Przypon z żyłki na szczupaki.

/ 32 odpowiedzi
Przypon z żyłki na szczupaki.

Odcinamy 40cm żyłki o średnicy 18mm,składamy żyłkę na pół i wiążemy supełki co centymetr. Następnie przekładamy żyłkę z supełkami przez oczko w główce jigowej np. gamakatsu , równo w połowie .Następnie robimy na całej długości ponownie węzełki. Na końcu pozostaje pętelka, za pomocą której wiążemy przypon do żyłki głównej. Przypon ten sprawdza się w bardzo czystych wodach, jest niemal niewidoczny dla ryb.

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

szustym

Bardzo ciekawe zajęcie ze zrobieniem takiego przyponu na szczupaki.
Zrobilem jak w instrukcji-40 cm na polowę,tylko nie miałem zdrowia więzać co centymetr.
Zrobiłem 4 węzły.
Potem jeszcze raz na połowe i znowu 4 węzły-było trudniej.
No i mam siedmiocentymetrowy przyponik na zębate.
  (2017/12/01 17:04)

ogtw

Kaktus mi wyrośnie na dłoni, jeżeli szczupak będzie miał taki przypon na zębach i nie przegryzie. Jedna możliwość, to taka, że jeden ząb wejdzie pomiędzy żyłki, zatrzyma się na węźle i nie złamie się. (2017/12/01 17:15)

fishark

Nie lepiej zrobić tradycyjny warkocz z 3 linek albo 3x2, nie wiem czy nie prościej i szybciej.  (2017/12/01 17:25)

zbylu124

Myślę że taki warkocz szczupak przetrze. (2017/12/01 17:29)

BANITA23

miałem kiedyś coś takiego ale nie zdało egzaminu ale pomysł jest dobry. (2017/12/01 20:16)

bojanek123

kiedys z braku stalek robilo sie tak z zylki tz : teczowki zakladalo sie do tego kotwiczke wychodzilo cos na grubości zapalki , kotwiczka umozliwiala szybsze zaciecie po braniu , haczyk byl stosowany z dlugim trzonkiem nie zawsze zdawalo to egzamin ,wieksze sztuki przegryzaly przypon ,odradzam by nie potrzebnie ryba odplywala z kotwica lub hakiem w gardzieli (2017/12/01 20:39)

ryukon1975

Wątek namawiający do złamania zasadniczych zasad wędkarskich i do usunięcia. Nikt na żyłce 0,18 mm nie ma nawet 10% szans na wyjęcie szczupaczka nie wspominając o szczupaku. (2017/12/01 20:41)

barrakuda81

To raczej patent z tej półki co fluorocarbon.O ile nie ma grubości ołówka można sobie nim buty wiązać.Więcej z jego powodu rozczarowań przy szczupakach.Fajny bo nie ma pamięci kształtu, nie widać go w wodzie, uspokaja sumienie :-)Zaraz się wydaje że więcej ryb dzięki niemu złowimy.Coś w tym czasem jest ale tak jak żyłka na szczupaki to sztuka dla sztuki. (2017/12/01 20:44)

pakul1206

Wątek namawiający do złamania zasadniczych zasad wędkarskich i do usunięcia. Nikt na żyłce 0,18 mm nie ma nawet 10% szans na wyjęcie szczupaczka nie wspominając o szczupaku.

No coś Ty :)  wyjąłem 78 cm na żyłce 0,16 i haku nr 8 :)  bez żadnych problemów :) Pierwsze wrażenie, rekordowy lin, ale jak strzelił esa przy powierzchni to zgłupiałem :) Ale co jak co, przypon z żyłki i szczupak to niestety pomyłka.

(2017/12/01 22:21)

Sith

Kaktus mi wyrośnie na dłoni, jeżeli szczupak będzie miał taki przypon na zębach i nie przegryzie. Jedna możliwość, to taka, że jeden ząb wejdzie pomiędzy żyłki, zatrzyma się na węźle i nie złamie się.
... i wszystko na ten temat!
  (2017/12/02 05:45)

kaban

A ja myslę ,że ten przypon "przetrze" każdy szczupak. Popieram pomysł Krzysia z zamknięciem tego bezsensownego wątku. Choć z drugiej strony wpisy autora sprawiają, że zawsze się trochę pośmieje. Ogrom wiedzy jaki został nam już przekazany co do łowienia wszelakich gatunków bezcenny i może czas na serię wpisów o patencikach które ułatwią nam wędkarski żywot :))) Wszystko uważnie przeczytam - obiecuję :))) (2017/12/02 08:30)

kaban

Ot może poddam pomysł : przypon stalowy do połowu ukleji ... (2017/12/02 10:16)

