Pstrąg czy troć?
utworzono: 2011/03/19 16:54
więc co obstawiacie ?? ja był bym za odbarwioną młodą głowacicą, ew. Troć jeziorowa.
[2011-03-29 21:00]
pewnie masz na myśli wcięcie w płetwie, a nie zakończenie "do prosta". Więc jesteś bardziej za potokowcem czy trocią ??
[2011-03-29 22:16]
jaka głowacica???? hehehe mam nadzieje ze wreszcie wypowie sie ktoś kto łowi ryby w rzece a nie w internecie i sprawa sie wyjaśni:)
[2011-03-29 22:21]
Ho hoo hooo. Piękna rybka i pod względem zagadki tym bardziej... Z tym łowieniem, na tej rzece to tak jak kazać komuś opisać kolor leszcza w Wiśle... zawsze jest inny...Trokta to faktycznie jak wygrana w totka w tej okolicy... Osobiści też przychylam się do głowatki jak i kolega Maćko... choć specjalistą w tej dziedzinie nie jestem bo ryb tej rodziny nie łowię. Jutro jadę na rybki i zabieram tą fotkę ze sobą, jak tylko spotkam specjalistów tej dziediny( a jest ich kilku) to poproszę ich o zdanie...
[2011-03-29 22:46]to powiedz jednoznacznie co to za ryba jak takiś mądry :P :D
przecież napisałem kilka postów wyzej- doczytaj. wyjaśniłem równiez skąd taki kolor ryby.
[2011-03-29 22:52]
a no tak, umknelo mi :) ja byłbym za pstrągiem gdyby nie te kropki bardziej jak X-y podobne do troci,, a lekko czerwone ze 2 kropki tez by się przydały jeśli to pstrąg. Sam nie wiem ...
[2011-03-29 22:56]
a no tak, umknelo mi :) ja byłbym za pstrągiem gdyby nie te kropki bardziej jak X-y podobne do troci,, a lekko czerwone ze 2 kropki tez by się przydały jeśli to pstrąg. Sam nie wiem ...
Pstragi naprawde maja BARDZO różne ubarwienie (zresztą inne ryby też) w zalezności od warunków gdzie zyja, pory roku tez(w koncu lata napewno sa bardziej wybarwione) tak czy inaczej potraktuj to jako zwykła dyskusje i bez urazy. po prostu mam swoje zdanie.
[2011-03-29 23:06]
Wróciłem z rybek więc piszę, czego się dowiedziałem... Jeden wędkarz twierdził, że to troć jak w mordę strzelił a drugi obstawiał głowatkę. Po wymianie zdań uznał jednak, że troć jest bardziej prawdopodobna w tej rzece w bochni i przyznał, że pare lat temu też miał takową...
Jak wspomniałem, ja specjalistą tej dziedziny nie jestem więc chętnie się trochę poduczę...
[2011-03-30 13:26]ja stawiam na głowatkę po profilu i zakończeniu pyska.. ale skąd w Rabie głowatka widocznie przypłynęła z obszarów Dunajca :) Sporadyczność na Rabie ale cóż są tacy szcześliwcy :) [2011-05-02 21:56]
na 100% nie jest to głowacica..wiem bo złowiłem sporo w życiu. Ja postawiłbym na troć.
[2011-07-28 21:06]
Troć, troć i jeszcze raz troć. Żadna głowacica. Ta ryba zupełnie inaczej wygląda. A to jest kelcik troci.
[2011-07-28 21:28]
na 99% jest to troć, na 100% nie głowacica, 1% pstrąg (na zdjęciu nie widzę dokładnie płetw i ryba jest odbarwiona). trocie w RABIE teoretycznie mogą się przedostawać z innych rzek poprzez Wisla - to rzadkość ale natura działa i rozne przypadki się zdarzają. [2011-08-10 19:23]
To nie jest głowacica
Głowacica:
Wrzecionowate, w przekroju okrągłe ciało. Duża płetwa
tłuszczowa pomiędzy płetwami grzbietową i ogonową. Łuski
bardzo drobne; 180-200 wzdłuż linii bocznej. Pomiędzy płetwą
tłuszczową a linią boczną 23-27 (łącznie z łuskami linii bocznej)
. Długa, spłaszczona głowa z szeroko wyciętym otworem gębowym. Na
pierwszym łuku skrzelowym 16 wyrostków filtracyjnych. Na tylnej
krawędzi płytki lemiesza 4-8 silnych, hakowatych zębów ustawionych
w jednym rzędzie. Brak zębów na trzonie lemiesza. Grzbiet brązowawe
- lub zielonkawoszary. Boki jaśniejsze z miedzianym połyskiem. Brzuch
białawy. Na bokach liczne, nieregularnie rozmieszczone, małe, ciemne
plamy. Długość 60-120 cm, maksymalnie do 150 cm
kolego hefeed8 moje pytanie nie dotyczy ani okresu ani wymiaru ochronnego , więc po co się
z całym szacunkiem produkujesz i wprowadzasz zamieszanie , a jako zaawansowany III kat. chyba wiesz że żaden z tych gatunków nie ma teraz okresu ochronnego , co do wymiaru to chyba widać na załączonym zdjęciu... jeżeli nie masz nic do powiedzenia na temat mojego pytania to po prostu nic nie pisz . dziękuję za komentarz ...
Wracając do tematu w ramach wyjaśnienia pytam ponieważ mamy ze znajomym odmienne zdania mi to wygląda na krzyżówkę troci z potokowcem ze wskazaniem na troć , piszcie co sądzicie oczywiście w temacie ;)
ZŁOWIŁ , DAŁ W ŁEB , ZABRAŁ , ROZSĄDZA PUBLICZNIE - GATUNEK RYBY ( nie znając jej okresu ani wymiaru ochronnego ) i jeszcze ma pretensje bezczelny szczeniak ,że ktoś mu uwagę zwrócił.
[2012-06-03 14:13]
Moim zdaniem jest to troc wedrowna, na 1000% nie jest to glowacica a wnoskuje to po pletwie ogonowej, zreszta ocenicie sami. [2012-06-03 15:22]
panowie podłącze się do tematu. Do tej pory wydawało mi się,że to troć ale teraz już zgłupiałem, chociaż sądząc po zdjęciu wyżej ewidentnie jest to troć wędrowna. Złowiona nie dawno na Odrze poniżej elektrowni Wały Śląskie.
[2012-06-04 21:24]