Zaloguj się do konta

Pstrągi.. Jaka pogoda?

utworzono: 2014/01/11 17:22
szymoniox111

Witam. Chciałbym się zapytać jaka jest dobra pogoda na pstrągi..? I jaki im stan i zabarwienie wody najbardziej odpowiada..? Teraz woda jest dużo podniesiona i całkiem ciemna.. Czy pstrąg lubi żerować w takich warunkach? Zważając że jest teraz styczeń>? [2014-01-11 17:22]

brt3

Dzis była pogoda idealna [2014-01-11 17:42]

hakon

wczoraj byłem na kwisie moge pochwalić się dwiema sztukami więc pogoda była ok

woda raczej niska i czysta

[2014-01-11 19:39]

DelTor0

Pogoda kazda, woda tez kazda, trzeba sie tylko dostosowac i lowic w troche inny sposob. I byc nad woda przedewszystkim :) 

W tamtym roku lowilem na prawie zamarznietej rzeczce, mozna powiedziec w przereblach, co 200-400m gdzie woda przyspieszala i nie zdazyla zamarznac. I lowilem tez na powodziowej wodzie, gdy woda miala kolor ciemnej gliny. I cos sie zawsze dalo wydlubac :) 

[2014-01-11 20:02]

woro

pstrąg w mętnej, ciemniej wodzie nic nie widzi. przynęta musiała by przelecieć obok jego paszczy żeby ją zobaczył. nie ma sensu chodzić za pstrągiem w taką rzekę po deszczach.

W delikatnie trąconej wodzie jest najlepiej. pstrąg wychodzi na żer i traci swoją czujność.
[2014-01-11 23:57]

woro

kolego DelTor0    
idz na pstrągi przy zamąconej i powodziowej wodzie.  powodzenia
idz na pstrągi przy +35 stopni, przy słoncu w lato. powodzenia

wiadomo czasem się jakiś trafi ale to tylko przypadek a nie łowienie pstrągów. pozdro
[2014-01-12 00:05]

DelTor0

A jak najlepiej prowadzic przynete? Najblizej stanowiska pstraga, no nie? Przy wysokiej, metnej wodzie ryby zajmuja inne stanowiska. Jaki problem chodzic i rozszyfrowac gdzie stoja?

Chodzilem na pstragi na kazdej wodzie i lowilem, w zeszlym roku bardzo duzo wlasnie w metnej wodzie. Ze ty nie lowisz nie moja sprawa, ja sobie bardzo dobrze radze w takich warunkach :) 

[2014-01-12 00:22]

grisza-78

kolego DelTor0    

wiadomo czasem się jakiś trafi ale to tylko przypadek a nie łowienie pstrągów. pozdro

Grubo się mylisz. Temperatura +35 latem absolutnie pstrągom nie przeszkadza. Wyobraź sobie sytuację, kiedy upał trzyma przez cały miesiąc. Myślisz, że pstrąg tak długo nie będzie żerował, bo jest zbyt ciepło? Trzeba ich tylko szukać na zimnych, zacienionych, szybkich rafach. Słońce też tym rybom nie przeszkadza. Co do mętnej, powodziowej wody -  masz rację, ale z drugiej strony w takich warunkach nikt nad rzekę nie chodzi, więc pewnie też nikt nie wie jak zachowują się ryby w zmąconej na maksa wodzie.
[2014-01-12 00:41]

DelTor0

W metnej da rade Grisza, trzeba tylko swoja rzeczke znac. Ja sie przekonalem jak zobaczylem wyniki jednego z chlopakow tutaj z forum z mojej okolicy :) Wszystko polega na przelamywaniu stereotypow. 

Zajelo mi to pare dni ale rozszyfrowalem o co w tym chodzi, zreszta moje lowisko jest specyficzne, sa takie lata ze rzeczka od czerwca do wrzesnia jest doslownie czerwona z przejzystoscia 10cm. Do tego w tamtym roku dosc dlugo lowilem wlasnie w powodziowce. Nie przelamiesz sie to nie zlowisz, proste :)

[2014-01-12 00:48]

DelTor0

Co do mętnej, powodziowej wody -  masz rację,
ale z drugiej strony w takich warunkach nikt nad rzekę nie chodzi, więc pewnie też nikt nie wie jak zachowują się ryby w zmąconej na maksa wodzie.

