Odświeżę i przy okazji odeślę do miniporadnika, do którego odgrzebałem link:
Dużo roślin, oświetlenie powyżej 0,5 na litr, nawozy, CO2 oj dużo mozna wymieniac... (2012/01/09 08:46)
Odświeżę i przy okazji odeślę do miniporadnika, do którego odgrzebałem link:
@nantai, to nie było pytanie (!?!)
Czytać ze zrozumieniem i nie zaśmiecać Sieci - zasada nr 1 (!)
(2012/01/09 16:28)Witam
Nie jestem pewna,czy pytanie zadam w odpowiednim wątku, jeżeli nie to przepraszam.
Mam problem za ślimakami w akwarium, których wcale nie chciałam,a dostały się tam
razem z nowo zakupioną roślinką.
Było to już jakiś czas temu. Niedawno odlałam wodę do wiader, wygotowałam żwir, kamienie
i wszystko co tylko się dało. Jednak roślinki tylko dokładnie umyłam.
Teraz widzę,że ślimacza rodzinka ponownie zamieszkuje moje akwarium.
Czy jest może preparat bezpieczny dla ryb i roślin który "zamorduje" ślimaki ?
Akwarium ma 120 litrów, rybki zamieszkujące w nim to 7 skalarów.
Poprzednie ślimaki bardzo zniszczyły roślinki, dlatego teraz bardzo chcę się ich pozbyć.
Dziękuję za porady i pozdrawiam
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Dlaczego żart ? Myślę,że mają wystarczająco miejsca. Akwarium mam od zawsze,
więc raczej nie jestem początkująca. Tylko wcześniej nie miałam ślimaków.
Czy bocja może być sama, tylko jedna lub dwie,żeby nie było jej smutno?
Koleżanko Aleksandro, moim skromnym zdaniem, bosja wspaniała nie jest najlepszym rozwiązaniem dla Twojego akwarium. Dużo lepsze będą proponowane ślimaki Halinea. Poradzą sobie ze wszystkimi ślimaczkami i nie zakłócą niczego w zbiorniku. Bocja, zwłaczcza jak wyrośnie, nie należy do ryb spokojnych. Miałem w akwa 5 sztuk i wieczne wojny ze zbrojnikami a nawet pielęgnicami.
Co do żartu. Sam też się zastanawiam, jak te skalary mają dużo miejsca. Wyrośnięty prawidłowo skalar ma ok. 20 cm wysokości. Akwa dla skalarów powinny mieć min.50cm wysokości (inaczej nie wyrosną w górę). Przy 120 litrach 7 szt. - to ewentualnie młodzież, bo dobrana para w parę godzin zabiła by wszystkie inne.
Pozdrawiam.
(2012/02/21 20:46)Witam. Slimaki Helenki rosna do 2 cm. i nie interesują ich rośliny tylko ślimaki. Jak nie będzie ślimaków też zdechną.
Jaką odmianę skalarów hodujesz?
(2012/02/21 21:35)Żaglowiec skalar to polska nazwa. Żeby dobrać pary to trzeba wiedzieć, czy wszystkie są z jednej odmiany np. zielonej, czarnej, dymnej, diamentowej itp. A hodujemy rybki, tak to się określa. Choć niektórzy, zwłaszcza dzieciaki trzymają rybki.
Powodzenia w akarystyce i wędkowaniu.
(2012/02/21 22:23)Jak powinno wyglądać opakowanie? W czym powinny być ślimaki? Nie będę kupował ze sklep tylko z prywatnego akwarium.
sprzedajacy mówił ,że jeszcze nie wysyłał, zawsze sprzedawał z osobistym odbiorem.