Zaloguj się do konta

Pseudo wędkarze - co o tym sądzicie?

utworzono: 2012/01/03 09:15
tytusik

K U T A S tylko tyle. Ale się wk.rwilem.
[2012-01-04 12:31]

ja też... [2012-01-04 12:37]

mariusz260877

Pomyślcie to tylko jeden z wieluuuuuuuuuu ciekaw jestem ile kary dostanie w zł..... [2012-01-04 12:49]

withanight88

Ten tytułowy film został nagrany chyba gdzieś nie daleko Zaborowa/Sroczewa.
W 2010 na tych wodach sam wyholowałem wonton o który zahaczyłem, naszczęście bez ryb. 
Wonton spaliłem. [2012-01-04 12:49]

Ja odniosę się do kwestii "kontroli" bagażników w autach czy toreb. Otóż rzeczywiście strażnik SSR nie ma prawa ŻĄDAĆ okazania zawartości w/w, a może jedynie GRZECZNIE poprosić o takowe, lub zapytać czy jest w nich coś, co może być podstawą do nazwania tego wykroczeniem bądź przestępstwem wędkarskim. Wędkarz może odmówić. A że strażnik GRZECZNIE pyta czy prosi, to wędkarze w 99% GRZECZNIE ujawniają zawartość bagażnika czy toreb, oczywiście ci, którzy nie mają nic do ukrycia. Były już przypadki ujawnienia dzięki temu sieci rybackich, których pochodzenie i powód posiadania "wędkarz" wyjaśniał już z innymi panami. Były też niewymiarowe ryby, ilości tych ryb, a raz nawet sidła na zwierzynę leśną. I nigdy, powtarzam NIGDY, strażnik nie dotyka niczego co się znajduje w takich bagażnikach czy torbach, zawsze proszony jest o to ich właściciel, a strażnicy jedynie oceniają zawartość wizualnie i pobieżnie. Odmówić może, owszem, ale PO CO, jeśli nie ma niczego do ukrycia i strażnik jest uprzemy i kulturalny?  [2012-01-04 13:44]

jurek

mariusz260877 Pomyślcie to tylko jeden z wieluuuuuuuuuu ciekaw jestem ile kary dostanie w zł.....

Gdybyśmy pisali wszystko ze szczegółami , to byłby szok !!!!

Raz po zarybieniu sporym linem , wędkarzy było tak wielu , że siedział jeden przy drugim , a wśród nich wędkarz-nauczyciel , który złowił ponad 30 sztuk lina ( a limit jest 4 sztuki ) , oczywiście poinformował nas jeden z wędkarzy , który widział , jak pedagog wkładał żywe ryby w suchej reklamówce pod maskę samochodu . Poprosiliśmy , czy może Pan otworzyć auto  ( z którego dochodziło głuche pukanie tych ledwie żyjących ryb ) , przyjechała wezwana przez nas Policja i wędkarz zapłacił mandat oraz został skierowany wniosek do Sądu Koleżeńskiego o ukaranie tego wędkarza ( oczywiście został ukarany przez Sąd K. ) , ale przy ponad 30 wędkarzach , tylko jeden zareagował , inni udawali , że nie widzą , choć jeszcze 2 z nich otrzymało mandaty za nieprzestrzeganie ilościowego połowu ryb , prawie wszyscy łowili te liny .
[2012-01-04 16:40]

Jurek u nas jeden dwa dni pod rząd wpadł na wykroczeniach i ze względu na to ,że bezrobotny bez prawa do zasiłku dostał naganę :) zaś inny złowił karpia 20 cm i sobie go zabrał-też dostał naganę bo bezrobotny....:) [2012-01-04 17:25]

irex

Kmiot żywemu nie przepuści.Do odstrzału i tyle
[2012-01-04 18:34]

