Witam ma prośbę o pomoc w interpretacji puntu regulaminu PZW dotyczącego dziennego limitu ryb. Sprawa wygląda tak mamy w kole staw należący tylko do Koła (na którym obowiązuje regulamin PZW) raz albo dwa razy w roku jest zarybiany karpiem po czym zamyka się go na kilka tygodni i po otwarciu następuje prawdziwe oblężenie.Problem polega na tym że bardzo szybko wtedy można złowić limit dzienny karpia i wtedy inni wędkarze( w tym i władze koła) w delikatny sposób karzą opuścić stanowisko bo złowiono już limit. Wiem że nie mam obowiązku tego robić bo limit dotyczy ryb wziętych z łowiska ale co zrobić ze złowionymi rybami czy nadal wkładać je do siatki by na końcu wziąć tylko limit czy od razu je wypuszczać?
Ilość ryb w siatce nie może przekroczyć dziennego limitu (waga lub sztuki). Po co Ci tyle mięsa ?!
Ja chyba coś źle rozumiem nigdzie w regulaminie nie widziałem zapisu o limicie ryb w siatce tylko o limicie ryb wziętych z łowiska a to robi ogromną różnicę
"7. Wprowadza się następujące limity ilościowe ryb do zabrania z łowisk:
7. 1. W ciągu tygodnia (od poniedziałku do niedzieli):
- głowacica - 1 szt.
7.2.W ciągu doby (w godz. 0.00 - 24.00):
- sum - 1 szt.
- troć jeziorowa, troć i łosoś - łącznie 2 szt.
- boleń, karp, lipień, pstrąg potokowy, amur biały, sandacz, szczupak, brzana - łącznie 3 szt.
- pstrąg tęczowy i pstrąg źródlany - łącznie 4 szt.
- sieja, węgorz, lin - łącznie 4 szt.
- świnka, certa - łącznie 5 szt.
- jaź, kleń - łącznie 10 szt
Łączna liczba złowionych i zabranych z łowisk ryb wymienionych gatunków nie może przekroczyć 10 szt. w ciągu doby.
8. Dopuszcza się zabranie z łowisk ryb innych gatunków nie wymienionych wyżej, w ilościach nie przekraczających 5 kg w ciągu doby.
9. Limity nie dotyczą krąpia, karasia srebrzystego i leszcza. "
A po co Ci w siatce więcej ryb niż na to pozwala regulamin? Po prostu uważam że nie ma co darmo przetrzymywać ryb w siatce.
A po co Ci w siatce więcej ryb niż na to pozwala regulamin? Po prostu uważam że nie ma co darmo przetrzymywać ryb w siatce.
Tego samego zdania i ja jestem.
Po za tym u nas w Rzeszowskim jest przepis że ryby objęte limitem przetrzymywane w siatce należy bezzwłocznie wpisać w rejestr. Choć i w niektórych miejscowościach nic nie stoi na przeszkodzie na łowić całą siatę ryb i na koniec wędkowania je wypuścić co dla mnie jest bezsensem.
Co do kolegi wątku to niektóre łowiska właśnie tego typu jak sam opisujesz mają swoje regulaminy i jest uwzględnione pewnie przez koło że jak złowisz i masz w siatce to koniec łowienia to samo jest u nas na ŁS jak złowię limit i mam go w siatce mam opuścić stanowisko.
Przepraszam ale gdzie pisałem że chcę ich trzymać więcej niż przewiduje regulamin?(2010/09/21 10:21)
Witam ma prośbę o pomoc w interpretacji puntu regulaminu PZW dotyczącego dziennego limitu ryb. Sprawa wygląda tak mamy w kole staw należący tylko do Koła (na którym obowiązuje regulamin PZW) raz albo dwa razy w roku jest zarybiany karpiem po czym zamyka się go na kilka tygodni i po otwarciu następuje prawdziwe oblężenie.Problem polega na tym że bardzo szybko wtedy można złowić limit dzienny karpia i wtedy inni wędkarze( w tym i władze koła) w delikatny sposób karzą opuścić stanowisko bo złowiono już limit. Wiem że nie mam obowiązku tego robić bo limit dotyczy ryb wziętych z łowiska ale co zrobić ze złowionymi rybami czy nadal wkładać je do siatki by na końcu wziąć tylko limit czy od razu je wypuszczać?
to było pytanie nie stwierdzenie a to różnica
Przepraszam ale gdzie pisałem że chcę ich trzymać więcej niż przewiduje regulamin?
Ale ja się nie denerwuję przepraszam JaroDaw nie chciałem Cię urazić dziękuję za odpowiedzi bardzo mi pomogły chcę robić wszystko tak jak być powinno według przepisów które jak wiadomo można różnie interpretować naprawdę dziękuję koledzy za pomoc w swoim kole nie mogę na nią liczyć a jestem takim człowiekiem który lubi wiedzieć jak jest. Przykro jest szykować się na rybki jakiś czas włożyć trochę trudu i kasy w przygotowanie łowiska by przy wielkim fuksie złowić w krótkim czasie limit a ktoś podejdzie i powie spadaj masz swoje
Ryby bedace w siatce uwaza sie za zabrane z lowiska,dlatego nie moga byc w niej niewymiarowe ,w okresie ochronnym ani poza limitem ilosciowym.
i mamy odpowiedź na zadane pytanie, z zastrzeżeniem wewnętrznego regulaminu łowiska.
No to tylko powiem tak w RAPR jest jasno i klarownie że w siatce mogą sie znajdować ryby z godnie z limitem, lecz uzyskanie limitu nie nakazuje opuszczenie stanowiska i zaprzestania połowu.