6. Młodzież nie zrzeszona w PZW w wieku do 14 lat ma prawo wędkować:
a) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu
ryb osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą gruntowo-spławikową
maja prawo wędkować dwie osoby, każda na jedną wędkę. Udostępnienie
stanowiska i limitu dwóm osobom nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną
wędkę.
b) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień i dziennego limitu połowu, osoby
pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą spinningową i muchową.
Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedna wędkę.
8. Członek PZW ma prawo udostępnić współmałżonkowi, posiadającemu kartę
wędkarską, jedną ze swoich wędek do wędkowania, w granicach przysługującego
mu stanowiska i limitu połowu, bez konieczności uiszczania przez współmałżonka
składki członkowskiej oraz składki na ochronę i zagospodarowanie wód. Powyższe
ma wyłącznie zastosowanie przy wędkowaniu dopuszczającym łowienie na dwie
wędki.
Niestety jest to tak skonstruowane że nie można. Jedynie dzieci lub żonka. Tak czy siak zanim kupiłem kartę, to łowiłem na wędkę znajomego, ale na własne ryzyko.
Niestety jest to tak skonstruowane że nie można. Jedynie dzieci lub żonka. Tak czy siak zanim kupiłem kartę, to łowiłem na wędkę znajomego, ale na własne ryzyko.
No to pięknie... kupiłeś kartę:)
No to pięknie... kupiłeś kartę:)
Heheheh, ale się czepiasz :) Za darmo nie była, więc kupiłem, a egzamin swoją drogą.
Nie Marian. Nie możesz użyczać nikomu swojej wędki na swoje "konto" łowiąc na wodach PZW i pozostałych, oprócz łowisk prywatnych. Brat powinien sobie wyrobić swoją Kartę Wędkarską, aby móc legalnie wędkować. Ty możesz wędkować na dwie wędki tak jak jest to ujęte w RAPR i nikt poza tym nie może korzystać, nie mając tego dokumentu, z Twoich wędek i łowić z Tobą.
Przepraszam nie doczytalem, juz wiem ze na spinning nie moze lowic wspolmalzonek.
Gostek w moim kole mówił, że żonka może łowić na jedną wędkę nawet bez posiadania karty.
To gostek w twoim kole nie zna przepisów , kiedyś tak było ale już od tamtego sezonu żona żeby wędkowac z tobą musi posiadac kartę wędkarską.
(2013/01/15 19:09)Gostek w moim kole mówił, że żonka może łowić na jedną wędkę nawet bez posiadania karty.
8. Członek PZW ma prawo udostępnić współmałżonkowi, posiadającemu kartę
wędkarską, jedną ze swoich wędek do wędkowania, w granicach przysługującego
mu stanowiska i limitu połowu, bez konieczności uiszczania przez współmałżonka
składki członkowskiej oraz składki na ochronę i zagospodarowanie wód. Powyższe
ma wyłącznie zastosowanie przy wędkowaniu dopuszczającym łowienie na dwie
wędki.
Tak już jest. Żonka może łowić i dziecko do 14 roku życia.
Jeśli chcielibyście ten zapis zmienić. To trzeba wnioskować na zebraniach w kole.
Powinniśmy wnioskować o to by członek PZW, mógł udostępnić osobę towarzyszącą (brata, wujka, kumpla, itd.) posiadającemu kartę wędkarską, jedną ze swoich wędek do wędkowania, w granicach przysługującego mu stanowiska i limitu połowu, bez konieczności uiszczania przez osobę towarzyszącą składki członkowskiej oraz składki na ochronie i zagospodarowanie wód.
a). metoda gruntowo-spławikową; każda na jedna wędkę w ramach jednego stanowiska i limitu.
b). metoda spinningową i muchową; każdy po jednej wędce w ramach jednego stanowiska i limitu. Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania na jedną wędkę.
Ja się podepnę pod temat z trochę innym pytaniem.
Mam opłaconą składkę członkowską i opłaconą składkę za wody nizinne, brat w tym roku zdaje egzamin i też opłaca składkę członkowska.
Czy możemy obaj łowić na spining w ramach jednego limitu połowowego, czy bat też musi opłacić składkę na wody nizinne ?
Ja się podepnę pod temat z trochę innym pytaniem.
Mam opłaconą składkę
członkowską
i opłaconą składkę za wody nizinne, brat w tym roku zdaje egzamin i też opłaca składkę członkowska.
Czy możemy obaj łowić na spining w ramach jednego limitu połowowego, czy bat też musi opłacić składkę na wody nizinne ?
Opłacając składki PZW, opłacasz składkę okręgową na wody nizinne lub górskie, a także składkę członkowską przynależności do jakiegoś koła pzw. Ty możesz łowić na dwie wędki, lub na jeden spinning i to mamy ustalone, to wiesz. Twój brat jeśli zda egzamin na Kartę, opłaci również składki okręgową i członkowską, to także będzie mógł wędkować na takich zasadach jak Ty. Jeżeli tej opłaty członkowskiej nie zrobi, to chcąc wędkować tak jak Ty, będzie musiał wykupować tzw. "czasówki" i wtedy również będzie mógł wędkować tak jak Ty. Kolorami Ci zaznaczyłem odpowiednio przynależne nazewnictwo danych składek, bo mi się wydaje, że o to Ci chodziło. Jeśli czegoś nie zrozumiałeś, to napisz na pw.