Zaloguj się do konta

Przynęty na węgorza - Jakie kije?

utworzono: 2010/04/10 21:40
victorcop

Serdecznie witam wszystkich na forum Wędkuję.pl.
Jako nowy na forum nie wiem czy ten problem był poruszany przez
innych kolegów.Ale ja mam problem i to spory już tydzień nie śpię
a dwa myślę i nie mogę się zdecydować.Więc nie ma to jak porada
bardziej doświadczonych moczykijóW ;)). Problem mam taki szukam
dwóch kijów o dł. 3,60 bo takie uwielbiam do metody gruntowej.
Zmieniam sprzęt na nowy.Wcześniej łowiłem na teleskopach.
Na jeden kij zamierzam wydać do 200 zł. Łowię raczej z gruntu
pod podpórki lub TriPod albo z łodzi i raczej na jeziorach.
Ale może się zdarzyć że rzekę też zaliczę. Więc co by szlachta
polecała .Myślę nad Dragonem seria Thytan może  Feder 100
3,6m 60-100g lub  może jakiś Match albo Mistrall Aqua Long Cast
Carbon 3,50dł. 20-60g. Nie wiem wysiadam.Wiem,że różne metody
więc różne wędziska.Postawcie się w mojej sytuacji dwa wędziska
do gruntu na karpia i na sandacza,na leszcza i na węgorza. [2010-04-10 21:40]

elan1993

To co wyczytałem u Ciebie najlepszym rozwiązaniem będzie właśnie: Thytan może  Feder 100
3,6m 60-100g. Tylko jest mały problem, na jakie karpie się wybierasz, bo z tą wędka na pewno poradzisz sobie z sandaczem, leszczem i węgorzem, a wobec karpi poradzi sobie z tą rybą max do 5-6kg.
Jeśli chodzi o rzekę to z tym sprzętem to możesz się wybierać na rzeki raczej o małym uciągu :)
I pamiętaj na takie mocniejsze wędki wybieraj tylko wędki składowe bo są wytrzymalsze, więcej przelotek, że ciężar jaki jest na wędce lepiej się rozkłada i wędzisko samo lepiej pracuje. :)

PS: Jaka długości, ciężar wyrzutu Cię bardziej interesuje i cena maksymalna jednej wędki. :)
Bo ja myślałem nad 3.60m i wyrzut do 120g o akcji wędki bardziej szczytowej (najlepsza na rzekę)
[2010-04-11 10:33]

ryukon1975

Pytanie do kol.elan1993-ile kolega złowił węgorzy?Pisząc że łatwiej wyholować węgorza jak karpia(nawet 5 kg) mówi kolega że przed nim jeszcze dużo nauki.Feeder nie nadaje się do łowienia węgorzy a nigdy nie użyje go doświadczony wędkarz świadomie łowiący węgorze.
[2010-04-11 11:00]

victorcop

To co wyczytałem u Ciebie najlepszym rozwiązaniem będzie właśnie: Thytan może  Feder 100
3,6m 60-100g. Tylko jest mały problem, na jakie karpie się wybierasz, bo z tą wędka na pewno poradzisz sobie z sandaczem, leszczem i węgorzem, a wobec karpi poradzi sobie z tą rybą max do 5-6kg.

Hmm . Więc Elan jak założę na hak rosówkę lub kulkę prot. to może i podejść duży karb.Nie wiemy co podejdzie na przynętę . Może masz jakieś inne propozycje co do kijów lecz biorąc pod uwagę moje nastawienie pod grunt

[2010-04-11 18:16]

victorcop

Pytanie do kol.elan1993-ile kolega złowił węgorzy?Pisząc że łatwiej wyholować węgorza jak karpia(nawet 5 kg) mówi kolega że przed nim jeszcze dużo nauki.Feeder nie nadaje się do łowienia węgorzy a nigdy nie użyje go doświadczony wędkarz świadomie łowiący węgorze.

Jak wcześniej pisałem zakładając rosówkę na hak może podejść duży okaz węgorza. Wiem ,że to trudno dobrać kilka lat wcześniej a nawet kilkanaście jak łowiłem spiningiem  z włókna szklanego dobry wytrzymały a zarazem ciężki sprzęt to zakładałem nawet zestaw gruntowy. Teraz mam problem.Lubię tą metodę jaką jest gruntowy połów zmieniając przynęty raz na karpia raz na węgorza i innym razem trupka na sandacza. W związku z tym,że miałem kilka lat przerwy w wędkarstwie i wróciłem do hobby w zeszłym roku i jest tyle wędzisk pytam Was szanownych kolegów w czym wybrać. Metoda gruntowa dł. 3,60 gramatura 80-200g wyrzutu, składane 2 lub 3 częściowo.