No wlasnie sa tacy wariaci co chodza i wiedza :) Jak ma sie urlop, a pogoda nie zacheca to nie znaczy ze mam rezygnowac z kropasow :)
[2014-01-12 01:10]

DelTor0

Wlasnie w mocno podniesionej gliniastej wodzie przez dwa tygodnie zlowilem sporo takich miedzy 30-40cm. Wieksze sie zadko u mnie trafiaja. Wedlug znafcow powinienem w domu siedziec ;) Coz, nie dalem rady.  [2014-01-12 01:15]

DelTor0

Takiej pogody tez nie odpuszczam, dopuki sa miejsca gdzie wobka moge wpuscic gdzies pod lod ;) [2014-01-12 01:37]

grisza-78

Czyli nawet w "kawie z mlekiem" się da. Jestem zaskoczony. Trzeba być mistrzem i znać rzekę, każdy jej metr, żeby nie tracić co chwilę przynęt i do tego łowić ryby. ;)
[2014-01-12 08:21]

DelTor0

Fakt, faktem trzeba znac rzeke :) Przy wyzszej wodzie stoja tez w troche innych miejscach, ale reguly nie ma. Trzeba szukac ;) 

Ale zdecydowanie wole lowic na takiej wodzie:

[2014-01-12 10:09]

woro

kolego DelTor0    

Grubo się mylisz. Temperatura +35 latem absolutnie pstrągom nie przeszkadza. Wyobraź sobie sytuację, kiedy upał trzyma przez cały miesiąc. Myślisz, że pstrąg tak długo nie będzie żerował, bo jest zbyt ciepło? Trzeba ich tylko szukać na zimnych, zacienionych, szybkich rafach. Słońce też tym rybom nie przeszkadza. Co do mętnej, powodziowej wody -  masz rację, ale z drugiej strony w takich warunkach nikt nad rzekę nie chodzi, więc pewnie też nikt nie wie jak zachowują się ryby w zmąconej na maksa wodzie.

w takie upały pstrąg żeruje rano i wieczorem, gdy słońce tak nie grzeje.
a rano jest ich pełno, co zarzut ryba.

[2014-01-12 11:58]

myku87

Witam. Pstrąg jak każda ryba żeruje mniej lub bardziej intensywnie. Czasem mam wrażenie że to prosiaki :)  Nasz sukces zależy od takich czynników jak temperatura wody i jej natlenienie, światło, stan wody i okresowy pokarm. Jest kilka prawidłowości które powtarzają się aczkolwiek nie jest to regułą.   Jeśli woda jest bardzo zimna albo wysoka i mętna rybie musimy podstawiać  przynętę pod pysk. Rzadko uganiają się za wabikiem. W takich warunkach wolą nie tracić energii.  Jeśli woda jest przegrzana i mamy intensywne nasłonecznienie , ryby szukamy w zacienionych odcinkach z szybkim nurtem. Najlepiej łapać z rana.Co do mętnej wody długi czas odpuszczałem sobie łapanie w takich warunkach myśląc że, pstrąg jest ślepy. Jest na szczęście inaczej. Jeśli woda jest zmącona przez roztopy to mniej wtajemniczeni wędkarze niech sobie odpuszczą bo to trudne warunki. Łapiąc w małej mętnej rzeczce łatwiej jest obłowić miejscówkę inż w dużej rzece dla tego wybierajcie małe rzeczki.   Jeśli pada deszcz, woda idzie w górę i robi się trącona to czas kiedy pstrągi zaczynają wariować. Szczególnie w ciepłych okresach(lipiec , sierpień). Ryby wychodzą ze swoich kryjówek i zajmują stanowiska które ułatwią jej wyłapanie wszystkich kąsków które woda niesie.Wszystkie podpowiedzi ni jak wam się nie przydadzą jeśli nie znacie rzeki. Rozpoznanie rzeki jest kluczem do sukcesu.             [2014-01-13 10:19]