Zaloguj się do konta

Przypon potrzebny czy zbędny ?

utworzono: 2014/04/27 20:52
maks9211

Mam pytanie czy przypon jest tak bardzo potrzebny czy raczej zbędny ??
[2014-04-27 20:52]

Jakub Woś

Przydatny ale nie niezbędny
[2014-04-27 20:58]

maks9211

właśnie na  majówkę wybieram się na rybki i nie wiem czy nie zrezygnować z przyponu przeczytałem na jednym forum ze bardzo osłabia sprzęt .
[2014-04-27 21:02]

notaki

Pytanie, ile w razie czego jestes gotów  stracić.
pół metra zyłki z hakiem, czy - w najgorszym wypadku - 50 m zyłki z całym zestawem
[2014-04-27 21:02]

Artur z Ketrzyna

właśnie na  majówkę wybieram się na rybki i nie wiem czy nie zrezygnować z przyponu przeczytałem na jednym forum ze bardzo osłabia sprzęt .

Najpierw trzeba zastanowić się czemu służy przypon.

Między innymi stosowanie przyponu pozwala na stosowanie grubszej żyłki głównej, by nie tracić całego zestawu, a jedynie kawałek przyponu i hak z przynętą.

By przynęta zachowywała się bardziej naturalnie i ryba nie wyczuła podstępu wędkarza...

W zestawie najczulszym miejscem jest supeł/węzeł który osłabia żyłkę, O jakieś 90-75%
[2014-04-27 21:56]

Roxola

Dobre pytanie Kol. notaki
maks9211  (autorze wątku) powinieneś określić jakiej metody dotyczy Twoje pytanie.Jeżeli taką odpowiedź dostałeś na innym forum do metody spławikowej, to były to bzdury, bo przypon w spławiku jest konieczny.

[2014-04-27 21:58]

notaki

W zestawie najczulszym miejscem jest supeł/węzeł który osłabia żyłkę, O jakieś 90-75%

Chyba przejęzyczyłes się , chcąc napisać nie "o jakieś", a "do jakiś 90-75% wytrzymałości pierwotnej" [2014-04-27 22:01]

notaki

dopisze jeszce.. zdarzyło mi się na zbiorniku zaporowym, że by sięgnąc ryby trzeba było ciepnąć pod stówę, a ryba brała tak himerycznie i delikatnie, ze jedyną skuteczną przynętą był pojedynczy biały na haczyku numer 12.
Wiec miałem szalony zestaw pt. zylka główna rzędu o,30 i przypon o,12
Ciekawe jak bez przyponu zrealizować takie " chitre " łowienie :D
[2014-04-27 22:08]

tomasz196209

Kolego łowienie bez przyponu jest nieetyczne ,przypon służy do tego aby ryba nie musiała pływać z kilkunastu metrową linką w pysku .Straty po stronie wędkarza mają tu drugorzędne znaczenie .
[2014-04-27 22:33]

notaki

Ze strony etycznej - absolutnie masz rację.
Z prawnej - przypon nie jest wymagany
[2014-04-27 22:38]

tomasz196209

Ze strony etycznej - absolutnie masz rację.
Z prawnej - przypon nie jest wymagany

Ze strony prawnej to nawet przy łowieniu szczupaków nie ma obowiązku stosowania przyponu .
[2014-04-27 22:49]

Jakub Woś

Kolego łowienie bez przyponu jest nieetyczne ,przypon służy do tego aby ryba nie musiała pływać z kilkunastu metrową linką w pysku .Straty po stronie wędkarza mają tu drugorzędne znaczenie .

Pozwolę sobie nie zgodzić się z teorią jakoby łowienie bez przyponu było nieetyczne. Po pierwsze czy założymy przypon czy nie założymy żyłka i tak przy końcu jest najsłabsza ( węzły, przetarcia, zaciśnięte śruciny) Rwałem żyłkę setki razy czy to na rybach choć więcej na zaczepach i zawsze rwała się przy koncu bez względu na to czy miałem przypon czy nie. W dodatku chciałbym zobaczyć spinningistę używającego przyponu ( prócz tych przeciw zębom szczupaka)
[2014-04-27 22:51]

s4mo

To i ja się wtrącę.Spining uje i nie używam stalki/wolframu (a jest to przypon) jak zębaty urwie a i tak się często zdarza to urwie przynajmniej wiem że żerował. W spiningu wolfram osłabia atrakcyjność przynęty ale w wędkarstwie spławikowym zawsze używałem przyponu bo właściwa żyłka jest grubsza i to ona osłabia przynętę. Ot moje zdanie a autor tematu zrobi co uważa za stosowne. Najlepiej łap na 2 kije i sam sprawdź na jednym będziesz miał zestaw z przyponem a na 2 bez i zobaczysz efekty:)   [2014-04-27 22:58]

Roxola

Przypon ma również wpływ na opad przynęty w wędkarstwie spławikowym (pomijając inne kwestie),a ma to duży wpływ na skuteczność.
[2014-04-27 23:03]

Ja jestem zdania że przypon jest potrzebny, ponieważ np. gdy mamy założony przypon książkowo mniejszy o dwa rozmiary od żyłki głównej to pomaga on nam podczas zaczepu, ponieważ zerwiemy tylko haczyk z pzryponem a nie cały zestaw.
Przypon służy także do przechytrzenia nawet najostrożniejszych ryb których gruba żyłka mogła by odstraszać, ponadto na przyponie nasza przynęta prezentuje się bardziej naturalnie.
Przypon powinien być wykonany z dobrej jakości żyłki która jest rozciągliwa ponieważ działa on wtedy amortyzująco, oczywiście nie w jakimś dużym stopniu ale zawsze coś.

