Pytanko odnośnie RAPR
utworzono: 2010/04/23 00:03
mam pytanko czy okręgi P>Z>W mogą wprowadzać własne przepisy odnośnie wymiarów lub okresów ochronnych na wybrane gatunki ryb.Tak zrobiono w okręgu Nowe Miasto Lubawskie wprowadzono wymiar ochronny na okonia 18 cm i do tego okres ochronny na tego okonka do 30 kwietnia tak jak na szczupaka.Strażnicy lepią mandaty nawet za łowienie na spining.Czy to zgodne z prawem .Piszcie bo bardzo to interesuje okolicznych wędkarzy.
[2010-04-23 00:03]
Okręgi mają prawo zaostrzać regulamin. Natomiast co do spinningu to jeżeli nie ma zakazu łowienia na spining w tym okresie strażnicy nie mogą za to karać. [2010-04-23 06:52]
Wymiar ochronny na okonia 18 cm wprowadzono i w okręgu olsztyńskim jak i pozostałych. U nas nie zaostrzono go o okres ochronny. Ale jak by tego nie zrobili to pewnie niedługo by trafić jakiegoś fajnego okonka było by prawie niemożliwe.
Nie doszło by do tego jak by nie znosili wcześniejszych wymiarów ochronnych. Dla mnie było niezrozumiałe że OKOŃ był traktowany jak chwast. Przecież to naprawdę jedna ze smaczniejszych ryb naszych wód! I warto zadbać o jej populację.
Władze PZW troszkę kiepsko dbają o nasze wody. Ostatnio przy opłacie karty wędkarskiej, w naszym okręgu zapytałem się o zarybienie jednego z naszych jezior płotką. Odpowiedzieli że zarybia się tylko szlachetną rybą, ale i ta szlachetna ryba przecież musi coś jeść!!!!
Potem się dziwią że jeziora zarastają, że i drapieżnika jest mało. Przecież jak nie ma co jeść to i brata łyknie by napełnić swój żołądek.
Co do tego okresu ochronnego to powiem jedno. Ma on rację bytu tylko wtedy gdy w tym czasie są prowadzone częste kontrole (pilnowanie wody), no i nawet rybacy nie powinni odławiać w tym czasie. Bo pogonić z wody wędkarza by kłusole i rybacy mogli działać na całego to bzdura, a takie działanie ma wręcz odwrotne skutki działania!
[2010-04-23 08:11]