Pstrągi 2019

/ 115 odpowiedzi / 64 zdjęć
Przemas83

Hm, długo oczekiwany, styczniowy start sezonu za nami. Z wynikiem 3 ryby , jestem pełen zapału do walki o lepszy wynik w Lutym. A jak wy uważacie, w Lutym są aktywniejsze? (2019/02/03 08:16)

luxxxis

Hmmmm, w lutym może nie są aktywniejsze ale napewno są "inne" ,zmieniają sposób bycia,pokarm,czasem stanowiska.
W lutym bywają 1 rójki latającego paskudztwa,małe takie cuś ale duże ryby to zbierają-warto obserwować wodę.
Teraz czas robactwa-wormy,srormy,twisty . (2019/02/04 10:26)

Dartne99

A gdzie szukac w dołkach czy nurcie rzeki ? (2019/02/04 12:12)

Przemas83

A gdzie szukac w dołkach czy nurcie rzeki ?

To wiem napewno, czysta woda ,niski poziom... zabieram kiece i lece na chate na brovara nic tu po mnie. Dołki, taki średni poziom wody i lekko trącona woda. Wtedy szanse rosną, ale zimowe kropki wymagają zajebistej znajomosci rzeki. (2019/02/04 20:24)

troć 1234

słabo dzisiaj brały A jedynak się zameldował (2019/02/14 14:30)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

forel

Już tyle razy było! Jaki sens ma fotografowanie i wstawianie zdjęć ryb poniżej 50 cm? Toż to barbarzynstwo. Meczarnia dla pstrągowych niedomiarkow!? (2019/03/02 17:47)

PiterSz

Już tyle razy było! Jaki sens ma fotografowanie i wstawianie zdjęć ryb poniżej 50 cm? Toż to barbarzynstwo. Meczarnia dla pstrągowych niedomiarkow!?Â

Ile złowiłeś w tym sezonie i w ciągu swojej całej kariery wędkarskiej pstrągów powyżej 50cm?
Na wielu forach przyjęte jest, że nie publikuje się ryb porpostu nie wymiarowych lub np poniżej 40cm. (2019/03/02 18:55)

forel

Jak mawia mój przyjaciel 'mnie ryba nie dziwna'. tych 50+ nie liczę i nie fotkuję. Co innego 60 cm i wyżej. W niektórych krajach ,bardziej cywilizowanych zabronione jest uwiecznianie ryb na zdjeciach pod grożbą kary. Smutna polska rzeczywistośc.Ile jeszcze wody musi upłynąć......Amen. (2019/03/02 20:32)

luxxxis

Ile złowiłeś w tym sezonie i w ciągu swojej całej kariery wędkarskiej pstrągów powyżej 50cm?
Na wielu forach przyjęte jest, że nie publikuje się ryb porpostu nie wymiarowych lub np poniżej 40cm.

Święte słowa,dla mnie "progiem" do zrobienia fotki jest 50cm na oko albo dla samego siebie i zasady-uwieczniam najlepszych wojowników. Duży nie musi oznaczać -do zapamiętania-waleczny ,piękny w ubarwieniu,ponadprogowy.
Fota 35cm + dla mnie (bez obrazy autora) jest śmieszna.
To jeden z powodów dla których nie trawię obecnego nazwijmy to "wędkarstwa" -na siłę ,na pałę,bez udziału szarych komórek wciskanie maluchów rybek przed obiektyw aby tylko choć na 1 pieprzoną sekundę ZAISTNIEĆ.
Mega hiper VIP-y walą foty rybom z czerwonej księgi gatunków zagrożonych na wyciągniętych na maxa rękach aby oko widza oszukać,przekłuwa się ryby do zdjęć aby wabika pokazać-W estin,sam łeb i wabik bo knot na 35cm...Chore to w ch...j

Co jeszcze mnie wkur...a?
Grupy tematyczne z cyklu Spinning w eu i "przyłowy"....Pierwsi dumnie pokazują tarlaki szczupaka w lutym złowione w eu ,drudzy bredzą o celowym kleniowaniu w zimie gdzie przypadkiem weeebał esox 90cm choć jerk mu z mordy wystaje i stalka widoczna...W sezonie i po okresie ochronnym już ich w sieci nie widać--wtedy są już za ciency aby metra oszukać ,leszcze pieprzone.
DRAMAT W CH...J. Obie nacje po serii jerkowych "gratków" walą gdzie popadnie w internety i bredzą o pasji,etyce i c&r wpiz....

