Zaloguj się do konta

Pudełko na robaki

utworzono: 2016/04/19 19:45
PijanyAniol

Witam serdecznie    
   Koledzy po fachu, mam pewien problemik z białymi robaczkami ;) Ogólnie ostatnio na moim łowisku nastawiłem się na płoć- ładnie bierze  na białego robaczka, piękna finezja na odległościóweczke Mikado do 25 g czuć je w całej wędce ;)  Ale nie o tym temat , a o przynęcie czyli Robaczkach białych , a w zasadzie o ich przechowywaniu !

Jak wiadomo kupując je w sklepie wędkarskim dostajemy pudełko wraz z ich zawartoscią , niestety na łowisku ciągłe ostwieranie i zamykanie go przy intensywnych braniach jest trochę męczące - jak wiadomo jeśli się nie domknie pudełka robaczki sobie pójdą na spacerek ;) Do ich przechowywania stosowałem też puszkę po kukurydzy ,ale jest troszkę za głęboka a ze zwykłego pudełka otwartego raczej też wyjdą . 

Może doradzicie najlepiej coś z domowych sposobów  jak je komfortowo przechowywać i by przede wszystkim nie uciekały ;) Wiem, że są takie kupne pojemniczki z otoczką zapopiegającą ich wydostanie się. Ale ja preferuję coś sprawdzonego "domowego" lub by można było wykorzystać cos powtórnie z innym przeznaczeniem niż po prostu kupić :)

Za wszystkie propozycję dziekuję. 
                                                                                                                                                              Pozdrawiam Marcin [2016-04-19 19:45]

ogtw

W marketach w dziale z kremami są różne pudełka: duże, małe, średnie, zakręcane i zatykane. Trzeba wybrać takie, które ci pasuje i ma zawartość do wykorzystania. Ja na pinki mam pudełko po maści rumiankowej z apteki. Oryginalne z robakami, są bardzo niewygodne.    [2016-04-19 20:14]

Przemas83

Przestań pić anioł i rusz głową, jak robaki bedą suche to nie wypełzną nawet z otwartego byle czego;] Najlepiej wsyp jeszcze trochę suchej zanęty do.....itp itd. Ręki sobie nie skaleczyłeś o puszke? Przyznaję że ja tez mam słabość do puszki;] , ostatnio dają w promocji nawet dwa jak trafisz! Pozdrawiam! [2016-04-19 20:26]

Człowiek który doradza drugiemu na jaką wędkę łowić i jaki kołowrotek łowi ma problem , robaczki wychodzą , ogarnij się trochę ,  tak jak napisał ogtw , wystarczy wejść do marketu , jakiś czas temu Biedronka oferowała pudełka w trzech rozmiarach   , najmiejsze -najpłytrze ale już bardzo wygodne , średnie i duże i to już wypas , wszystkie z wieczkami . Dodajesz trochę otrąb przennych i żadna spacerku sobie nie zrobi , powodzenia

A tak po za tym to chyba zaczynasz przygody z wedkowaniem [2016-04-19 20:59]

Artur z Ketrzyna

U mnie w sklepie sprzedają w taich (foto), zamiast tych standardowych. I jak oddasz im 10 szt tych opakowań dostajesz jedną paczkę robaczków za pudełka.
Sa też pudełka steropianowe na robak,i do kupienia. Dobra sprawa, bo chronią robaczki przed słońcem jak i w zime ma lodzie robaczki nie zamarzają. [2016-04-19 21:22]

Askan

Pudełka służą tylko do przewiezienia albo do przechowania w lodówce bo musza byc dobrze zamknięte.Na łowisku dodaję do wymieszanej zanęty i po sprawie,Wtedy już  byle czym nie pachną a iwderko jest obszerne i przykryte.Chyba że zapomnę się i podczas deszczu zamokną,wedrują wtedy sobie po łódce.A pudełek sprawdzonych mam kilka,Pa [2016-04-20 11:20]

SlawekNikt

Pudełko po kawie Inca, wysokie z bardzo lekko zdejmowanym zamknięciem, nawet jak nie zamkniesz to szybko nie uciekną, ale zamykać i tak trzeba od czasu do czasu. [2016-04-20 11:46]

