Przynęty spinningowe na klenie
utworzono: 2016/01/31 17:22
Cześć, chciałbym się dowiedzieć na co wy łowicie klenie i jakbyście mogli to jaki przynety możecie polecić? [2016-01-31 17:22]
Pewnie wiele zależy od łowiska. Ja u siebie na środkowej Wiśle używam małych woblerków, najczęściej pływających o długości od 2,5 do 5 cm - standard. W większości są to modele płytko schodzące ale czasem trzeba podłubac głebiej. Oczywiście latem smużaki i błystki obrotowe 0 - 2. Najlepsze wg. mnie kolory paletek błystek to srebro z czerwonymi paskami, black fury, zieleń z brokatem. Z woblerami podobnie ale tu sprawdzą się też brązy i czernie. Na 3 cm woblerek pływający własnej produkcji w kolorze "kanarkowym" ( zielony z żółtym + brokaty ) łowiłem chyba najwięcej zwłaszcza latem. Sprawdzi się także niewielka gumeczka, twister, ripper czy kopyto ale osobiście rzadko je stosuję. Najbezpieczniejsze, najpewniejsze wg. mnie są obrotówki powoli ściagane pod prąd bo do woblerków trzeba trochę doświadczenia zdobyć. [2016-01-31 17:34]
Ja próbowałem coś tam strugać ale nie zbyt mi to wychodzi, jeszcze gorzej z malowaniem a nie mam do tego jeszcze żadnych farb tylko same lakiery do paznokici :( efekty nie są zadowalające [2016-01-31 17:38]
Małe żółte woblery, rano i wieczorem płytko a około południa przy samym dnie. [2016-01-31 17:53]
ogtw, słuszna uwaga co na jakie pory dnia w ciepłych miesiącach :)
Co do przynęt to jest i cała masa i są to głównie wobki umownie przyjęte do 5 cm, chociaż ja stosuję raczej 2,5 cm - 4,5 cm, co do kolorystyki to jestem zdania, że im bardziej czysta woda tym bardziej naturalne barwy, przypominające narybek, owady i inne żyjątka wodne, zaś im bardziej mętna woda np. woda w Wiśle czy innych dużych rzekach tym kolory mogą bardziej odbiegać od tych naturalnych. Z doświadczenia wiem, że na mojej rzece, w której podczas lata woda jest przejrzysta niczym woda w górskim potoku, jest bardzo ciężko złapać klenia i jazia na mocno połyskujące obrotówki i w lato zdecydowanie najwięcej brań mam na smużaki, później na klasyczne wobki i dopiero obrtówki.
Co do konkretnych firm to Salmo tiny, lil bug, hornety, cała masa woblerków A. Lipińskiego np. bromba, pixel, juniorki, na chwilę obecną nie polecam bulleta (na mojej wodzie na razie nie sprawdził się), kenarty coś koło 3/4 cm (nie pamiętam nazwy), bonito 3,5 cm. Jest jeszcze kilka firm i konkretnych modeli ale na razie pozostawiam je w swojej tajemnicy :) Na początek warto zacząć od klasyki, którą podałem i mieć je zawrówno w wersjach pływających/przypowierzchniowych jak i schodzących nawet do 2 m ;) [2016-01-31 18:30]
Ja na Wiśle okolice Krakowa latem stosuję wątrobę indyka ale wcześniej ja wysuszam aby nie spadała z haczyka w czasie rzutu i co jakieś 25 minut sprawdzam czy dalej jest. Musisz się liczyć z brania mi suma który jest jej koneserem. Polecam próba nie szkodzi [2016-01-31 18:42]
Ja łowie też na takiej już większej rzece i próbowałem na obrotówki i nic na woblery tak samo, na obrotówki to jedynie okonie. Ja łowie na dunajcu w okolicach żabna i tam dunajec staje się rzeką bardziej nizinną. W lecie woda jest dosyć przejrzysta. Ogólnie na spinning mi nie idzie coś łowienie. [2016-01-31 20:34]
Klenie na spinning to nie jest łatwa sprawa, w szczególności w wodach o przejrzystej wodzie. Jeśli nigdy nie łowiłeś kleni na spinning to zapraszam Cie na mój blog. Jakiś czas temu napisałem artykuł pt. Dwa lata kleniowania na Wkrze, w którym opisałem moje doświadczenie z początków łowienia w małej/średniej nizinnej rzece (na co należy zwrócić uwagę, dobór sprzętu, miejscówki, sposób zachowania nad wodą). Rzeka z pewnością zupełnie inna niż Dunajec ale skoro mówisz, że są miejsca o chrakterze nizinnym to na pewno czegoś się dowiesz. Mój artykuł może nie jest tak dobry jakbym chciał ale zawsze czegoś można się dowiedzieć, dodatkowo sporo forumowiczów pisało o łowieniu kleni na spinning. :)
P.S. Jeśli łowisz na Dunajcu to warto też przeczytać artykuły na portalu naklenie.pl oraz podejrzeć sposób łownia p. Tomasza Winiarskiego na jego kanale, na youtubie. [2016-01-31 21:19]
ja łowie woblerami do 7cm wszelkiej maści albo też twisterki czarne przy dnie prowadzone, zależy gdzie i jak. Ale proponuje podejść cicho i daleko od miejsca przebywania kleni i rzucić a będzie branie na wszystko. [2016-02-01 01:06]
W lecie Klenie najlepiej na muche albo male smuzaki. Zima jesien wiosna cos co plywa troche glebiej i przypomina male organizmy wodno ladowe. [2016-02-01 08:36]