[2010-11-23 18:19]

Janhe2

Informacja którą podałem w poprzednim poście Cytat: "b) osoby, które posiadały uprawnienia do wędkowania w roku 2010 i nie składają rejestru za rok 2010, zobligowane są do wniesienia składki uzupełniającej w wysokości 10 zł z przeznaczeniem na badania presji połowów wędkarskich" pochodzi z forum Mazowieckiego Okręgu PZW patrz link http://ompzw.pl/skladki_i_zezwolenia_na_rok_2011_,news,176.html Być może obowiązuje tylko w tym okręgu. [2010-11-23 18:23]

O cześć Rafał. No zgadza się, uczciwość, pracowitość, lojalność i wierność staje się normą i dlatego jest niezauważalna i nie będzie doceniana. To tak jak w pracy. Pracujesz uczciwie, rzetelnie, zostajesz dłużej, to nagrodzi Cię kierownik czy dyrektor , swoim uściskiem dłoni i może klepnięciem w plery, a spóźnij się 10 minut do pracy, to zjeby dostaniesz i po premii. Tego uczy właśnie demokracja. A moje zdrowie różnie, raz lepiej , raz gorzej, z naciskiem na gorzej. Właśnie znowu leżę, ale w domu. W weekend za duzo dałem popalić kręgosłupowi na patrolu i na rybach. [2010-11-23 18:27]

Informacja którą podałem w poprzednim poście Cytat: "b) osoby, które posiadały uprawnienia do wędkowania w roku 2010 i nie składają rejestru za rok 2010, zobligowane są do wniesienia składki uzupełniającej w wysokości 10 zł z przeznaczeniem na badania presji połowów wędkarskich" pochodzi z forum Mazowieckiego Okręgu PZW patrz link http://ompzw.pl/skladki_i_zezwolenia_na_rok_2011_,news,176.html Być może obowiązuje tylko w tym okręgu.

Nie. We wszystkich. To jest prykaz z Zarządu Głównego dla wszystkich Okregów wydających rejestry.

[2010-11-23 18:29]

780528

No to kuruj się Maćku bo pogoda coraz gorsza i łatwo złapać jakiegoś bakcyla z ,którego trzeba będzie się długo kurować.A przepisy się zmieniają jak zawsze a i opłaty  idą do góry jak co roku. Ale czego się nie robi dla hobby, dopuki będą to sensowne przepisy oraz kwoty to można je aprobować a dalej w przyszłości to zobaczymy czas pokaże.
[2010-11-23 20:15]

essoxx

W tym PZW uczciwy jak zwykle ledwo żywy, te 190 zł za niewypełnienie rejestry to kolejna danina, a jak ktoś wszystkie złowione ryby wypuścił to co?
[2010-11-23 22:03]

essoxx

Oczywiście 10 zł nie jak napisałem 190- błąd pisarski.
[2010-11-23 22:11]

pawelz

Czy to oznacza,że wędkarze,którzy mieli w d.... wypełnianie rejestru połowu zapłacą 10zł i nic z tego nie będą mieli?Normalnie -to jest chore!!!!To jaka będzie nagroda dla tych wędkarzy,którzy wypełniali sumiennie swoje obowiązki?Znając życie to o tym już nikt nie pomyślał.Moim zdaniem dla uczciwych wędkarzy powinna byc jakaś zniżka.

No to zapytam tak.
A dla kogo nie powinno byc znizek, ani kar.
Kto wg Ciebie zasluguje na "normalne" oplaty ?.
Czyli karta np 200 zl i kto powinien zaplacic te 200 zl
Moze ktos uczciwy tylko ze mniej niz ten uczciwszy ?. To jakis absurd.

Powstalo stowazyszenie o nazwie PZW. Powstal statut ktory w sposob jasny okresla obowiazki kazdego czlonka. Kazdy czlonek PZW wstepuje do stowarzyszenia dobrowolnie (jednoczesnie wyrazajac aprobate dla statusu). I teraz chcecie zeby wypelniajac to co jest obowiazkiem bylo nagradzane ?. To za niewypelnienie obowiazku powinny byc kary. Nagradzac mozna co najwyzej kogos kto wykonal jakas nazwijmy to "prace" wykraczajaca poza ramy statusu. Nie wim co to mogloby byc. Np. jakis prawnik zajal sie w ramach swojego wolnego czasu np. zanieczyszczeniem rzeki i stanal po stronie PZW w sadzie.
Ale za to ze ktos oplaca skladki i wypelnia rejestr ?. Jesli ten ktos nic poza tym nie robil to na dobra sprawe powinien zostac wydalonym z PZW a nie zostac nagradzanym. Oczywiscie tak sie nie dzieje, ale nie przeginajmy w druga strone.
[2010-11-24 09:37]

mielec

Nie. We wszystkich. To jest prykaz z Zarządu Głównego dla wszystkich Okregów wydających rejestry.

Nie we wszystkich Okręgach są obowiązkowe rejestry.

Co do tych 10zł to jest to kara gdzie te rejestry są już prowadzone, a w przypadku nie oddania nie ważne z jakich przyczyn masz zapłacić 10zeta by dostać nowy.

Do ostatniego posta pawelz też mi się tak widzi z tymi zniżkami za to, że opłacałem regularnie.
[2010-11-24 16:38]

Nie. We wszystkich. To jest prykaz z Zarządu Głównego dla wszystkich Okregów wydających rejestry.

Tomek (@mielec), przeczytaj słowo na czerwono.

[2010-11-24 17:08]

withanight88

A wie ktoś w jakim celu ten nowy dokument ? (zezwolenie na połów), nie przeszkadza mi on , tylko z ciekawości pytam.
[2010-11-24 17:23]