RAPR okręgowy 2021

/ 47 odpowiedzi
Kielce mają nowy RAPR okręgowy. Sporo zmian. Oto niektóre nowości:
1. Wpisano kilka łowisk typu złów i wypuść, np. kielecka rzekę Silnicę (właściwie Dąbrówkę) i Zalew Kielecki (Szydłówek).
2. Całkowity zakaz zabierania certy, karasia pospolitego (złotego), lipienia.
3. Wymiar widełkowy dla okonia 20-35 (górny nie obowiązuje na wodach górskich).
4. Limity dobowe: ukleja 20 szt. na rzekach, 3 miętusy, 5 świnek, 3 jazie, 3 klenie, po 10 jazgarzy, jelców, okoni i wzdręg (z tym, że nie więcej niż 15 szt. tej czwórki).
5. Limity roczne: 30 potoków, 40 sandaczy i szczupaków łącznie.
6. Zakaz karpia, jazia, lina po jesiennym zarybieniu do końca roku.

A jak u was ze zmianami?
Basia Kier

@Stanislaw: Masz racje, że władze próbują pokazać, że coś robią. W zeszłym roku nie uwzględnili kilku ryb w regulaminie (np. certy), to w tym pojechali. Uklei jest sporo nawet w rzekach, ale tylko w tych, w których i tak występowała, czyli w większych (w małych ciekach nigdy jej nie było). Nie widziałam również miłośników jazgarzy, jak już to łowili kilka na sandacza. Wzdręgi tez mało kto brał, a znam kilka zbiorników, gdzie nadmiernie się rozmnożyła, skarłowaciała do maksymalnie 12-15 cm i wyparła płotkę. Przegięcie z jednej strony (RAPR na 2020) w druga (RAPR 2021), jak zwykle od ściany do ściany. (2020/12/18 06:23)

jabberwokie86

Na wodach kieleckich łowiłem wprawdzie ostatnio chyba w 2017 (Krasna, Czarna Konecka i Sielpia), a wcześnie to w 1999 i 2000 (w Sielpi i Czarnej Koneckiej złowiłem moje pierwsze w życiu ryby), więc nie znam dokładnie ich zasobności. Natomiast pamiętam, jak nad Wartę w Burzeninie przyjechali jacyś łowcy uklei z Bełchatowa i nałowili dosłownie kilka wiader tych nieszczęsnych uklejek:) Podobno jeszcze przynajmniej kilka razy tam przyjeżdżali w tym celu, także ten kielecki limit może wcale nie jest taki zły. (2020/12/18 16:12)

MARCIN CK

Tu jest cały spis łowisk NO KILUstala się następujące łowiska typu Złów i Wypuść: a. Rzeka Mierzawa od mostu drogowego S7 do mostu drogowego w miejscowości Konary b. Rzeka Nida od progu wodnego w miejscowości Motkowice do mostu drogowego w miejscowości Stawy c. Rzeka Silnica od źródeł do ujścia d. Zbiornik Częstocice w Ostrowcu Świętokrzyskim e. Zbiornik Sokołowice gmina Koszyce f. Zbiornik Suchedniów gmina Suchedniów g. Zbiornik Szydłówek w Kielcach 5. Na zbiornikach typu Złów i Wypuść złowionych ryb nie można przetrzymywać w siatce – przetrzymywanie ryb dozwolone jedynie w trakcie przeprowadzania zawodów wędkarskich. (2020/12/20 09:20)

MARCIN CK

A jeszcze j Fajny zapisZakaz połowu na żywca w okresie od 1 stycznia do 30 kwietnia. 14. Zakaz połowu na martwą rybkę oraz ich części w okresie od 1 stycznia do 31 maja. (2020/12/20 09:25)

Basia Kier

@MARCIN CK: Witam kolegę scyzoryka! Coś mi sie zdaje, że po 1 maja żywce masowo będą sneły na hakach.
Zauwayzłeś, zę nadal podrywka ma mieć oczka MNIEJSZE niż 5 mm? Od poprzedniego riku nikt babola nbie naprawił. Aco sadzisz na temat wymiaru ochronnego jazgarza, limitu uklei, wymiaru płoci (w opór tego na niektórych zbiornikach w rozmiarach 10-12 cm), limitu wzdręgi (kto toto bierze do konsumpcji?), itp. pomysłów? (2020/12/20 13:36)

MARCIN CK

No zdziwiła by się koleżanka kto bierze i w jakich ilościach tą drobnice ,W sumie ocaleje więcej drapieżnika a wszególności okonia bo teraz co jest to porażka w wiaderkach po 30-60 szt małej płoteczki i trzepanie okoni .Z tą ukleją też jest nie tak kolorowo jak jak się wydaje nawet wystarczy zobaczyć ile jest obecnie na cz,Nidzie nawet na dole koło mostu kolejowego w wolicy .Przedtem miło było popatrzeć jak bolenie biły w ukleje a dziś cisza .
(2020/12/20 14:59)

pmizera87

Poznań. Amur 60 cm, karp 40 cm, lin 35 cm, jaź i kleń 30 cm, okoń 20 cm i 10 szt. Zakaz zrywki sumowej i wywózki ponad 50 m. (2020/12/29 02:44)

u?ytkownik219214

No właśnie nie będzie byłem na Połańcu w środę tydzień temu i miejscowy mówił, że z dniem 01-01-2020 Okręg Tarnobrzeg traci prawo dzierżawy kanału i ten przechodzi w ręce elektrowni. Elektrownia ma zamknąć kanał dla wędkarzy. Ile w tym prawdy? Nie wiem - czas pokaże. (2020/12/29 22:21)

u?ytkownik219214

No właśnie nie będzie byłem na Połańcu w środę tydzień temu i miejscowy mówił, że z dniem 01-01-2020 Okręg Tarnobrzeg traci prawo dzierżawy kanału i ten przechodzi w ręce elektrowni. Elektrownia ma zamknąć kanał dla wędkarzy. Ile w tym prawdy? Nie wiem - czas pokaże.Â

