RAK rak od kiedy stosować jako przynętę?
utworzono: 2012/04/15 22:19
Witam mam pytanie od kiedy można używać raka amerykańskiego jako przynęty w cieplejszych miesiącach czy można już w maju.Doczytałem że dobrym okresem jest okres kiedy rak ma wylinkę,lecz im młodszy skorupiak tym częściej zmienia im starszy tym mniej.Czy kiedyś ktoś miał efekty używając raka na przynętę???
[2012-04-15 22:19]
To zależy od zbiornika,ale najlepiej zacząc od momentu nasilenia linienia raków,czyli w czerwcu. [2012-04-15 22:43]
Jak takiego raka nałożyć na haczyk, żeby był przynętą? Na jakie ryby się go stosuje?
[2012-04-15 22:47]
Kiedyś dawno temu parę razy łowiłem na raczki, takie do 6-7 cm, z gruntu i na spławik i parę okoni udało mi się przechytrzyć. Ale było to na jeziorze które słynęło z ogromnego pogłowia pasiaków i tak na dobrą sprawę łowiło się je na wszystko co było mięchem lub przynętą spinningową. Więc nie wiem jak traktować skuteczność tej przynęty. Choć szyjki rakowe są ponoć dobrą przynętą na węgorze. Ale może warto próbować.
[2012-04-15 22:49]
Właśnie też słyszałem że można złapać na niego ładnego garbusa oraz ryby spokojnego żeru jak lin.leszcz.spróbuje na majową nockę może ładny węgorz się skusi.
[2012-04-15 23:01]
Jak takiego raka nałożyć na haczyk, żeby był przynętą? Na jakie ryby się go stosuje?
Rak nie musi byc żywy,zakłada się go za głowotułów,nie za szyjkę,bo ryby pożerają tego skorupiaka od głowy.Ryby praktycznie wszystkie żerują na rakach tylko to zależne jest od rozmiaru raka jak i pyska ryby,największymi rakożercami są węgorze i okonie,ale również łakomczuchami na raki są liny,klenie,jazie,brzany,miętusy,sumy,karpie.szczupak i sandacz też rakiem nie pogardzi.
[2012-04-15 23:14]
A to ciekawe... nigdy wcześniej nie słyszałam o łowieniu na raki.
Boję się raka zdjąć z haka, więc założenie w moim wykonaniu jest niemożliwe, ale dziękuję za instrukcję.
:)
[2012-04-15 23:24]
Jak takiego raka nałożyć na haczyk, żeby był przynętą? Na jakie ryby się go stosuje?Rak nie musi byc żywy,zakłada się go za głowotułów,nie za szyjkę,bo ryby pożerają tego skorupiaka od głowy.Ryby praktycznie wszystkie żerują na rakach tylko to zależne jest od rozmiaru raka jak i pyska ryby,największymi rakożercami są węgorze i okonie,ale również łakomczuchami na raki są liny,klenie,jazie,brzany,miętusy,sumy,karpie.szczupak i sandacz też rakiem nie pogardzi.
Radku szyjki rakowe to samo mięcho wyciągnięte z odwłoka raka:) Ale masz rację, raczek nie musi być żywy, ja łowiłem na trupki-całe raczki. Natomiast innych rybek poza okoniami nie złapałem.
[2012-04-15 23:24]
Boję się raka zdjąć z haka, więc założenie w moim wykonaniu jest niemożliwe, ale dziękuję za instrukcję.
Zaproś mnie Olu do siebie a będę Ci je i zdejmował z haka i zakładał z powrotem:))) Pozdro!
[2012-04-15 23:27]
Pewnie Tomku :)
Ja uciekam już z tego tematu, bo dziwnie się czuję nawet myśląc o rakach...
Pozdrawiam i dzięki za wyjaśnienie
;)
[2012-04-15 23:31]
czyli w pól. szczypce wydaje mi się,że trzeba urwać.A jeszcze pora dnia też jest ważna??
