Regionalne nazwy ryb
utworzono: 2009/04/24 23:42
Witam, przypomniała mi się sytuacja, kiedy jeden z nowych użytkowników nie mógł doszukać się krasnopióry w spisie ryb, a nie kojarzył że to po prostu wzdręga. Proponuję, żeby wypisać w tym wątku znane wam regionalne nazwy ryb. Niektóre z nich wywodzą się ze staropolszczyzny lub obcych języków i czasem warto je znać, żeby nie dać się zaskoczyć na "gościnnych występach" ;-)
Na początek kilka popularnych:
-wspomniana już wzdręga, to-krasnopiórka,pstręga,kraska,
-brzana- barwina, grzana, kiełb(można się nieźle pomylić w niektórych miejscowościach),
-jaź-jaźwica, jarka(wiosenna),
-dorsz-pomuchla(kaszubskie), bolek,
-kiełb-kluch,klusek, błyska,
-miętus-kwap,żabioch,
-krąp-plaskora [2009-04-24 23:42]
a na slasku karas srebrzysty to dubel a czasem japoniec ale tak nazywaja go mieszkancy prawego brzegu brynicy :-))) [2009-04-24 23:54]
O! Muszę sprawdzić, dokąd płynie Brynica ;-),bo u na tez często mówią"japonka, japoniec". Tylko złocisty, to zawsze karaś.
Jeszcze kilka
-jelec-iglak
-boleń-rapa, rap,
-ciernik-kat, kolka,
-brzana-śliz (znowu można się nieźle dać wkręcić0 [2009-04-25 00:05]
To ja też coć dołożę:
- białucha, biały jelec, paryj - kleń
- bolonek, bielec, rapa, fat - boleń
- kolka - ciernik
- fiut, sikawka - ukleja
- jajczyk, jarąg - jelec
- kaliniak, oczeretniak - lin
- kostyrz, okłoń, garbus - okoń
- picuś, podleszczyk - krąp
- szczubeł, wilk - szczupak [2009-04-25 00:11]
skojarz taki przyglupawy serial jak swieta wojna to tyn lewo brzezny to Bercik a tyn prawo to jakos tam czytej (gorol ) :-))) a brynica to dawna rzeka graniczna [2009-04-25 00:15]
Jo żech słyszał, że tyn serial to sie mo do Śląska jak klopsztanga do gelendra;-) ja jestem chłop z Mazur, ale na Śląsku kilku kumpli też mam
-lin-pszenicznik, zieluch, cwany
-szczupak-śledziak, szurek
-ukleja-siwka, bleja,okleja,glanca, [2009-04-25 00:24]
u nas na ukleje godo sie wajska ale jest to czasem mylone ze slonecznica a ta jak wiadomo jest pod ochrona no jest i byczek,koluch czyli sumik [2009-04-25 00:35]
Pamiętam,że kiedy jako smyk chodziłem często z sąsiadem na ryby i dla niego wszystkie małe to były "karaśki", a duże - "kanki"(bo właśnie wkładał je do kanki na mleko). Miał ciekawy zwyczaj-jak rybka brała, to mówił: "Ajwoj dziś dla mnie łapim, a jutro na was", tyle że jak drugiego dnia brało to też wkładał do swojej kanki ;-)) [2009-04-25 00:47]
U nas sporo się powtarza- dodam tylko leszcza- glapa, mianem bolka nazywają rybacy małego dorsza, okoń to pasik- potokowiec- kropek to stosunkowo nie dawno powstało a wiązało się z akcją pewnej tv pamiętacie "Przygarnij kropka" szczupak - kaczor zasiedziała toroć - smoluch. Kiedy rozpoczynałem przygodę z wędkarstwem a starsi koledzy jechali łowić żywca to mówili że jada po sieczkę dla kaczora ale ta nazwa drobnicy już chyba nie jest używana. [2009-04-25 07:54]
W poznańskim na rozpióra mówi się "rusek" a na drobne rybki " kompotniki". Duże karpie to "prosiaczki", klenia potocznie nazywamy "klonem", leszcze - "lechole" płocie - "bagrówy", ukleje - "klejki", krąpie - "glapy", okonie - "pasiaki" [2009-04-25 08:14]
Jelec - biegas Karaś srebrzysty - japoniec Karaś - bolszewik (taką nazwę słyszałem bedąc w okolicach Skierniewic), karasek. [2009-04-25 14:17]
karaś srebrzysty- bąk sum-smoluch(gwara włocławskich sumiarzy) słonecznica-olszówka krąp,drobny leszcz-klapok [2009-04-25 16:54]
* Boleń - rap, rapa, bielec, fat, bolonek, fatynka, bolonek, * Brzana - barwena, brama, barbuna, barwanka, barwin, silawa, parna dulska, brynka, brząska, śliz, siulawa, maren, marena, meryna, kowbel, * Certa - podluskwa, cyrka, cyrta, czarownica, czwyrka, czyrwka, kobyła, podluskwa, podusta, * Ciernik - kat, kolka, * Głowacz - baba, babka, babczuk, pałogłowiec, pałos, głoc, guc, zgar, * Głowacica - głowatka, * Jazgarz - bazgier, szewc, smarkacz, azgar, kostrzysz, żyd, żydzik, * Jaź - jaświca, jeżlica. kosłacz, orfa, * Jelec - wielec, parzocha, gnojusz, jalec, jajczyk, jarąg, jarążek, * Karp - szaran, szaranek, spaczniak, sazan, opaczniak, karapuda, leszczyk, opaczniak, stopniak, * Karaś - japończyk, japoniec, karaska, bąk, * Kleń - biełucha, biały jelec, ześnioczek, paruch, paryj, jedlica, klan, klanek, kleniak, kliniak, klin, klonik, lalczyk, lalec, ześnioczek, żabiak, kliń * Kiełb - ćwiok, forela, kobel, koblik, kowbel, rudzik, zmarzlica * Koza - sykałka, sykawka, sykit, sikacz, piaskownica, junyk, kolinka, kowbeń, szczypawka, węgorka, kózka, * Krąp - podleszczak, podleszczyk, picuś, klapka, klepka, * Leszcz- glapa, kleszcz, laskura, * Lin - pszenicznik, oczeretniak, kaliniak, * Lipień - kardynał, lipak, lipek, * Łosoś - podrybek, klemp, klempiak, klink, klub, klęk, * Miętus - meniok, mentuz, miniok, minka, mich, myniok, niuch * Okoń - okłoń, garbus, kostyrz, * Piekielnica - wiślanka, ukleja bełkowa, szwaja, siekierka, płata, gajówka, kolnka, krzakówka, * Piskorz - węgor, piskor, jun, wiun, * Płoć - wandrówka, płotka, * Pstrąg - głowaciec, podrybek, potok, dziurnik, kropkowaniec, * Różanka - sikawka, siekierka, siekacz, pukas, płocica, płaskura, płaskaczka, parynka, paraszka, * Sandacz - snadał, sandatka, * Sieja - sułwica, głąbiel, * Sielawa - muranka, * Słonecznica - błyskawka, błyskotka, kaczoryna, olszówka, owsianka, * Strzebla - zdyrka, zderka, szybla, szczebla, strzemięga, strzyga, strzwęga, czarnuszka, czerembucha, dzierdzyk, olszanka, olszówka, meres, nerest, prądówka, pstrzelęga, starula, świerzbówka, * Szczupak - wilk, szczybiałka, szczuk, szczubeł, * Sumik karłowaty - koluch, byczek * Śliz - węgorzyk, ślizak, ślaz, ślipak, polak, ślęż, * Świnka - czyczuła, dunka, frycówka, nos, molawka, poduzd, siga, siuleja, srołka, piaskówka, podświnka, podustew, poduzd, * Troć - trotka, * Ukleja - bielizna, błyskawka, błyskotka, deszczówka, fiut, sucharka, suchorybiec, szweja, szwyja, sikawka, suszyca, * Wzdręga - czerwionka, krasnopióra, czerwonka, czerwona płotka, Pozdrawiam.... [2009-04-25 17:59]
krąp - podleszczak, picuś,
brzana - brawena,bawarka,barwin
boleń - bielec,bolonek
leszcz - glapa,laskura
okoń - garbus,kostyrz [2009-04-25 18:48]
W okolicach Skierniewic da się usłyszeć bolszewik na karaska ale to wśród starych wędkarzy. A poza tym to zdziwiłem się, że nikt tu nie wymienił karaś-bąk. W moich okolicach praktycznie nie używa się innej nazwy. [2009-04-25 19:14]
z tego co przeczytalem wiele sie powtaza ale moze i ja cos dorzuce do listy wegorz to sznurowka a okon to fryzjer [2009-04-25 19:16]
Witam ! Macie calkiem ciekawe "pomysly" :)
Wiekszosci nazw Regionalnych nigdy nie slyszalem, co niektore calkiem orginalne.
Pozdrawiam [2009-04-26 08:49]
Przez wiele lat zdobywania kunsztu wędkarskiego ( którego do tej pory jak chyba większości wędkarzy nie udało mi się do końca opanować ) - spotykałem się z różnymi regionalnymi nazwami ryb tak więc lina w niektórych częściach Polski nazywa się pszeniczniakiem , oczeretniakiem , kaliniakiem , karpia "określa się mianem "karapuda " , " ćwik " czy też opaczniak . Mało uzasadnione natomiast wydaje się być określenie lina " profesor " , którego nie nazwałbym nazwą regionalną bo w istocie nie może nim być .... [2009-04-26 16:47]
"Profesor" rzeczywiście nie jest nazwą regionalną, to jakby nazwa ogólna nadana przez wędkarzy z szacunku dla tej "mądrej" ryby.Jest przebiegła, kapryśna, ostrożna i nie raz potrafi wykiwać wędkarza.I tutaj pozwolę sobie zacytować słowa kol. z portalu "Ja1kuba" - ... kto nauczy się łowić lina złowi każdy gatunek ryb".Dodam od siebie, że łowienie lina (tego dorodnego) nieraz zniechęca wędkarza, ale jednocześnie uczy pokory.Podsumowując, ten tytuł "profesora" jak najbardziej uzasadniony.
Pozdro ... [2009-04-26 17:33]
A u mnie na: okonia - generał, na wzdręgę - czerwonka, na ukleje- okleja, a na krąpia - glapa. I to by było raczej z tych najpopularniejszych tyle. Pozdrawiam ;* [2009-04-26 18:36]
Zapomniałem jeszcze o karasiu srebrzystym którego u mnie jest tak dużo i jest powszechnie łowiony to - japoniec, a tak przy okazji to jeszcze na węgorza mówi się sznurówki. A na duże karpie prosiaki. Trochę nie ładnie ale cóż poradzić. Pozdrawiam ;* [2009-04-26 18:41]