Przypony TAKEDA
utworzono: 2016/08/17 18:44
Witajcie. W tym sezonie zakupiłem sobie przypon o długości 50m firmy "t force xps match strong" do wiązania haczyków. Grubość 0.18, masa ryby niby 11,23kg, cena 15.90zł. Ale strasznie się rozczarowałem. W jednym wypadzie poszły mi aż 4 haczyki z przyponem podczas zacięcia. Nie był to źle zawiązany haczyk, gdyż na końcu nie została spiralka, po prostu pęknął czy to w połowie, czy pare cm nad haczykiem. Wczoraj zakupiłem przypony Takeda 25m. Jeden 0,16mm, drugi 0,18mmm kolejno 7 i 9kg wytrzymałości. Mieliście doczynienia z takimi przyponami? Dodam, że cena jednego przyponu nie była większa niż 4zł, a niby bardzo dobrze sprawdzaja się wędkarzą - tak słyszałem w sklepie, więc wziąłem do przetesotwania :) [2016-08-17 18:44]
Coś chyba zmyślasz z tym przyponem Trabucco : 0,181 mm - 5,1 kg ;-)
A brałeś pod uwagę np racicznice?
JK [2016-08-18 09:52]
Coś chyba zmyślasz z tym przyponem Trabucco : 0,181 mm - 5,1 kg ;-)
A brałeś pod uwagę np racicznice?
JK
5.1kg to chyba ciężar jaki może żyłka unieść, tak to odczytuje - narysowany ciężarek, obok narysowana rybka i 11,23kg, a jeszcze obok średnica ;)
Nie nie brałem, bo wątpie, żeby w ciągu 2 godzin na jednym łowisku poszło mi w piź.. 4 przypony :) [2016-08-18 20:09]
Właśnie możliwe bo racicznice występują w całych skupiskach ( koloniach ).
A gdzie jest ten rysunek - daj linka.
JK [2016-08-19 07:23]
Właśnie możliwe bo racicznice występują w całych skupiskach ( koloniach ).
A gdzie jest ten rysunek - daj linka.
JK
Łap zdjęcie ;) [2016-08-19 21:01]
To jest chyba podana moc w lbs a nie waga ryby. Trzeba by zadzwonić do jakiegoś sklepu i się dopytać.
Trabucco raczej nie posunęło by się do tak tanich zagrywek;-)
JK
EDIT:
Nie zmienia to faktu, że te żyłki są bardzo dobre i chwalone na forach wyczynowych. [2016-08-20 10:28]
Wytrzymałość żyłki, można łatwo sprawdzić samemu: do reklamówki z Lidla włożyć odpowiednią ilość cukru, mąki, soli itp. przywiązać żyłkę i spróbować podnieść. Wiem z doświadczenia, że żyłka po kilku miesiącach, może nie wytrzymać nawet 30% tego, co jest napisane. [2016-08-20 11:03]
To jest chyba podana moc w lbs a nie waga ryby. Trzeba by zadzwonić do jakiegoś sklepu i się dopytać.
Trabucco raczej nie posunęło by się do tak tanich zagrywek;-)
JK
EDIT:
Nie zmienia to faktu, że te żyłki są bardzo dobre i chwalone na forach wyczynowych.
Trabucco od jakiegoś czasu podaje dla żylek wytrzymałość na zerwanie , ale także podobnie jak jaxon - wizję maksymalnej wagi ryby jaką można na niej wyholować .Trabucco ma dobre żyłki , ale miałem przypadek zakupionej przyponowki która rwała się w palcach - przypuszczam że powodem było długie i nieprawidlowe przechowywanie , trafilem też na beznadziejnej jakości żyłkę główną [karpiową] - podobno była to podróbka . [2016-08-20 12:02]