Wedkarz z pomorza

nie przekonuje mnie ten pomysł , mysle ze większy szczupak przegryzie ten przypon , ale w niektórych sytuacjach da się na to wyciągnąć szczupaka (2017/12/02 12:18)

zbylu124

Złowiłem na taki przypon szczupaka około 4 kg.i nie przegryzł. (2017/12/02 12:42)

dendrobena

Ja złowiłam szczupaka 2kg na haczyk 12 i przypon 0,14 i też nie przegryzł. (2017/12/02 12:56)

ogtw

Kilkaset szczupaków złowiłem na gołą żyłkę, największy ważył 5kg, złowiony na starą żyłkę 0,2mm, ale jeszcze więcej szczupaków nie złowiłem z powodu przeciętej żyłki. Złowione szczupaki na gołą żyłkę, nie miały możliwości jej przeciąć, bo łopatka haczyka była na zewnątrz pyska, albo żyłka była za pokrywą skrzelową. Inaczej nie mógłbym już łowić z powodu „kaktusa na dłoni”.
  (2017/12/02 14:45)

barrakuda81

A ja ostatnio na paru wypadach kilkadziesiąt szczupaczków między 40 a 50 cm ( pokłosie szaleńczych zarybień PZW ) na zestaw dedykowany okoniom zakończony cienkim fluorocarbonem. Z tego miałem tylko dwie obcinki ale to niczego nie dowodzi. Miałem więcej szczęścia niż rozumu a raczej głupie szczupaczki miały.To że ich tyle wyjechało w przyłowie zawdzięczam temu że używałem małych przynęt które ryby chwytały "półgębkiem" i były zawsze zapięte na zewnątrz pyska gdzie przypon nie miał kontaktu z garniturem ich ostrych jak brzytwa ząbków... Celowe polowanie na szczupaka bez druta to niepotrzebna brawura i sadyzm.Jeśli szczupak weźmie przynete głębiej nic oprócz druta nie nam szans chyba że fluorocarbon gruby i sztywny jak drut ale do takich zastosowań nie używam rzeczy którym nie ufam. (2017/12/02 14:50)

zbylu124

Przypon z żyłki to nie goła żyłka. (2017/12/02 14:59)

kaban

Uświadom mi w co ubrana ? (2017/12/02 16:30)

zbylu124

Przypon złożony jest z kilku polączonych ze soba żyłek,żeby szczupak go przegryzł musiałby przetrzeć wszystkie cztery żyłki w tym samym miejscu,co jest bardzo mało prawdopodobne.Do tej pory żadnemu szczupakowi się to nie udało,zdarzało się że przypon był trochę uszkodzony. (2017/12/02 16:37)

Sith

Fantastyczne!!! Dla czego jeszcze nikt na to nie wpadł i wędkarze bez sensu wydają krocie na przypony szczupakowe???
Opatentuj, zarobisz furę siana!!! ;-) :-))) (2017/12/02 17:15)

Sith

Uświadom mi w co ubrana ?
Oj Grzesiu, nie znasz naszych piosenek? "... w codzienność" ;-)
  (2017/12/02 17:23)

fishark

Jeśli chcecie tani a bardzo dobry stalowy przypon na szczupaka to wpiszcie sobie na Allegro hasło "Linka jubilerska 0,38". Ja za 1000m 0,38 ze trzy lata temu zapłaciłem 55zł i starczy mi jej na całe życie, a połowę już rozdałem nad wodą. (2017/12/02 18:06)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

erykom

Fishark a sprawdzałeś jaką ma wytrzymałość ta linka 0.38mm ? (2017/12/02 18:22)

fishark

Przy zaczepie pierwsza wymięka żyłka 0,35 jaką stosuję. Nie wiem jaką ma dokładnie moc ale suma 15 kg wyciągnęła tak że nie jest słaba, a ile szczupaków i na żadnym nie poległa. Wymieniam ją tylko jak jest mocno poobgryzana z izolacji, a wiąże tradycyjnie jak przypony z żyłki - składam na pół, tworzę pętlę, przekładam 2 razy i zaciskam. Czarna ma chyba najmocniejszą izolacje. Jesli chcecie poławiać sumy 20kg - 40 kg to jest też rozmiar 0,45
Jest to ten sam materiał co tradycyjne zielone stalki (2017/12/02 18:29)