Woa-VooDoo

Filmik jak filmik złapano jednego z kilku tysięcy wędkarzy praktykujących to co robią na co dzień  , ten był w tym przypadku amatorem , bo był wystraszony i otworzył samochód.Umiejętny wędkarz wie , że SSR nie ma prawa żądać otwierania samochodu a sam wędkujący zna lepiej prawo niż strażnik i wie jak każdy punkt inaczej z interpretować [2012-01-04 18:35]

witiakwicol1

Aż strach pomyśleć że taki idiota ma kartę wędkarską i pytanie gdzie on zdawał egzamin i jakim cudem uchował do tego dnia.Nie rozumiem takiego postępowania i mam nadzieję że zostanie odpowiednio potraktowany przez prawo bo to czyste kłusownictwo.
[2012-01-04 19:27]

Diablo

Filmik jak filmik złapano jednego z kilku tysięcy wędkarzy praktykujących to co robią na co dzień  , ten był w tym przypadku amatorem , bo był wystraszony i otworzył samochód.Umiejętny wędkarz wie , że SSR nie ma prawa żądać otwierania samochodu a sam wędkujący zna lepiej prawo niż strażnik i wie jak każdy punkt inaczej z interpretować

Racja

[2012-01-04 19:27]

jurek

Na pewno wyleci z PZW na stałe i Sąd Rejonowy może odebrać mu wędki oraz kartę wędkarską
[2012-01-04 19:37]

JOPEK1971

Na pewno wyleci z PZW na stałe i Sąd Rejonowy może odebrać mu wędki oraz kartę wędkarską 

Nikt go nie wyrzuci,dziad będzie łowił nadal,tylko będzie bardziej ostrożny.

[2012-01-04 19:48]

skierki

Cytując pana "pierwszy raz takie rzeczy widzę" - chyba chodzi o kontrolę. Statystycznie prawdopodobieństwo, że nawet jeżeli będzie wędkował dalej to zostanie ponownie skontrolowany jest bliskie trafieniu minimum 5 w totka. Niestety...
[2012-01-04 19:55]

jurek

Oj na pewno wyleci , on tak łowił ryby przez ponad 40 lat !!!!!
[2012-01-04 19:55]

Diablo

E teraz to poszalałeś... Masz dowody że tak łowił?
[2012-01-04 20:11]

jurek

A Ty masz , że nie
[2012-01-04 20:20]

JOPEK1971

Znam takich dziadów i jak dotąd nikt ich nie wyrzucił ze struktur PZW.

[2012-01-04 20:22]

Diablo

A Ty masz , że nie

Nikogo nie oskarżam wiec nie muszę mieć dowodów
[2012-01-04 20:27]

Filmik jak filmik złapano jednego z kilku tysięcy wędkarzy praktykujących to co robią na co dzień  , ten był w tym przypadku amatorem , bo był wystraszony i otworzył samochód.Umiejętny wędkarz wie , że SSR nie ma prawa żądać otwierania samochodu a sam wędkujący zna lepiej prawo niż strażnik i wie jak każdy punkt inaczej z interpretować

Dlatego rozsądni i kompetentni strażnicy SSR nie żądają, ale PROSZĄ. A to różnica i to ogromna!
Sam wędkujący zna prawo?????? No, bywają tacy, bywają. I samochód otwiera nie WYSTRASZONY wędkarz, ale UCZCIWY, niemający niczego do ukrycia przed służbami. Ten co się stawia, protestuje, zasłania prawem itd,  ma przeważnie jakiegoś "króliczka w cylindrze". Autopsja.

[2012-01-04 20:29]

predator70

Powinno go się w d...pę kopnąć i do wody.
[2012-01-04 20:35]

E teraz to poszalałeś... Masz dowody że tak łowił?

To sie człowieku wsłuchaj w teksty osób na materiale, a zwłaszcza w 2,50 min filmu, a potem dyskutuj jak zwykle!

[2012-01-04 20:35]

A Ty masz , że nie

oskarżyłeś @Jurka że nie ma dowodów. [2012-01-04 20:37]

Diablo

A Ty masz , że nie

oskarżyłeś @Jurka że nie ma dowodów.

zapytałem
[2012-01-04 20:41]

przecież wszystko jest jasne jak słońce facet po prostu kłusował -łowił i został ujęty-po co to roztrząsać na drobne ważne ,że kłusol jest ujęty i oby sąd nie dał mu nagany [2012-01-04 20:42]