Mała korekta: "z dniem 01-01-2021" ( jeszcze się nie przestawiłem ;) ) (2020/12/30 07:08)

Sith

W O/Piotrków od 01.01.2021 r. nowe łowisko NoKill na miejskim (Tomaszów Maz.) odcinku Wolbórki i ograniczenie metod połowu do muchy i spinningu. Jest marzenie zarybienia pstrągiem i lipieniem. (2020/12/30 07:42)

Basia Kier

@Sith: za dychę dokupię sobie twój Piotrków, bo jeżdzę czasem w tamte strony. Przejrzałam ich RAPR i macie zakaz spinningowania na wodach stojących od 1 stycznia do 30 kwietnia (i przynęty do 6 cm w rzekach w tym okresie). Ale za to - w porównaniu do Kielce - regulamin wymiarowo-ilosciowy ułożony z głową. (2020/12/30 07:54)

Sith

@BasiuKier, de facto Piotrków nie jest "mój". Jestem w O/Sieradz i w tym okręgu najczęściej łowię, a Piotrków też dokupuję za dychę ;)) Bywam w piotrkowskim okazjonalnie nad Pilicą i nad Sulejowskim, ale rewelacji nie ma. W ubiegłym roku z kilkoma znajomymi z piotrkowskiego podjęliśmy inicjatywę utworzenia tego łowiska NoKill i udało się. Teraz próbujemy przełamać opór w sprawie zarybienia pstrągiem i lipieniem oraz barierę finansową. Jeśli się uda, będzie to sukces. (2020/12/30 08:47)

jabberwokie86

@Sith: za dychę dokupię sobie twój Piotrków, bo jeżdzę czasem w tamte strony. Przejrzałam ich RAPR i macie zakaz spinningowania na wodach stojących od 1 stycznia do 30 kwietnia (i przynęty do 6 cm w rzekach w tym okresie). Ale za to - w porównaniu do Kielce - regulamin wymiarowo-ilosciowy ułożony z głową.

Wasz kielecki nie wygląda wcala tak źle:) Akurat limity dotychczas obowiązujące (powiedzmy, że do czasu, gdy regulował je RAPR ogólnopolski) były delikatnie rzecz ujmując zbyt szczodre, jak na zasobność większości polskich wód. (2020/12/30 20:12)

Basia Kier

@jabberwokie86: ale wymiar dla jazgarza? limit dla uklei? No daruj. (2020/12/30 20:34)

jabberwokie86

Wymiar dla jazgarza może nie jest potrzebny, bo ryba ani nie nadaje się z bardzo na żywca, ani też nie ma wielu amatorów jej mięsa, chociaż słyszałem, że np. w Niemczech zupa z jazgarzy uchodzi za przysmak:) Natomiast co do uklei napisałem o moich spostrzeżeniach kilka postów wyżej;) Jak zaznaczyłem, nie znam za dobrze wód kieleckich, możliwe że uklei macie zatrzęsienie i taki limit nie jest potrzebny, swoją opinię opieram na obserwacjach wód sieradzkich. Tu naprawdę na sporych odcinkach prawie niczego w wodzie nie widać, więc widok kilku speców napełniających wiadra uklejkami zgromadzonymi w małym stororzeczu/kanale nie napawa optymizmem. (2020/12/30 21:02)

MARCIN CK

A co tak panią boli w tym wymiarze jazgarza i limicie uklei ?

(2021/01/01 16:57)

Basia Kier

@MARCIN CK: boli mnie (bez)sens wprowadzania kolejnych ograniczeń. Powoli (a może już szybko) pzw staje się organizacją masochistów, którzy uwielbiają być bici w 4 litery. Akurat w materii odbierania nam wolności pzw mogłoby nie wzorować się na rządzie. (2021/01/01 18:05)

MARCIN CK

Skoro pani nie bierze tych rybek i jak twierdzi pani nikt co w takim razie nie powino to panią tak ruszać . (2021/01/01 19:12)

Basia Kier

@MARCIN CK: twoja "filozofia" sprowadza się "mania w 4 literach" tego co mnie bezpośrednio nie dotyczy. Nie biorę uklei i jazgarzy, a także wielu innych gatunków ryb. Ale taka "biegunka" legislacyjna jest po prostu niebezpieczna. Nie wiadomo, co ustawodawcy przyjdzie do głowy. I wtedy obudzimy się z ręką w nocniku. (2021/01/01 19:33)

Julian

Basia tak trzymać . Bo ,,inwencja " wędkarzy z za biurka nie zna granic.
Wszystkiego Najlepszego z Nowym Rokiem .
Julian. (2021/01/01 20:01)