Dla mnie dobra ryba zdjęciowa ryba to trudna ryba,sportowa ryba,taka której oszukanie sprawia trudność,taka którą podchodzę już ze 100metrów,taka która po pobiiciu da mi łomot i trzęsące kolana.

(2019/03/03 10:17)

luxxxis

Fuc...k,nie ta fota.
Ponadprogowy ciutek (2019/03/03 10:30)

luxxxis

Ładne ubarwienie-czerwień kropek jak nie z tego świata. (2019/03/03 10:31)

luxxxis

I "podprogowy" czyli poniżej 50cm ale wojownik najwyższych lotów.
Sieknął w spokojnym uciągu i na kiju do 18g przez minutkę nie dał się nawet zobaczyć,tylko plećka wodę cieła,myślałem że jest duuuużo większy,zasłużył na uwiecznienie.
Te fotki to moje "obrazowe" kryteria (2019/03/03 10:38)

Przemas83

O a ja zamiast małej rybie ostatnio zrobiłem fotke przebiśniegom. Na nie również czekam rok w rok , dają sygnał że wiosna za plecami. Inna sprawa że po nie dawnym spotkaniu z dużym osobnikiem hol mniejszych jakoś już tak nie robi. Coś się zmieniło... (2019/03/04 15:16)

luxxxis

Co? a gdzieś nawiązał kontakt z dużym rybem??? (2019/03/04 18:05)

Przemas83

Dwa weekendy w stecz. Odcinek Wiary na który Byś nawet nie zajżał Lux. Pojechałem raczej za kleniem bo podejżenie padło na bytowanie kluchy w wodzie, a tu bach ze 20 sek miałem ją na jax greyu do 7 gr , kij wytrzymał ale wiązanie fluocarbonu z agrafką nie......poszła w piz..z woblerem w pysku.Było dwóch świadków łowili na przystawki klenie , jeden zna rzeke mówił że mogło być trocisko. Nie miałem szans , szkoda ryby zakolczykowałem.....pozdro! (2019/03/05 07:53)

Przemas83

Tydzień pużniej , miałem miarowego na wobler mentosa w okolicy Pelplina. (2019/03/05 08:05)

luxxxis

Tam gdzie bym nie zajrzał też łowię,nie peniaj.
Mówiłem ci już x razy-z takim sprzętem do mojej rzeki nawet nie podchodż do k...wy nędzy,bo zaczynam żałować że ci ją pokazałem.
1 rok i 2 ryby zakolczykowan,powód? ułomność sprzętowa-kijek jaxgrey 1-7,fluo jak mniemam 0,16 prorex.
To nie zabawa w "a nuż się uda"-szkodzisz rybom,rzece, mnie.
Słabo z kasą? multum razy mówiłem-jedno halo,sms i masz co chcesz ale po ch...j,bo a nuż się uda,a wystarczy wpaść pod blok i wyłazisz z zestawem w sam raz.

Trocisko powiadasz? taaaa,3 tamy z wyskoku weżmie i Przemowi zaebie,miałeś zwykłego potokowca który w drzazgi obrócił ten zestaw na jelce,toć to nawet na wierzowe klenie się nie nadaje bo średnia tu 45+ psia mać.

