Przynęty spławikowe
utworzono: 2012/02/01 08:18
Najczęściej na spławik zakładam kukurydzę lub czerwonego robala poniewarz na te przynęty miałem najwięcej brań. [2012-02-01 08:18]
Najczęściej na spławik zakładam kukurydzę lub czerwonego robala poniewarz na te przynęty miałem najwięcej brań.
Możesz nam wyjaśnic do czego prowadzi nas twoja wypowiedź????? [2012-02-01 09:04]
Najczęściej na spławik zakładam kukurydzę lub czerwonego robala poniewarz na te przynęty miałem najwięcej brań.
To jest akurat logiczne.:)
Skoro zakładasz kukurydzę i czerwonego robala to na te przynęty jest najwięcej brań.
Ja jak zakładam pęczak to najwięcej brań jest na pęczak.:)
[2012-02-01 09:22]
To jest akurat logiczne.:)
Skoro zakładasz kukurydzę i czerwonego robala to na te przynęty jest najwięcej brań.
Ja jak zakładam pęczak to najwięcej brań jest na pęczak.:)
heheheh , no tak :)
[2012-02-01 09:27]
Najczęściej na spławik zakładam kukurydzę lub czerwonego robala poniewa ż na te przynęty miałem najwięcej brań.
Co nie przeszkadza w tym, żebyś próbował skuteczności innych przynęt. Białe robaki czy pinki są moim zdaniem najbardziej uniwersalną i skuteczną przynętą na WSZYSTKIE ryby. Stosując kuku, czerwonego, rosówkę, fileta, ciasto, pęczak, pszenicę, kulkę proteinową czy ziemniaka, raczej próbujesz ukierunkować się na kilka konkretnych gatunków jakie chciałbyś złowić. Na białego łakomi się większość gatunków ryb. I na spławik nie nakładaj, spróbuj nadziewać na haczyk w metodzie spławikowej i pozostałych.
[2012-02-01 10:34]
Pinka , pierwotnie była małym robakiem ( larwą muchy domowej ) używanym na zawodach w sytuacjach kompletnego bezrybia - do połowu małych ryb takich jak : larwy cefali w rzekach mających połączenie z morzem , cierników , babek ,uklei itp. Dzisiaj zwykłe białe robaki - barwi się na czerwono i żaden to PINK , ponieważ nazwa ta wzięła się od naturalnej nieco prześwitującej różem - barwy tych robaków. Czyli określenie "pinka" jest mianem używanym niejako bezwiednie i czysto potocznie choć mocno spopularyzowanym przez różne środowiska wędkarskie. Warto zauważyć , że białego robaka można barwić jedynie "na siłę " . Nie da się tego zrobić na etapie kiedy robak jest już gotowy do użycia ( znajduje się w danej fazie wzrostu ) ; ponieważ ma on uwstecznione drogi pokarmowe i nie pobiera na tym etapie pokarmu. To tak gwoli ścisłości :dobrze ,że rozdzielono te dwie kwestie pisząc "biały robak i pinka " ( miłe to ). Podczas gdy niecierpliwa młodzież i niedoświadczeni adepci terminujący na "Wedkuje.pl ( uczący się wędkować ) nadal uparcie trwają przy określaniu każdego białego robaka , mianem pinki . Bo biały robak nie oznacza pinki i na odwrót .
[2012-02-01 10:59]
robal na spławiku, może na latające ryby poluje kolega, nie ma co się śmiać każdy ma swój sposób :D
[2012-02-01 18:33]