Zaloguj się do konta

Przynęty sztuczne na szczupaka

utworzono: 2011/07/19 11:53
janekrts

Witam... Chciał bym się dowiedzieć, na jaką przynętę sztuczną można złowić szczupaka. Niektórzy proponują obrotówki inni twistery ale ja i tak wyciągam same okonie. Proszę o szczerą odpowiedź.
[2011-07-19 11:53]

janekrts

O... I jeszcze chciałem dodać że jest to rzeka (Pilica) i występują w niej szczupaki.
[2011-07-19 11:56]

SLOWAK

a jakiej wielkości przynęty zakladasz ,spróbuj 10 centymetrowe i wieksze
[2011-07-19 11:57]

janekrts

10 cm, nie wpadłem nawet na pomysł żeby takiej dużej użyć. Moja ma zaledwie 5 cm z ciężarkiem 5 gram. Dzięki za podpowiedź na pewno spróbuje :)
[2011-07-19 12:08]

bigrybka95

Jak na spinning to proponuje "trupka" , uzbrajasz martwą płoć w kotwice z przyponem w odpowiedni sposób , i  spiningujesz naśladując ruchy chorej rybki.
Jest również drugie wyjście - klasycznie  na żywca .
[2011-07-19 12:17]

SLOWAK

wypróbuj twestry rippery kopyta woblery ,rózne kolory ,odcienie ,z brokatem ,fluo itd.musisz po prostu eksperymentować ale tak jak napisałem duze rozmiary. U danego polowu i metrowca ,pozdrawiam.
[2011-07-19 12:18]

janekrts

Dzięki i także pozdrawiam i jak powiedziałem spróbuje większych rozmiarów oraz różnych przynęt i na sposób tak jak @bigrybka95 napisał na trupka oczywiście też spróbuje :) pozdrawiam
[2011-07-19 12:22]

Drewniack

na obrotówki też mozesz łapać tylko spróbuj większych rozmiarów. u mnie sie sprawdzaja [2011-07-19 13:27]

ryukon1975

Jak na spinning to proponuje "trupka" , uzbrajasz martwą płoć w kotwice z przyponem w odpowiedni sposób , i  spiningujesz naśladując ruchy chorej rybki.

RAPR
V
2.Metoda spinningowa
2.1Łowienie ryb metodą spinningową dozwolone jest na jedną wędkę ,trzymaną w ręku,z linka zakończoną jedną sztuczną przynętą......

Drobny kłusowniku przeczytaj RAPR,i nie namawiaj do kłusownictwa innych którzy chyba tez go nie czytali.:)

[2011-07-19 14:59]

janekrts

Przepraszam bardzo ale mnie opinia "kłusownik" się nie dotyczy... a ta druga wędka na zdjęciu to wędka kolegi

PS. Wędkuje dopiero roka ale przepisy dobrze znam ;))
[2011-07-19 18:03]

sanczez14

Kolego ja łapie tylko na twistery mansa białe 7cm głowka od 3-5 gram nie nazekam ale jak zebatay nie bedzie chciał gryzc to wszystko możesz mu żucac  a on nic [2011-07-19 19:08]

janekrts

Rozumiem :) narazie próbuje na twistery... ale na tylko małe próbowałem ale jutro od rana ide na takie jak podpowiadaliście panowie czyli 7-10cm i napewno się pochcwale połowem ;) DZIĘKI
[2011-07-19 19:13]

jak założysz przypon wolframowy to okonie przynajmniej te większe powinny dać sobie spokój. Do tego ripper 7-10cm i powodzenia życzę.BTW: jest o tym wiele na forum. Poczytaj. [2011-07-19 20:28]

ryukon1975

Przepraszam bardzo ale mnie opinia "kłusownik" się nie dotyczy... a ta druga wędka na zdjęciu to wędka kolegi

Moja wypowiedź nie tyczyła wędek kolego tylko namawiania Cię do spinningowania martwą rybką.Na co Odpowiedziałeś że też spróbujesz spinningu trupkiem.Skoro tak znasz RAPR jak piszesz to rozumie że wiesz że spinning trupkiem jest zabroniony.
Dlatego w cytacie z RAPR  zaznaczyłem
...z linką zakończoną jedną sztuczną przynętą.......
Rozumiesz?Przynęta spinningowa musi być sztuczna.
Sztywny trupek wbrew pozorom wcale nie jest sztuczny.:)
[2011-07-19 21:56]

Ogon006

najlepsza jest obrotówka czerwono srebrna,w paski. Ja w tym roku łowie tylko na tą obrotówkie i ciągle do domu wracam z okoniem  i szczupakiem. A łowię w |Narwi w Ostrołęce. pozdrawiam i połamania kija życzę

