Ho hoo hooo. Piękna rybka i pod względem zagadki tym bardziej... Z tym łowieniem, na tej rzece to tak jak kazać komuś opisać kolor leszcza w Wiśle... zawsze jest inny...Trokta to faktycznie jak wygrana w totka w tej okolicy... Osobiści też przychylam się do głowatki jak i kolega Maćko... choć specjalistą w tej dziedzinie nie jestem bo ryb tej rodziny nie łowię. Jutro jadę na rybki i zabieram tą fotkę ze sobą, jak tylko spotkam specjalistów tej dziediny( a jest ich kilku) to poproszę ich o zdanie...
(2011/03/29 22:46)to powiedz jednoznacznie co to za ryba jak takiś mądry :P :D
przecież napisałem kilka postów wyzej- doczytaj. wyjaśniłem równiez skąd taki kolor ryby.(2011/03/29 22:52)
a no tak, umknelo mi :) ja byłbym za pstrągiem gdyby nie te kropki bardziej jak X-y podobne do troci,, a lekko czerwone ze 2 kropki tez by się przydały jeśli to pstrąg. Sam nie wiem ...
Pstragi naprawde maja BARDZO różne ubarwienie (zresztą inne ryby też) w zalezności od warunków gdzie zyja, pory roku tez(w koncu lata napewno sa bardziej wybarwione) tak czy inaczej potraktuj to jako zwykła dyskusje i bez urazy. po prostu mam swoje zdanie.(2011/03/29 23:06)
Wróciłem z rybek więc piszę, czego się dowiedziałem... Jeden wędkarz twierdził, że to troć jak w mordę strzelił a drugi obstawiał głowatkę. Po wymianie zdań uznał jednak, że troć jest bardziej prawdopodobna w tej rzece w bochni i przyznał, że pare lat temu też miał takową...
Jak wspomniałem, ja specjalistą tej dziedziny nie jestem więc chętnie się trochę poduczę...
(2011/03/30 13:26)To nie jest głowacica
Głowacica:
Wrzecionowate, w przekroju okrągłe ciało. Duża płetwa
tłuszczowa pomiędzy płetwami grzbietową i ogonową. Łuski
bardzo drobne; 180-200 wzdłuż linii bocznej. Pomiędzy płetwą
tłuszczową a linią boczną 23-27 (łącznie z łuskami linii bocznej)
. Długa, spłaszczona głowa z szeroko wyciętym otworem gębowym. Na
pierwszym łuku skrzelowym 16 wyrostków filtracyjnych. Na tylnej
krawędzi płytki lemiesza 4-8 silnych, hakowatych zębów ustawionych
w jednym rzędzie. Brak zębów na trzonie lemiesza. Grzbiet brązowawe
- lub zielonkawoszary. Boki jaśniejsze z miedzianym połyskiem. Brzuch
białawy. Na bokach liczne, nieregularnie rozmieszczone, małe, ciemne
plamy. Długość 60-120 cm, maksymalnie do 150 cm
kolego hefeed8 moje pytanie nie dotyczy ani okresu ani wymiaru ochronnego , więc po co się
z całym szacunkiem produkujesz i wprowadzasz zamieszanie , a jako zaawansowany III kat. chyba wiesz że żaden z tych gatunków nie ma teraz okresu ochronnego , co do wymiaru to chyba widać na załączonym zdjęciu... jeżeli nie masz nic do powiedzenia na temat mojego pytania to po prostu nic nie pisz . dziękuję za komentarz ...
Wracając do tematu w ramach wyjaśnienia pytam ponieważ mamy ze znajomym odmienne zdania mi to wygląda na krzyżówkę troci z potokowcem ze wskazaniem na troć , piszcie co sądzicie oczywiście w temacie ;)
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.