Zaloguj się do konta

Pstrągi 2018

utworzono: 2018/01/01 06:39
Ppatryk

4 ostatnie wypady nic nie daly. Marzec jest trudny jak widac. Nie biora na nic - ani duze ani male przynety. Ma ktos jakas rade ? [2018-03-21 15:54]

robson270

U mnie na ostatnim wypadzie 6 pstrągów się trafiło. [2018-03-21 18:51]

Spinjust

4 ostatnie wypady nic nie daly. Marzec jest trudny jak widac. Nie biora na nic - ani duze ani male przynety. Ma ktos jakas rade ?

Pstrągi są jeszcze leniwe, jeszcze troche potrwa nim nabiorą werwy. Załóż sporego woblera o delikatnej pracy, takiego na 6 - 8cm. Prowadz go wachlarzem w poprzek koryta rzeki, ale nie używając kołowrotka. Chyba że przynęta zgaśnie w cieniu nurtowym za jakąś przeszkodą, wtedy coś możesz z nim zrobić. Lekko pociągnąć szczytówką, zakręć kołowrotkiem, ale powoli. Żeby tylko wobler znów zapracował. Jak czujesz że przynęta pracuje, popuszczaj ją wędziskiem z nurtem, tak jakby rybka nie dawała rady opierać się nurtowi. Pstrąg postrzeże jąjako słabą, łatwą do pochwycenia ofiarę. Dzisiejszy wypad dał mi trzy pstrągi: 36,5cm , 38,5cm oraz 41cm. Ponadto zaliczyłem dwa spady dwóch ok. czterdziesto centymetrowych rybek, które spadły po krótkim holu, oraz dwa wyjścia podobnych ryb. Ryby chudziutkie i w pijawkach, przed wypuszczeniem oczyszczone z nich. Zdjęć niestety nie zrobiłem, aparat nie chciał się włączyć, ale kurde w domu odpalił :-) Baterie już słabe niestety... [2018-03-21 21:45]

Przemas83

Zaczyna się weekend , ktoś się wybiera na kropkowańce? Jakaś taktyka na sucho? ;] [2018-03-23 14:49]

Przemas83

U mnie na ostatnim wypadzie 6 pstrągów się trafiło.

Robson świetny materiał, dobre rady, święta idą z kasą trzeba się liczyć, a te roniny w głowie mi namieszały. Pan Andrzej Lipiński został za nie wyrózniony na rybomani. [2018-03-23 19:56]

Spinjust

Są takie dni, że pstrągi nie reagują i mają gdzieś wszystkie przynęty. Chodzbyś niewiem co im podał i jak, one mają to w nosie. Tak było dziś na mojej rzece. Niektóre tylko delikatnie się "wychylały", inne odprowadzały przynęte. Dwa z nich dosłownie uszczypały woblera i jednego udało się przyciąć, ale po kilku sekundach spadł. Próbowałem na gumki, wahadełka, obrotówki, no i woblery różnego kalibru. Bardzo słabiutko dzisiaj. [2018-03-23 20:35]

Mariuszbianga

[2018-03-25 18:41]

Dawidns

Największy z dzisiejszego wypadziku 28cm, i było jeszcze 13 mniejszych. [2018-03-25 20:16]

polobmw

Dziś u mnie jeden taki,, gargamel,, plus jedno branie, co i tak uważam za sukces bo woda ciągle syf [2018-03-31 19:34]

luxxxis

Panowie,potrzebna pomoc,opis i link poniżej.

Na skutek wadliwych i absurdalnych procedur przetargowych perła kociewia Wierzyca ,wraz z dopływami i
zalewami weszła we władanie spółki rybackiej "Troć" ,pasożyta prowadzącego wybitnie rabunkową gospodarkę.
Lista ich zasług jest długa-eksterminacja ryb łososiowatych prawnie chronionych,łamanie zapisów ustaw o
rybactwie śródlądowym,śladowe ilości zarybień których i tak nikt nie widział,całkowita ignorancja tego co
się na dzierżawionych terenach dzieje,zerowy poziom kontroli czy nadzoru itd...
Zysk-tylko on się liczy i nieważne że wszystko co żywe zostanie w popiół obrócone.
Pod ich rządami Wierzyca i przylegające do niej tereny ,malownicze jary i obszary objęte programem Natura
2000 stały się mekką wszelkiej patologii a zniesienie statusu "wody górskiej" było ku temu zaproszeniem.
Kłusownicze bandy dokonują masowych rzezi troci i łososi zablokowanych zaporą w Brodzkich Młynach-
ten coroczny spektakl krwi ściąga tam bandytów z całego kraju.
Podstawowe stada tarłowe z trudem i przy wielkich kosztach introdukowane w Bałtyku są tam wybijane
wprost na tarliskach pomimo tego iż chroni je w tym czasie ustawa o rybactwie śródlądowym.
Kłusownicza zaraza sięga dalej,aż do żródeł,pseudowędkarze łowiący nielegalnymi metodami połowu w
okresach ochronnych wyrżynają ostatnie pstrągi potokowe i lipienie,oficjalnie w biały dzień i bez
skrępowania dokonuje się przestępstw takich samych jak kradzież...
Równolegle jak grzyby po deszczu powstają kolejne ,dzikie wysypiska śmieci,wszelkie odpady sypie się
wprost w jary Wierzycy,Natury 2000 już spod nich nie widać.
Do koryta rzeki bez opamiętania spuszcza się szambo-zaczęły masowo snąć ryby na odcinkach poniżej
StG,nurt na wysokości naszego parku i część okalająca stadion toczy latem białą pianę a w toni widać
zawieszone cząstki papieru,chusteczek,żywności...
Z "nieobecnymi " ( czyli dzierżawcą) nie liczy się nikt.
W przypadku odebrania rzeki pasożytniczej "Troci" obwód ten przejmie ZO Gdańsk-nad rzeką pojawią się
strażnicy SSR,Policja,Straż Rybacka--zyskamy możliwość reakcji ,skończy się patologia.
Zawalczymy o "przepławki" dla migrujących gatunków-troci,łososia,pstrąga-jest na to kasa,są gotowe
projekty...
Podejście tych ryb w górę rzek to zastrzyk finansowy dla każdego miasta po drodze,potencjał który teraz się
marnuje,ogromny potencjał...
Na chwilę obecną ,równolegle toczymy batalię o zatruwanie rzeki ściekami.
Zyskaliśmy sprzymierzeńca-Nadzór Wodny,po wizjach lokalnych w terenie poszły w świat odpowiednie
pisma do urzędów,do Starosty ...
Zaczyna się dziać .
Wierzyca właśnie dogorywa,bez naszej pomocy już się nie podniesie,czy musi tak być? NIE.
Oddając swój głos stracisz minutę-pomóżcie nam .

