Psia karma na karpia
utworzono: 2012/12/20 15:47
Witam kolegów po fachu :) A mianowicie chodzi mi o nęcenie zwykłą psią karmą nie frolikiem chociaż woreczek też pewnie kupie :) Zwykła karma pływa ale gdy się ją namoczy w wodzie to zaczyna tonąć więc pomyślałem żeby moczyć ją nad łowiskiem a potem spombem słać do wody razem z grochem, kuku, konopiami i drobnym peletem. Myślę że to będzie dobra kombinacja żeby zwabić karpie w łowisko chociaż znajomy ze sklepu wędkarskiego mówi że psią karmą mogę przedobrzyć bo ona morzę skisnąć w wodzie i odstraszyć karpie... Co Wy o tym myślicie...?
[2012-12-20 15:47]
Cześć,możesz spróbować ale zrób to z głową. Przygotuj mieszankę, ale w małej ilości(około 3kg) wrzuć ją do wody i za parę dni sprawdź czy wrzucony pokarm zniknął. W ten sposób będziesz wiedział czy rybom przypadł ów smakołyk do gustu i nie zakwasisz wody nadmiarem zanęty.pzdr. Maras [2012-12-18 21:06]
Witam kolegów po fachu :) A mianowicie chodzi mi o nęcenie zwykłą psią karmą nie frolikiem chociaż woreczek też pewnie kupie :) Zwykła karma pływa ale gdy się ją namoczy w wodzie to zaczyna tonąć więc pomyślałem żeby moczyć ją nad łowiskiem a potem spombem słać do wody razem z grochem, kuku, konopiami i drobnym peletem. Myślę że to będzie dobra kombinacja żeby zwabić karpie w łowisko chociaż znajomy ze sklepu wędkarskiego mówi że psią karmą mogę przedobrzyć bo ona morzę skisnąć w wodzie i odstraszyć karpie... Co Wy o tym myślicie...?
bardzo dobry pomysł często karpiarze nęcą karpie psią karmą , karpie uwielbiają psie żarcie i odwrotnie :) , psy lubią kulki proteinowe ;)
[2012-12-18 21:25]
Tylko jak sprawdzić czy karpiki zjadły do czysta :) będę nęcił na głębokości jakiś 2 metrów
[2012-12-18 21:55]
Cześć Piotrek,żebyś wiedział, z tymi kulkami to jest jak piszesz. Kumpel ma psinę, która jest najlepszym testerem kulek. Wysypiesz mu z 10 różnych a on zeżre tylko 3 może 4 kulki i na te właśnie trzeba łowić ;). pzdr. Marek [2012-12-18 21:55]
Tylko jak sprawdzić czy karpiki zjadły do czysta :) będę nęcił na głębokości jakiś 2 metrów
Zanurkuj ;). A tak na poważnie to kamerka, albo są takie lunety do zaglądania pod wodę (takie wąskie wiadro z szybą i rączkami).
pzdr. Marek
[2012-12-18 21:57]
To ciężka sprawa z takimi urządzeniami :) może nie będę za dużo ładował tej psiej karmy jakieś kilo dziennie lub co dwa dni a więcej nadrabiał nasionami :)
[2012-12-18 22:03]
Cześć Piotrek,żebyś wiedział, z tymi kulkami to jest jak piszesz. Kumpel ma psinę, która jest najlepszym testerem kulek. Wysypiesz mu z 10 różnych a on zeżre tylko 3 może 4 kulki i na te właśnie trzeba łowić ;). pzdr. Marek
Cześć , gdzieś słyszałem jak Przemek Mroczek mówił że psy to najlepsi testerzy kulek i kiedyś nadarzyła się okazja żeby to sprawdzić :) , kolega przerzucił się z karpiowania na łowienie sumów i zadzwonił do mnie ze wyprzedaje sprzęt , wstawia na allegro i żebym wpadł bo może cos mi zostawić zanim wystawi , oprócz sprzętu zostały mu też kulki zanętowe zarówno świeże jak i jakieś z przed 2 sezonów , jak oglądałem sprzęt przyszedł do nas pekińczyk teściów kolegi więc dałem mu kilka świeżych kulek i kilka starych , pies zjadł ze smakiem świeże kulki a stare tylko powąchał i sobie poszedł bo zobaczył że już nic dla niego dobrego nie mam :))))
[2012-12-18 22:17]
Słuchaj Jacek, gdzieś widziałem takie coś, w jakimś sklepie internetowym. Wyglądało to jak wiadro - walec o średnicy 40cm i wysokości około 60 z rączkami po bokach i z jednej strony była zamontowana szyba. Wkładasz to do wody i patrzysz-jak masz czystą wodę to super sprawa, gorzej jak na metr nie widać. Nawet chciałem to kupić bo nie było drogie ale gdzieś mi umknęło jak znajdę to ci podeślę linka i fotkę.pzdr. Marek [2012-12-18 22:24]
Jak byś miał linka to było by super :) może by się tam coś dojrzało chociaż tam za czystej wody to nie ma :) ale chyba wiem o jakie urządzenie Ci chodzi
[2012-12-19 10:14]
http://www.ravenfishing.pl/pl/product/karp/1825_akcesoria_karpiowe/x2/aqua_scope_onderwaterkijker/ravav4131/
Na pewno można gdzieś takie coś kupić taniej lub najlepiej zrobić samemu
[2012-12-19 13:14]
Ciekawe czy to zrobiło by robotę :) woda brudna tam jest dosyć i głębokość 2- 2,5 metra
[2012-12-19 21:23]
Ciekawe czy to zrobiło by robotę :) woda brudna tam jest dosyć i głębokość 2- 2,5 metra
ciężko będzie jak brudna ,spróbuj na początek z wiadrem bez dna
[2012-12-19 21:29]