Pytanie początkującego gruntowca

/ 13 odpowiedzi
Witam
    Od niedawna łowię na grunt i efekty są wspaniałe. Do tej pory łowiłem używając koszyczka, haczyka na krótkim przyponie, przynęta na haczyk. Ostatnio dowiedziałem się o łowieniu "na włos". W sumie to niesamowite - pusty haczyk, a ryba się łąpie. Postanowiłem spróbować tego sposobu i oczywiście im więcej wiem, tym mam więcej pytań. Kupiłem gotowy zestaw, przypon z haczykiem i włosem (Jaxon, zestaw karpiowy, hak #4), pelet z dziurką. A teraz pytania :

1. Czy mogę założyć na włos 2 pelety ? np. różne smaki? Czy to coś daje ?
2. W moim zestawie na końcu włosa jest pętelka - do czego to ?
3. Razem z zestawem były małe plastkiwe kulki do zablokowania peletu. One nie wchodzą, pewnie dziurka jest za mała. Czy mogę zablokować pelet np. kawałkiem patyczka ?
4. Czy pelet powinien być jak nabliżej haczyka czy jak najdalej ?
5. W googlach widziałem, że do przeciągania włosa używają takiej specjalnej igły - gdzie ją dostanę ? W sklepie wędkarskim nie było czegoś takiego.
6. Czy mogę używać takiego zestwu do łowienia bez włosa (przynętana hak i włos pusty) ? Czy włos nie odstrasza ryby ? Jeśli nie to przy zmianie sposobu łowienia będą musiał przemontowywać zestaw.

Wędkuje na wodzie stojącej, moja wędka to niewielki picker (30g), ryby, których się spodziewam to liny (na razie rekord to 40 cm), karaś (na razie 1,20 kg) i karp (0 sukcesów).

Może to głupie pytania - ale wybaczcie początkującemu.
pzdr
m  
notaki

ad1. mozna - tylko muszisz zdawać sobie sprawę z wielkości tak zestawionej przynęty
ad2. do stopowania peletu/kulki własnie przez to uszko przewleksz stoper, trawkę , czy to czym stopujesz pellet, by nie zsunął się z włosa
ad3.  odcinasz dwie kulki wraz z łączacym je kawaleczkiem plaskiku i to przekładasz przez pętelkę we wlosie. pętelka siedzi w łączniku między kulkami
ad4. teoretycznie pellet powinien opierać się o łuk kolankowy haczyka, choć sa różne szkoły.
ad5. bez problemów kupisz taka igłę w sklepach, lub w necie.. kosztuje kilka zł.
ad6. łowiłem na haczyk z zwłosem zakąłdając przynęte bezpośrednio na hak. Jesli włos nie był specjalnie twardy - miałenm brania ( choc z ekonomicznego p. widzenia lepiej wymienić przypon. Przypon z włosem robi się dłużej, lub kupuje drożej, więc szkoda go)
(2014/07/06 18:15)

voldar

pelet zapewne kupiłes w 1 smaku nie wiem jakiej jakosci , zaproponuje Ci abys na włos przewlekł kilka ziaren kukurydzy 4 czy 5 mozesz na rurce zamontowac koszyczek ewentualnie ciężarek mi osobiscie sie to sprawdza  (2014/07/07 12:21)

muurg

czy dalej w las tym więcej drzew - potrzebuję jeszcze porady
1. Zakładam kulkę na włos i zaciskam na pętelce - ale jest to dosyć daleko od haka, a z tego co czytałem miało być kilka mm. Jak to pogodzić ?
2. Mój zestaw to przypon z włosem, krętlik, gumka, rurka z koszyczkiem. Ale z tego co czytam na włos łowi się bez koszyczka (i bez rurki ?) Zanęte daje się bezpośrednio na hak  (widziałem w necie taki wichajster do zrobienia kulki na haczyku). Z koszyczkiem nie zadziała ? (rozumiem,że jak nie koszyczek to ciężarek,ale którym miejscu ?)
3, Rozumiem,że do zanęty powinienem dać to co mam na włosie ? (pokruszone ?)

Kupiłem pelet o smaku truskawek i wanili (taki z dziurkami, różnych firm żeby sprawdzić) i kulki o smaku hmm...coś z tygrysem :). Kulki niby na haczyk, ale dosyć twarde (lekko się uginają).