https://www.petycjeonline.com/ratujmy_rzek_wierzyc#form [2018-04-04 21:15]

Przemas83

O szlachetną Wiare nie walczy tylko Lux, walczy chyba cały wędkarski STG. Pozdrawiam kolegę i do zobaczenia niedługo ..... [2018-04-05 18:02]

Pawelski13

Podpis poszedł, Lux jak najbardziej popieram Wasze starania, wrzucę linka na kolejne forum, myślę że stamtąd też pójdą głosy poparcia! [2018-04-05 22:50]

Przemas83

Ostatki pstrągowe nad moją rzeczką ;{ Lada moment zarośnie tak że do koryta sam Czak się nie przebije. Jak wieczorkiem się nie zmęczę browarkiem to jutro uderzam ostatni raz w tym sezonie, a dzisiaj 3 małe rybki na woblerki skusiłem. Ani razu nie widzialem zebrania ryby z powierzchni a na wodzie pełno pajączków i czegoś tam jeszcze w spokojnych miejscach..... [2018-04-07 14:36]

SebekKry

Siema Przemas :) Dawno się tu nie odzywałem. Pstrągi tych pajączków raczej nie jedzą. Rójka jętki lub chruścika to jest szaał. W maju będzie widowiskowo. Rzeka ożyje na powierzchni. Wtedy ja rano za kaczorem a pod wieczór z muchówką w łapie za kropasem. Pozdrawiam. [2018-04-07 15:00]

Przemas83

Siema Sebek , w tym roku w maju na pierwszy plan idą rapy, zasmakowałem wiślanych klimatów w 2017 i już się zbroję pod te ryby. Te pajączki chodzą sobie po wodzie bezkarnie , bo woda w kolorze żadkiej sraczki i pstrągi ich nie widzą nawet jak któregoś porwie w nurt i miejsce gdzie czychają kropkowańce;] [2018-04-07 19:22]

fantastic

Po długiej przerwie wybrałem się na kropki i trzy udało się przechytrzyć , dwa krótkie i 40.cm [2018-04-08 13:56]

luxxxis

Po długiej przerwie wybrałem się na kropki i trzy udało się przechytrzyć , dwa krótkie i 40.cm

Miewam ostatnio podobne efekty-dwa ,trzy króciaki i jeden zacny. Maluchy w mojej okolicy się obudziły i wieszają się na kiju.Przez 4msc zimy złowiłem może ze trzy niemiarki,99,99proc ryb miało minimum te 46-48cm,maluchy wcięło...I tak co roku,dziwne toto...
Poniżej przedwczorajszy z krótkiego,godzinnego rekonesansu nad nn ciurem,wojownik najwyższych lotów,utopił mi aparat panasonica jak zaczął wierzgać w podbieraku. [2018-04-10 21:29]

luxxxis

I tu już z alcatela sweet focia,c&r. [2018-04-10 21:33]

Mortal Kombat

Dzisiaj 4 pstrążki, wszystkie na wahadłówkę 3cm, 3 mniejsze koło 30cm wzieły na prostych odcinakch rzeki, największy 40cm siedział w dołku na zakręcie. [2018-04-11 19:09]

luxxxis

Ciekawy kolor ma-lubię takie kropasy,wachadło też aż po krętlik pożarł.
Agresja już nimi rządzić zaczyna-to lubię :) W kwietniu zaczynają się tytanowe pierd....cia,szarże pod same buty,widowiskowe gonitwy z pruciem wody...echhhh...magia wpiz...u.
[2018-04-11 20:01]

Mortal Kombat

Branie było konkretne, głębko zażarł, ale w kotwicach mam pozaginane zadziory, to bezproblemowo go wyhaczyłem. [2018-04-11 21:50]

fantastic

Czterdziestak na mepsika. [2018-04-15 12:58]

Mortal Kombat

fantastic jak prowadziłeś wirówkę w prądem czy pod prąd, w jakim miejscu rzeki wział? [2018-04-15 13:27]

Mortal Kombat

fantastic jak prowadziłeś wirówkę w prądem czy pod prąd, w jakim miejscu rzeki wział? [2018-04-15 13:32]

fantastic

fantastic jak prowadziłeś wirówkę w prądem czy pod prąd, w jakim miejscu rzeki wział?
Pod prąd, w dołku po stronie zewnętrznej zakrętu.
[2018-04-15 20:17]