Zaloguj się do konta

Pytanie dot. obcinaniu glów łososiom

utworzono: 2012/04/10 07:41
grzesiek35

co jest w tych rybach,że w Norwegii,podobno najwieksi twardziele wymiękają i rezygnują z pracy przy obcinaniu łbów właśnie łososiom? Po miesiacu każdy ma dosc.I to tylko chodzi o ten gatunek ryby.Czy ktos wie?
[2012-04-10 07:41]

Artur z Ketrzyna

To też żyjące zwierzę. No i nie każdy lubi widok krwi i flaków, jak też smrodu który jest nieodzowny przy takich pracach.
Na pewno nie jest to lekka praca, i nie zawsze warta proponowanej płacy...
[2012-04-10 07:51]

grzesiek35

Dzieki za odpowiedz,ale wydaje mi sie,ze nie jest przyczyną rezygnacji z w/w zajęcia .
[2012-04-10 10:43]

Jack14

Jednoznacznej przyczyny nie znam ale sposoby przygotowania łososia są naprawdę rożne.

Tak łososia oprawiamy w Polsce:

https://www.youtube.com/watch?v=AXpISD1euiE

A można też tak:

http://www.skreccos.pl/poradnik/874/Oprawianie_ryby,_filetowanie_%C5%82ososia_na_sushi

[2012-04-10 14:35]

skryty

witam ja kilka sezonów pracowałem w przetwórni ryb co prawda w Danii a głowy obcinałem sporadycznie, częściej patroszyłem ryby, filetowałem itp. itd.  Co do wymiękających chłopaków, to było ich kilku ale nie sądzę, żeby miało to związek z łbami, raczej z bardzo ciężką pracą, wszechobecnym zimnem, wilgocią, smrodem...
[2012-04-10 17:02]

grzesiek35

ok.Dziękuje [2012-04-11 08:12]