[2012-04-15 23:32]
Rak w okresie linienia jest bezbronny i na pewno nie uszczypnie ;-) ale trzeba wiedziec jak takiego złowic.Rak zaraz po linieniu zawsze ma szczypce wystawione maksymalnie do przodu jest wtedy mięciutki ja kaczuszka ;-)
[2012-04-15 23:34]
Kiedyś dawno temu parę razy łowiłem na raczki, takie do 6-7 cm, z gruntu i na spławik i parę okoni udało mi się przechytrzyć. Ale było to na jeziorze które słynęło z ogromnego pogłowia pasiaków i tak na dobrą sprawę łowiło się je na wszystko co było mięchem lub przynętą spinningową. Więc nie wiem jak traktować skuteczność tej przynęty. Choć szyjki rakowe są ponoć dobrą przynętą na węgorze. Ale może warto próbować.
Najlepsze na węgorze są wyrośnięte raki,szyjka lepsza jest nad ranem kiedy już obżarte węgorze szukają coś na ząb,takim zlinialcem 10-12cm 80cm węgorz nie ma najmniejszego problemu.
[2012-04-15 23:43]
JOPEK1971 ??? czyli w pól. szczypce wydaje mi się,że trzeba urwać.A jeszcze pora dnia też jest ważna??
Jak będzie zliniały to szczypców nie urywaj ryba będzie miała co posmakowac;-) a rak z twardym pancerzem nie jest super przynętą,lepiej nałożyc na haczyk mięso tego skorupiaka.
[2012-04-15 23:49]
dzięki jopek złapałęm wczoraj na rybach raczka mam go zamrożonego tak więc wypróbuje go:)
[2012-04-16 08:28]
Radku, jak możesz porównywać raka do kaczuszki? :)))A to ciekawe... nigdy wcześniej nie słyszałam o łowieniu na raki.
:)Rak w okresie linienia jest bezbronny i na pewno nie uszczypnie ;-) ale trzeba wiedziec jak takiego złowic.Rak zaraz po linieniu zawsze ma szczypce wystawione maksymalnie do przodu jest wtedy mięciutki ja kaczuszka ;-)
[2012-04-16 10:47]
karpie uwielbiaja raki
Karpie uwielbiają raki oraz inne stworzenia pod ochroną a przede wszystkim zaś bardzo ważne dla środowiska - i właśnie dlatego k**wa , nie powinno być ich w Polsce.Karp w wodzie potrzebny jest przede wszystkim chciwej małpie - człowiekowi , który w całości traktuje naturalne środowisko jako poletko uprawno -hodowlane . Rak szlachetny i błotny , nie wytrzymuje konkurencji ani ze swoimi kuzynami obcego pochodzenia ani też ataków ze strony obcych najeźdźców . Jak jesteś taki mądry , to udowodnij ,że "mały raczek " użyty przez ciebie na przynętę to pręgus albo sygnał a nie szlachetny i błotny.
[2012-04-16 11:20]
Radku, jak możesz porównywać raka do kaczuszki? :)))A to ciekawe... nigdy wcześniej nie słyszałam o łowieniu na raki.
:)Rak w okresie linienia jest bezbronny i na pewno nie uszczypnie ;-) ale trzeba wiedziec jak takiego złowic.Rak zaraz po linieniu zawsze ma szczypce wystawione maksymalnie do przodu jest wtedy mięciutki ja kaczuszka ;-)
Olu,rak po zrzuceniu pancerza jest miękki jak puch na małej żółtej kaczuszce,stąd te porównanie ;-)))
[2012-04-16 11:32]
karpie uwielbiaja raki
Karpie uwielbiają raki oraz inne stworzenia pod ochroną a przede wszystkim zaś bardzo ważne dla środowiska - i właśnie dlatego k**wa , nie powinno być ich w Polsce.Karp w wodzie potrzebny jest przede wszystkim chciwej małpie - człowiekowi , który w całości traktuje naturalne środowisko jako poletko uprawno -hodowlane . Rak szlachetny i błotny , nie wytrzymuje konkurencji ani ze swoimi kuzynami obcego pochodzenia ani też ataków ze strony obcych najeźdźców . Jak jesteś taki mądry , to udowodnij ,że "mały raczek " użyty przez ciebie na przynętę to pręgus albo sygnał a nie szlachetny i błotny.
nic nikomu nie muszę udowadniać i kto mówi o małym raku.;/
[2012-04-16 12:51]
Rozróżnienie gatunków raków jest stosunkowo łatwe nawet u młodych osobników,najłatwiej jest rozróżnic po budowie pancerza głowotułowia i szczypiec. [2012-04-16 15:21]