Przyrządzanie pęczaku
utworzono: 2013/06/26 15:10
witam ,ile czasu gotować pęczak w garnku ?? w termosie nie robie gdyz nie widze kiedy bedzie wystarczająco dobry ;) [2013-06-26 15:10]
A ja łowię przeważnie na pęczak,który zaparzam zawsze w termosie .Jak chcę iść na rybki rano,to zalewam termos , przed pójściem spać.Ilość pęczaku i wody trzeba dobrać doświadczalnie , przy każdym nowym zaopatrzeniu,bo pęczak pęczakowi nierówny.Średnio pęczak najlepiej mi wychodzi po około 4 godzinach przebywania w termosie.Oczywiście po wysypaniu na durszlak lub sitko , obowiązkowo przepłukać zimną wodą - przynajmniej ja tak robię.
[2013-06-26 16:09]
Tak jak pisze Halski parzę pęczak w termosie. Jest to moim zdaniem optymalny sposób . Przede wszystkim unikam w końcowej fazie (kiedy zaczyna się kleić) przypalenia . Nie muszę stać nad garem i mieszać .Oczywiście można stosować różne ,,dodatki,, Wszystkie ostatnio złowione karasie i część linów połakomiło się na pęczaczek podrasowany łyżką prawdziwego miodu i szczyptą utartego cynamonu.Czas parzenia to min 2 godz . przygotowujac w termosie unikniesz zawsze przegotowania .Nigdy nie jest za miękki.
[2013-06-26 16:23]
Ważna informacja!!! proporcje 1/3 pęczaku i 2/3 wrzątku .Jak zrobisz odwrotnie to ci termos rozsadzi .Nigdy nie zalewaj do pełna .
[2013-06-26 16:27]
Cześć,
Ja mam troszkę inną metodę:
- wsypuję 2 szklanki pęczaku do garnka
- dolewam 6 szklanek wody
- wstawiam na gaz i pozwalam mu się zagotować
- po zagotowaniu zostawiam go na ogniu jeszcze przez około 5 minut
- po ściągnięciu z gazu zawijam go w koc i zostawiam w spokoju przez noc
Pozdrawiam [2013-06-26 17:22]