[2010-04-11 18:22]

kupując feedera polecałby kupić kij o troche wiekszym zapasie mocy,jest to ciężar do 150g osobiście ja łowie kijami o ciezarze wyrz. do 200g ktoś tu nie dawno pisał na forum o feederach,a dokładniej o tym ze nie ma wedzisk uniwersalnych i to prawda,ale jeżeli chodzi o feedera to jest jedynym kijem którym możemy bawić sie róznymi metodami,kupując kij o gramarzu załóżmy 100g spokojnie poradzi sobie z sandaczem,karpiem dobrym feederem możesz spokojnie łowic tez na spławik zestawami odległościowymi o troche cięższych waglerach,świetnie sprawdza się też przy cięższym spiningu,kolego hefeed8 dlaczego feeder nie nadaje się do łowienia wegorzy?
łowie feederami bardzo czesto i czestym przyłowem są wegorze i to nie małe
victorcop  spokojnie możesz kupić feedera do metod i ryb na które sie nastawiasz a DRAGON robi świetne kije
[2010-04-11 23:40]

ryukon1975

Feeder nie nadaje się do łowienia węgorzy bo ich hol polega na siłowym oderwaniu od dna i takim też holu.To wymaga żyłki minimum 0,30 mm i dość sztywnego kija gruntowego(wiele firm produkuje specjalistyczne kije na węgorza).Może w swej wypowiedzi kierowałem się specyfiką swojego łowiska w którym każdy nawet krótki nie kontrolowany odjazd węgorza kończy się w zaczepach.Przy moich pierwszych spotkaniach nie pomógł nawet feeder 60-180 g i żyłka 0,25mm.Może inaczej to wygląda na łowisku wolnym od zaczepów ale ja jestem wędkarzem jednej rzeki.
[2010-04-12 06:55]

victorcop

...hmmm  bliżej jestem do zakupu wędzisk typu feeder. Jak koledzy twierdzą nie da się wszystkiego pogodzić . Ale przy łowieniu gruntowym ze wszystkich typów wędzisk na różnego rodzaju przynęty to chyba feeder jest odpowiednim kijem. Nie łowiłem jeszcze kijkami typu feeder i dlatego pytam na tym forum. Kolego baits a czy np: przy żyłce 30 lub nawet 35 nie będzie problemów przy dalekich rzutach .Na feederach  końcowe przelotki są bardzo małe . A może masz doświadczenie z kijami danej firmy co byś polecał.Mi nawet gramatura wyrzutu 150/200 gr pasi.Lubię machnąć dość daleko ;)
[2010-04-12 08:58]

ryukon1975

Feeder jest na pewno najbardziej uniwersalny na większość gatunków i łowisk.Natomiast żyłka 0,35mm przy feederze to według mnie nieporozumienie - feeder nie służy raczej do połowu dwucyfrowych ryb,a wytrzymałość żyłki może przekroczyć wytrzymałość wędziska.Na wody stojące feeder do 120g lub do 150g .Polecam DAIWA AQALITE PELLET do120g lub DAIWA AQALITE HEAVY FEEDER do 150g.Bardzo czułe i wytrzymałe dzięki temu można ich użyć na rzece.
[2010-04-12 12:50]

ryukon1975

Zapomniałem dodać używam feederów 180g i 200g na rzece o szybkim nurcie. Są to kije dość sztywne tak jak ich szczytówki żeby szybki nurt ich nie wyginał co miało by zły wpływ na sygnalizację brań dlatego nie polecam takich na wody stojące.Według mnie to kije tylko na rzeki i to o szybkim nurcie ale z drugiej strony jest tyle firm które produkują tyle różnych feederów że nie sposób znać wszystkich.
[2010-04-12 13:05]

victorcop

hefeed8 dzięki serdeczne .Zaczerpnąłem też informacji od kolegów z koła ,gdzie przy połowie gruntowym na tzw.skoczka w przynętach tzn raz na rosówkę raz na trupka lub na kulkę polecają solidne karpiówki.Zaznaczam przy połowie gruntowym bo na rzekę to raczej klapa. I znowu jestem rozdarty .Do końca tygodnia podejmę w 100% decyzję.Wdzięczny będę kolegom z portalu o wypowiedzi.Serdecznie dziękuję Piotr
[2010-04-12 15:45]

siłowe oderwanie od dna???? chyba ci sie gatunki ryb pomyliły,druga sprawa to feeder o gramazu 150 g jest porownywalny mocą do karpiówki 3 funtowej,odnośnie żyłki to wydaje mi się ze czasy poczciwej stilon już mineły wiec dobra 0.25 to naprawde lina już jest,moja żyłka na wisłe to 0.25 a dodam że zakładam koszyk 100 a do środka wkładam jeszcze 80 gramowego karpiowego risera + zaneta, spokojnie 200-220 gram,bez żadnych przyponów strzałowych,troche wyobrażni....żyłka 0.25 około 8 kg wytrzymałości,kij też amortyzuje... no i nie zapominajmy że mamy hamulec..:) miałem poteżne leszcze ,nieduże sumy,spore karpie na feederze i jakoś kij mam cały,polecam feedery mikado
[2010-04-12 19:28]

victorcop

baits również wielkie dzięki za zainteresowanie się moim problemem duchowym co do wybory kijów ;) . Zastanawiam się nad tymi kijkami miałem w dłoni i powiem rewela  http://www.allegro.pl/item986608521_wedka_dragon_thytan_feeder_3_90m_80_120g_tanio.html może jakaś opinia?
[2010-04-12 20:37]

victorcop

te kije też mi wpadły w oko ; http://www.allegro.pl/item971823590_wedka_mikado_scr_heavy_feeder_360_100_150gr.html
[2010-04-12 20:49]

ryukon1975

Nie znam serii thytan z Dragona mam spinning Millenium i dwa Team Dragon oraz Mystery Live Bait (specjalistyczny kij żywcowy na szczupaka).Wszystkie te kije są solidnie wykonane i dobrze mi służą,uważam że warto zainwestować w sprzęt tej firmy.Warte podkreślenia jest to że wszystkie te wędki są dobrze zrobione bez względu na różnicę w cenie.
[2010-04-12 21:03]