Tak się mój drogi nie robi,kolejny numer co zabolał,druga żółta kartka,trzeciej nie będzie,nigdy nie ma,nie odpier....laj na moim terenie takich wariacji,nie po to toczę boje z kłusolami,starostwem,radą miasta i dzierżawc,ą abyś ty mógł mi ryby w tak głupi i barbarzyński sposób skazywac na śmierć głodową .
sZLAG MNIE ZARA TRAFI.
Tak robią "koledzy"? zastanów się choć 1 pier....ną sekundę.
Zmień podejście albo jeżdzij na swój teren . (2019/03/05 16:00)

Przemas83

Nie ma to jak opier..na łamach forum. Błędy robię i ortograficzne też się trafiają hehe. (2019/03/05 17:02)

luxxxis

Nie ma to jak opier..na łamach forum. Błędy robię i ortograficzne też się trafiają hehe.Â

Nie spinaj się,pamiętaj że czytają to też inni,dwa razy straciłeś rybę ze spiętą szczęką,wnioski nasuwają się same i nie tylko mnie.Moją wadą jest "brak polityki" ,często mówię to o czym inni tylko myślą. (2019/03/05 19:12)

Gato

A , właśnie...Czy jest szansa na wysłanie obecnego dzierżawcy do wszystkich diabłów ?
Co można w tej sprawie zrobić ? (2019/03/07 21:23)

luxxxis

A , właśnie...Czy jest szansa na wysłanie obecnego dzierżawcy do wszystkich diabłów ?
Co można w tej sprawie zrobić ?
Nikła szansa,dwukrotnie odebrano im karnie obwody rybackie a mimo to do przetargów stają-w rzgw i pzwgd muszą mieć ziomka.
Na plus i poprawę samopoczucia--udało się wywalczyć budowę przepławek na trasie wisła -czarnocin. Istniejące MEW-y muszą być zmodernizowane w trybie pilnym,jedna tylko pod górkę nam robi-właściciel Energa ale damy radę.

(2019/03/08 07:39)

ero79

Ku pokrzepieniu serc wspomne, ze dzierzawa Troci konczy sie 31.12.2024 czyli juz ponad14 lat minelo i niespelna 6 zostalo:)Jesli Energa robi pod gorke z przeplawkami to moze byc ciezko, bo to spolka skarbu panstwa wiec panstwo to oni. Do tego oni sa wlascicielami elektrowni w Czarnocinie, Owidzu, Kolinczu i Stockim Mlynie (Kulice). Nie wiem tez czy uda sie naklonic do budowy przeplawki wlasciciela elektrowni w Pelplinie jako, ze jest nim Kuria Diecezjalna, a oni to juz nawet wiecej niz panstwo. (2019/03/12 23:39)

luxxxis

Ero kopę lat...
Co do przepławek-wszystkie mew-y muszą zostać zmodernizowane zgodnie z wytycznymi ue,to już nie widzi mi się ale twardy prikaz.
Jako że z nadzorem wodnym jakoś mi po drodze,że znalazłem w nich sprzymierzeńca to mam po cichu a czasem jako strona wgląd do dokumentacji ,stąd wiedza o budowie.
Oczywiste jest że na hurrra koparki na każdą mew-ę nie wjadą ale tego się już nie zatrzyma.
Wody Polskie-Nadzór Wodny z naszego terenu mają moc i chęci,ruszyli do boju o zrzuty ścieków,o modernizację inst sanitarnej,rozkopano połowę starogardu aby odciąć deszczówkę od kanalizy-to ich sprawka.
Cała nowowiejska,oś nad jarem,chojnicka,stadion-nie przepełniają już oczyszczalni zbędnym balastem,efekt--nie cofa szamb do rzeki,"ciche rurki" prywaciarzy poodcinane w cholerę,nurtem już papiery nie walą.
Wierza poniżej jazu w n.wsi miała zaniżony poziom,halo do n.wodnego-rada-zdjęcie łaty wodowskazowej-efekt? natychmiastowy odzew i kontrola plus kop na jaja dla właściciela.
Komuś muszę wierzyć a z tego co widzę to sprawy za jakie się biorą są systematycznie załatwiane,poniżej masz przepławkę w n.wsi,petarda co nie ?
Brak kraty,monitoringu,niewłaściwy kąt i ilość stopni,brak WODY. (2019/03/13 07:35)