Witam.Moje pytanie dotyczy Raby, a mianowicie- czy ktos ja zna i co w niej lowicie.Chodzi mi glownie o koncowy jej bieg od Bochni do jej konca:-)
Witam.Moje pytanie dotyczy Raby, a mianowicie- czy ktos ja zna i co w niej lowicie.Chodzi mi glownie o koncowy jej bieg od Bochni do jej konca:-)
pytam bo czesto na besowie z batem lub bolonka siedze. i chce sie wymienic informacjami:-)
(2011/01/05 14:49)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Hey
Proponuję abyś wybrał ten odcinek Raby pomiędzy punktami AiB od strony Majkowic.
Osobiście na tym odcinku używałem spławikówki /klenie, leszcze i karpie/ oraz czasami lekkiej gruntówki /leszcze w nocy/.
Tutaj trafiłem swojego pierwszego bolenia /fuks przy zasiadce na sandacza/.
Feder napewno się tutaj sprawdzi podobnie jak i bolonka. Na bystrzejszych odcinkach to jednak kij 3,6 ÷ 4,5 z kołowrotkiem o stałej szpuli.
Podejrzewam że Twoje problemy z wędkowaniem /brak ryb/ wynika ze złego doboru żyłki głównej, przeponu i rozmiaru haczyka. NIe bój się zaryzykować i rozpocznij od żyłki głównej 0,17 a przepon to proponuję 0,12. Hak dobieraj do przynęty pamiętając aby był bardzo ostry :).
Połamania kija.
kolego zawer.
przy niskim i normalnym stanie wody splawik 2-2.5 gram wystarczy. czasem nawet1,5 stosuje.
lowie klasycznie- lepsze efekty. z wleczonym gorzej cokolwiek zaciac.
piszesz ze lowisz w majkowicach- bylem tam ze 3 sezony temu. bessow jest ze 2 km nizej, koryto rzeki jest szersze, nurt spokojny.a gdy dobrze zanecisz (stosuje zanety traper-a) to systematycznie szczupak bedzie bil w drobnice czasowo przebywajaca w zanecie. (a sa tam ladne sztuki)
(2011/01/17 16:46)