Pułapka na kłusownika ?

/ 31 odpowiedzi
Witam mam staw nie jest on duży. W tym roku do zarybiłem. niestety staw znajduje się w polach gdzie obawiam się że przyjdzie jakiś kusownik (nie wiem jak to sie pisze) i pokradnie mi ryby.Proszę doradźcie mi o jakiś pułapkach czy coś w tym stylu. Myślałem na razie by po wbijać kołki na środku stawu. 
Proszę o pomoc! (przepraszam za to że nie wiem jak się pisze 'kusownik')

Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty

ryukon1975

Witam mam staw nie jest on duży. W tym roku do zarybiłem. niestety staw znajduje się w polach gdzie obawiam się że przyjdzie jakiś kusownik (nie wiem jak to sie pisze) i pokradnie mi ryby.Proszę doradźcie mi o jakiś pułapkach czy coś w tym stylu. Myślałem na razie by po wbijać kołki na środku stawu. 
Proszę o pomoc! (przepraszam za to że nie wiem jak się pisze 'kusownik')

Twój "kułsownik" to człowiek chcesz żebym Ci podpowiedział jak zrobić pułapkę na człowieka?
To jest karalne.:)

Kołki możesz wbijać. (2012/04/16 21:41)

przemo81x

źle się wyraziłem ale jak byście wysilili muzgi to byście sie domyślili o co mi chodzi.Chodzi o to że np żeby zapobiec przeciąganiu sieci przez staw! to nie ma być na ludzi (2012/04/16 22:05)

Pitbul

Przy brzegach stawu powrzucaj gałęzie. Uniemożliwiają wyjęcie ryby na wędkę i siecią.A słowo które sprawiło Ci problem to - kłusownik.T. (2012/04/16 22:06)

withanight88

źle się wyraziłem ale jak byście wysilili muzgi to byście sie domyślili o co mi chodzi.Chodzi o to że np żeby zapobiec przeciąganiu sieci przez staw! to nie ma być na ludzi

Ogłady trochę..... (2012/04/16 22:18)

ryukon1975

źle się wyraziłem ale jak byście wysilili muzgi to byście sie domyślili o co mi chodzi.Chodzi o to że np żeby zapobiec przeciąganiu sieci przez staw! to nie ma być na ludzi

Jakbyś się kolego wysilił "muzg" to był załapał że to żart.:)

Widziałem na jednym stawie kołki wbite w dno a od jednego do drugiego napięty mocny drut.Całość oczywiście pod wodą,kołki wbite tak żeby były około 20 cm pod powierzchnią.
Jak ktoś zechce zarzucić wędkę to zerwie każdy zestaw,inne przyrządy też. (2012/04/16 22:27)

przemo81x

Z próbuje... ale poczekam na inne wypowiedzi (2012/04/16 22:42)

Roxola

Może staw bliżej domu przenieść?
;) (2012/04/16 23:15)

Diablo

Z próbuje... ale poczekam na inne wypowiedzi

Jeszcze pisać nie umiesz a już pyskaty jesteś.

Kołki powbijane w dno a między nimi rozciągnięty drut kolczasty. To powinno pomóc (2012/04/16 23:25)

Iras1975

Może staw bliżej domu przenieść?
;)

Dokładnie to samo pomyślałem tzn wykopać bliżej domu jeśli istnieje taka możliwość.;) (2012/04/16 23:26)

u?ytkownik32263

Kurde ludzie chcą pomóc a ten taki bezczelny. Na dodatek nie potrafi pisać po polsku. Ręce opadają... (2012/04/16 23:29)

Bernard51

hefeed8 Dobrze radzi z tymi drutami robisz szchownice
1mx1m na wedke ani siecia nie wyjmie ryby (2012/04/17 05:01)

withanight88

hefeed8 Dobrze radzi z tymi drutami robisz szchownice
1mx1m na wedke ani siecia nie wyjmie ryby

Niedaleko mnie, na nie wielkim stawie, sposób z kołkami i sznurkiem wykorzystano do ochrony tarliska ryb. Nikt kija nie wsadzi. (2012/04/17 08:59)

u?ytkownik997

złap jednego nabij na pal obok stawu i reszta raczej nie podejdzie (2012/04/17 10:08)

RadosnyRabarbar

Porób dołki przy stawie, jak Pan K. pójdzie to co chwile będzie się obalał :D . Drugi pomysł to powrzucał do wody gałęzi tyle ile się da. Trzeci to na noc zostawiaj jakieś źródło światła np. weź taki badyl ze 3m i taśmą przezroczystą przyklej świetlik do końcówki badyla to kłusol pomyśli że ktoś wędkuje.  (2012/04/17 10:33)

withanight88

Porób dołki przy stawie, jak Pan K. pójdzie to co chwile będzie się obalał :D . Drugi pomysł to powrzucał do wody gałęzi tyle ile się da. Trzeci to na noc zostawiaj jakieś źródło światła np. weź taki badyl ze 3m i taśmą przezroczystą przyklej świetlik do końcówki badyla to kłusol pomyśli że ktoś wędkuje. 

"Kto pod kim dołki kopie ten sam w nie wpada" (2012/04/17 11:35)

robcio2535

Zastawiając takie pułapki pamiętaj by samemu w nie sie nie złapać co bardzo czesto bywa bo człowiek sam zapomina , możesz też brony rolnicze wrzucić przywiązane linką do czegoś przy brzegu w wodzie by później wiedzieć gdzie są :)
Ale i tak nic prawdziwego kłusola nie powstrzyma a i zwierzątka też Tobie mogą wykraść :( (2012/04/17 12:17)

abra1990

Buda dla pieska (typu rottweiler, doberman, pitbull) spory łańcuch i zobaczymy czy podejdzie jak będzie ujadał, tylko buda ma być ładna i jedzonko i piciu dla pieska codziennie :) z tym kolczastym to bym się tak nie afiszował, bo przecież rybki się mogą okaleczyć, a szkoda...
wbij parę kołków, no i gałęzi i myślę że tak i system ci pomoże :) (2012/04/17 12:52)

jacenty75

A mózg się pisze przez "ó" chyba, że chodzi o ten niewysilony kol. przemo81x (2012/04/17 13:09)

MASTINO

Zrób "kratownicę" z grubej żyłki, a kołeczki z nią powbijaj pod powierzchnię ziemi na brzegach wody i przysyp te miejsca. Gałęzie powrzucane wzdłuż brzegów też zdają egzamin. Psa sobie daruj, bo Ci go otrują. Pies to wtedy, kiedy ma kogo powiadomić szczekaniem na kogoś, a nie sam. Szczekania psa kłusol się nie boi. Kłusownik robi sobie wywiad terenu w dzień i widzi gdzie i jak może dojść do ryb i jak pozbyć się psa.  (2012/04/17 15:37)

mateusz196

Kołki, krzaki, drut kolczasty, brony i bóg wie jeszcze co? To po co mu taki staw jak nie da się łowić? Ogrodzić i puścić psa. Zresztą na kłusoli nie ma dobrego zabezpieczenia;) (2012/04/17 16:44)

abra1990

dobry pies nic nie weźmie od obcego, więc się mylisz kolego albo na psach się nie znasz, tu kolega dobrze napisał ogrodzić i psa puścić , nikt nie wejdzie (2012/04/17 19:21)