W ubiegłym sezonie postanowiłem , że na poważniej potraktuję sprawę wędkarstwa karpiowego. Rozpocząłem od zakupu porządnego wędziska karpiowego, kołowrotka z wolnym biegiem, odpowiedniej żyłki i mmyślałem, że wszystko jest w porządku. Pomimo faktu, że wędkuję od wielu lat, to nie jestem "karpiarzem" w całym tego słowa znaczeniu. okazało się szybko, że moja wiedza jest niepełna, o czym mogły świadczyć wyniki połowów. Od nowego sezonu zaplanowałem sobie, że wcześniej znacznie poprawię swoją wiedzę teoretyczną na temat technik połowu i sprzętu. W jednej z takich prób zająłem się przyponami karpiowymi. Chociaż wiele jest artykułów na powyższy temat, postanowiłem osobiście sprawdzić jak takie przypony zachowują się w wodzie. Na zdjęciu przedstawione są wyniki trzech różnych przyponów umieszczonych w wodzie przez okres prowie dwóch godzin. Cienie po przyponami jednoznacznie wskazują, że nie wszystkie przypony leżały by na dnie, a jeden z nich ( w górnekj części) ewidentnie pływa, więc najprawdopodobniej by odstraszał ryby. Pytanie więć się rodzi jak wybierać przypony w sklepie mając małe doświadczenie w tym zakresie? Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.