Askan

Puszka po kukurydzy to chyba coś prymitywnego ale takie wszystkie można kupić [2016-04-20 12:01]

SlawekNikt

Nie po kuku, a po kawie i zapewniam Cię, że sprawdza się bardzo dobrze, na tyle dobrze, że używam ich także i do czerwonych i do rosówek i jako pojemników np. na pszenicę. To rzecz jasna moje bardzo subiektywne odczucia i zdanie. Najwyraźniej lubię prosto i prymitywnie łowić. [2016-04-20 12:35]

Alister

Problem żywcem wyjęty z "epoki słusznie minionej", kiedy to wiele przydatnych akcesorii trzeba było wykonać własnoręcznie, gdyż kupienie czegoś sensownego graniczyło z cudem. Ale spróbuję Ci pomóc. Weź pudełko/pojemnik po Delmie czy innej Ramie, oraz dwa wieczka. W jednym wytnij kwadrat 10x10cm, tak aby pozostał około 0,5cm rant na każdym boku. Utrudni to ewentualne wychodzenie robaków. W drugim wieczku zrób kilkanaście dziurek igłą lub szpilką. Rozpoczynając łowienie nakładasz wieczko z dużym otworem, co pozwoli Ci swobodnie sięgać po robaki. Kończąc wędkowanie zamieniasz wieczka, aby robaki nie rozlazły się podczas transportu. Jako że taki pojemnik będzie lekki, to łowiąc w czasie wietrznej pogody na spód możesz włożyć np. płaski ciężarek gruntowy. [2016-04-20 23:08]

Romuald55

Ryby najlepiej biorą na robaki przechowywane pod językiem.Nie uciekną choć mokro. [2016-04-20 23:58]

PijanyAniol

Kolego byłem bardziej ciekawy co inni stosują na robaczki-  w oczekiwaniu na coś co być może by mnie zaskoczyło na tyle by to wykorzystać . Co do połowu na białe nigdy się bardziej nie zagłębiałem w ten temat przechowywania robaków i jak wspomniałem nie chodziło mi o cos kupnego. Na ogół stosuje puszke kukurydzy bo wiem ,że z niej nie uciekną lub dodaje do zanęty i z tamtąd je pobieram.

"A tak po za tym to chyba zaczynasz przygody z wedkowaniem" Nie jestem żadnym profesjonalista lecz amatorem z swoimi zasadami a przede wszystkim własnymi doświadczeniami na łowiskach. Może Cię zaskoczę ,ale np nigdy nie przecieram zanęty przez sito ani też nigdy nie dodaje gliny do zanęty... Zantęte wzbogacam swoimi sprawdzonymi składnikami, a wyniki mam bardzo zadowalające ! 

[2016-04-21 16:13]

dendrobena

W pokrywce pudełka z robakami wycinam otwór o takiej średnicy aby zmieściły się palce. Ani białyrobak,ani pinka nie wyjdzie.Drugie wieczko mam do zamknięcia pudełka po zakończeniu łowienia. W moim przypadku jest to skuteczne.Pozdrawiam. [2016-04-21 16:40]

Szanowny kolego .
A apteka u kolegi w pobliżu jest ?
Kupujesz  plastikowy pojemnik  na mocz ( zakręcany ) za pomocą grubej igły ( a pasmanteria w pobliżu jest ? )  wykonujesz parę otworków ( tak aby dostawało się tylko powietrze ) .Oprócz tego kup sobie coś na ból głowy. .
Julian [2016-04-22 16:08]

jan-nowaw

Witam! Ja mam takie pudełko za 5 zł z przegródkami coś jak by na wobler/ pilkery ale z bricomarche z działu majsterkowiczów trzymam tam ;pinki białe czerwone kukurydzę i wszystko razem [2016-04-22 17:43]

edmundw

Umnie   w sklepie  są dwa pudełka na podpórce     25zł  Łódz ul  Rzgowska  99 [2016-04-22 22:41]

SlawekNikt

Jeszcze mam takie pudełka na różne przynęty ;-)

[2016-05-08 19:21]