[2011-07-19 22:07]

ryukon1975

? [2011-07-19 22:40]

ryukon1975

Miałem na myśli tą wypowiedź @bigrybka95 i to jego określiłem mianem drobnego kłusownika.Drobny i niezbyt rozgarnięty bo namawia publicznie do kłusownictwa.
Jeśli chodzi o zapis w regulaminie że spinningować można jedną wędką trzymaną w ręce to potraktuj to z mocnym przymrużeniem oka jak większość regulaminów PZW,nie wiem jak dla innych kolegów dla mnie jest fizyczną niemożliwością spinningować jednocześnie dwoma wędkami bo nie mam czterech rąk.Więc na zdjęciu możesz trzymać i pięć spinningów i nie wzbudzi to podejrzeń u myślącego człowieka.
[2011-07-20 07:19]

bobus86

Witam... Chciał bym się dowiedzieć, na jaką przynętę sztuczną można złowić szczupaka. Niektórzy proponują obrotówki inni twistery ale ja i tak wyciągam same okonie. Proszę o szczerą odpowiedź.

przeszukaj forum.tyle razy juz odpowiadalem na to pytanie i inni koledzy z portalu ze naprawde niechce mi sie pisac znowu tego samego.poruszane byly chyba wszystkie mozliwe tematy przynet.sposoby prowadzenia,obciazenia wszystko tylko poszukaj.dopisze ze jesli bierze to na wszystko a jesli nie zeruje moze zlotymi przynetami zucac i nic nie zlowisz pozdrawiam

[2011-07-20 21:58]

Ernest755

prubuj najlepiej na białe gumy

[2011-07-21 15:30]

Data1985

RAPR
V
2.Metoda spinningowa
2.1Łowienie ryb metodą spinningową dozwolone jest na jedną wędkę ,trzymaną w ręku,z linka zakończoną jedną sztuczną przynętą......

Drobny kłusowniku przeczytaj RAPR,i nie namawiaj do kłusownictwa innych którzy chyba tez go nie czytali.:)

A czy dla ciebie wędkarstwo kończy się na PZW i ich regulaminie?? Nie obrażaj ludzi którzy szukają alternatyw na prze łowione, nie zarybiane łowiska... Owszem RAPR zabrania łowienia np: systemem
Drachkovitcha i podobnymi metodami z trupkiem w roli głównej ale wiedza to nie "grzech" i można ją wykorzystać po za granicami lub na komercyjnych łowiskach gdzie mając zapłaconą wejściówkę możemy łowić czym nam się podoba i jak nam się podoba.

Słowo kłusownik powinno w tym wypadku być użyte do emerytów i innych degeneratów którzy biorą wszystko co ma płetwy i nie dało rady odczepić się z haczyka narzekając że 5 lat to ty dopiero były ryby a nie to co teraz... Nie mówię już o podrywkach, sieciach, plątaninie żyłek z tysiącami haczyków i innymi "gównami" tego typu.

PZW zamiast rozmyślać nad durnymi zapisami powinno ruszyć tyłki nad wodę i jak za pandę połowę wystrzelać a połowę na resztę życia do pierdla. Nie będę wspominał już o zarybieniach bo szkoda nerwów...

Kolego janekrts moim zdaniem problem leży nie tyle co w kolorze i typie gumki lecz w jej rozmiarze. Im większa guma tym bardziej selektywnie podejdziesz do ryby. Szczupaki atakują ryby nawet swojego gatunku w takich samych rozmiarach więc nie bój się o ich wielkość...

Nie sugeruj się opinią innych wędkarzy z kolorami, wielkościami, rodzajami sztucznych przynęt itp lecz łowiskiem. Sprawdź jaki jest dominujący gatunek białej ryby które stanowią  pożywienie drapieżników i szukaj pod nie. NP: jeśli akwen zdominował leszcz wpierw wybieram gumy masywne, "wysokie" które kształtem przypominają leszcza. Później można kolorami mniej więcej dopasować się pod kolor wody, gramaturą główki pod jej głębokość i jej uciąg. Szukaj uciekającej drobnicy, obserwuj wodę, szukaj miejsc gdzie drapieżnik może się schować i polować (czasami nawet pojedynczy patyk w wodzie)  iiiiiii największy sekret --- RZUCAJ CIERPLIWIE i nie bój sie eksperymentować :)  To jest moim zdaniem największy sekret i piękno spinningu

Na kiepskie dni czasami ciekawą alternatywą jest metoda "boczny trok" paprochami - czasem potrafi zaskoczyć i "zwalczyć" pustynne branie.

Połamania Panowie

[2012-07-20 12:16]