I dzięki za dotychczasową wiedzą :)
(2014/07/08 21:36)

u?ytkownik26223

czy dalej w las tym więcej drzew - potrzebuję jeszcze porady
1. Zakładam kulkę na włos i zaciskam na pętelce - ale jest to dosyć daleko od haka, a z tego co czytałem miało być kilka mm. Jak to pogodzić ?
2. Mój zestaw to przypon z włosem, krętlik, gumka, rurka z koszyczkiem. Ale z tego co czytam na włos łowi się bez koszyczka (i bez rurki ?) Zanęte daje się bezpośrednio na hak  (widziałem w necie taki wichajster do zrobienia kulki na haczyku). Z koszyczkiem nie zadziała ? (rozumiem,że jak nie koszyczek to ciężarek,ale którym miejscu ?)
3, Rozumiem,że do zanęty powinienem dać to co mam na włosie ? (pokruszone ?)

Kupiłem pelet o smaku truskawek i wanili (taki z dziurkami, różnych firm żeby sprawdzić) i kulki o smaku hmm...coś z tygrysem :). Kulki niby na haczyk, ale dosyć twarde (lekko się uginają).

I dzięki za dotychczasową wiedzą :)

1.Teoretycznie mają dotykać haka ale praktyka mówi że może być 0,5-1 cm od haka a czasem nawet więcej.
2.można łowić z samym ciężarkiem (nęcisz cobrą,rakietą lub PVA) lub z koszyczkiem żeberkowym /sprężyną/metodą. 
3. tak (2014/07/08 22:18)

u?ytkownik26223

PVAA to materiał rozpuszczalny (woreczki lub siatka)  -wsypujesz do tego pellet lub kulki i przyczepiasz do haka no i zarzucasz. (2014/07/08 22:25)

muurg

dzięki, za porady :) wiedziałem, że można na Was liczyć. Jeszcze jedno - czyli można na włos z rurką i koszyczkiem ? i co to ta cobra ?
(2014/07/08 22:30)

u?ytkownik26223

to są koszyki do metody ,oklejasz zanętą ... może być zwykły koszyk ,ja stosuje tego typu (2014/07/08 22:38)

u?ytkownik26223

kobra- to taka rura wyrzutowa do kulek można kupić lub zrobić.fajna sprawa ,można rzucać kulkami nawet 60-70 m .celnie. (2014/07/08 22:42)

muurg

dzięki - będę dalej próbował - jak się uda to na pewno się pochwalę (2014/07/08 22:51)

Bernard51

Jeżeli chcesz założyć dwa pelety na włos to nie zakładaj większych jak fi-12 ( oraz można dać fi-14, 16 i do tego na szpic fi-10, 8) można łączyć smaki jak najbardziej, sprawdza się owoc+ryba (halibut krab) przynajmniej mnie. " kulki o smaku hmm...coś z tygrysem" podejrzewam że o smaku " orzech tygrysi" też możesz założyć na włos i tak jak Jarek prezentuje, siteczka PVA a do niej parę kulek i peletu, już do kulek musisz użyć igły bo pelet przewleczesz drucikiem cienkim, do sztopingu osobiście używam nitki, dratwy ok. 1mm i wiąże dwa węzełki podwójne w odległości powiedzmy 1 cm i to zakładam na włos, węzełki razem tworzą stoper a ten centymetr wciągasz do kulki, peletu. (2014/07/09 06:33)

notaki

Nic nie zaciskasz :-) przewlekasz igłą kulke ( czy inna przynętę ) na włos do końca, w petelkę wkładasz stoper i opuszczasz kulke na włosie, by oparła się na stoperze. Mozna skrócic włos owijając go wokół trzonka, mozna i wydłuzyc uzywając specjalnych stoperów stanowiących jednocześnie przedłużki. A najlepiej samemu zrobic przypon pod okresloną przynętę. To naprawde nie jest trudne ( szcególnie jesli wiążesz przypon tzw węzłem bez węzła. ). Wtedy wiążesz petelkę, zakładasz na nia Twoją przynętę, ustawiasz sobie jej pozycję zględem haka i wiązesz wezeł bez węzła. W sumie dla niedoświadczonego może minta :-) (2014/07/10 12:43)

JKarp

http://www.wedkarstwotv.pl/artykuly/629-wze-bez-wza-krok-po-kroku-?catid=43%3Awdkarstwo-karpiowe

(2014/07/10 13:27)

u?ytkownik26223

wiertełka jak i szydełka często są w kompletach ale czasem osobno sie je kupuje
Koszt to od 2,5 do 10-15 zł za komplet Robinson Zestaw przyrządów karpiowych 3 igły + wiertłoKulke lub pellet nawiercasz wiertełkiem do kulekczęsto pellety są nawiercone ale czasem trzeba wiercić
następnie szydełkiem przeciągasz włos przez środek kulkii zakładasz na pętelke stoperek (2014/07/10 13:57)