[2014-04-27 23:10]

Jest to niewątpliwie pytanie na poziomie początkującego elektryka np. co jest lepsze linka czy drut. Instalacji np. w ścianie ( fachowo podtynkowej ) nie wykonuje się linką  tak jak nie wykonujemy przedłużaczy z drutu. Przypon w nomenklaturze elektro- energetycznej to jest taki bezpiecznik. Jeżeli nie chcesz pozbawić prądu sąsiadów lub spowodować pożaru to go załóż.
Myślę kolego że wyraziłem się obrazowo.
Julian
[2014-04-27 23:45]

89krzysztof

W dodatku chciałbym zobaczyć spinningistę używającego przyponu ( prócz tych przeciw zębom szczupaka)

Z całym szacunkiem, ale musisz w takim razie jeszcze trochę obserwować :)
[2014-04-28 08:24]

Jakub Woś

W dodatku chciałbym zobaczyć spinningistę używającego przyponu ( prócz tych przeciw zębom szczupaka)

Dalsze obserwacje to jedyny sposób aby kiedyś odnaleźć takiego spinningistę. Jeśli znajde to zapytam i upewnie sie czy z powodów etycznych założył ten przypon.
[2014-04-28 10:41]

89krzysztof

Dalsze obserwacje to jedyny sposób aby kiedyś odnaleźć takiego spinningistę. Jeśli znajde to zapytam i upewnie sie czy z powodów etycznych założył ten przypon.

Tu nie chodzi o etykę tylko efektywność połowów. Bo między innymi właśnie dlatego stosuje się przypony.
[2014-04-28 11:23]

grzegorz not

To i ja się wtrącę. Spining uje i nie używam stalki/wolframu (a jest to przypon) jak zębaty urwie a i tak się często zdarza to urwie przynajmniej wiem że żerował.       Przy łowieniu szczupaków np. na woblery możesz trochę krzywdy mu narobić...spójrz na foto...szkoda, aby pływał z czymś takim w paszczy...pewnie nie ułatwia mu to życia... [2014-04-28 11:27]

Jędrula

To i ja się wtrącę. Spining uje i nie używam stalki/wolframu (a jest to przypon) jak zębaty urwie a i tak się często zdarza to urwie przynajmniej wiem że żerował.       Przy łowieniu szczupaków np. na woblery możesz trochę krzywdy mu narobić...spójrz na foto...szkoda, aby pływał z czymś takim w paszczy...pewnie nie ułatwia mu to życia...        Słusznie Kolego , widać niektórzy mają cierpienie ryb głęboko...

[2014-04-28 11:55]

KrokodylGiena

Witam!!!Mam takie pytanie a propos przyponów, skoro jest już ten wątek - jak najlepiej je wiązać? zwłaszcza przy łowieniu na spławik - bo próbowałem kiedyś bezpośrednio powiązać ze sobą 2 żyłki ale nie dałem rady - paluchy za grube, wszystko się plątało itp. potem zacząłem używać takich małych krętlików i jak na razie mam wrażenie, że w miarę się to sprawdza, tyle, że nie wiem, czy to nie jest kolejny słaby element zestawu... BTW: pierwszą moją wędkę kupiłem na bazarze za ok 40 zł komplet, nie miała żadnego przyponu a płoci i uklei, które nią złowiłem nie zliczę :)Pozdrawiam!!!

[2014-04-28 21:06]

Witam!!!Mam takie pytanie a propos przyponów, skoro jest już ten wątek - jak najlepiej je wiązać? zwłaszcza przy łowieniu na spławik - bo próbowałem kiedyś bezpośrednio powiązać ze sobą 2 żyłki ale nie dałem rady - paluchy za grube, wszystko się plątało itp. potem zacząłem używać takich małych krętlików i jak na razie mam wrażenie, że w miarę się to sprawdza, tyle, że nie wiem, czy to nie jest kolejny słaby element zestawu... BTW: pierwszą moją wędkę kupiłem na bazarze za ok 40 zł komplet, nie miała żadnego przyponu a płoci i uklei, które nią złowiłem nie zliczę :)Pozdrawiam!!!

Najlepiej wiązać przypon z żyłką główną poprzez dwie pętle przeplatane przez siebie albo właśnie przez mały krętlik.

[2014-04-28 21:52]