Grzegorz831 proszę podaj bliżej skąd jesteś , jakie koło ?.
Także wędkuję na odrze i jej starorzeczach (tu prędzej o amura ) , okolice Zdzieszowic , Opola .
Więc mogę powiedzieć że amuru są .
Od kolegów z Wrocławia także mam wiadomości że na ich odcinku można spotkać się z amurem .
Lecz nastawiać się na niego specjalnie nie ma sensu .
Może być przyłowem przy połowie białorybu na przynęty roślinne .
Pozdrawiam .
(2010/03/24 17:21)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
I w moich okolicach można trafić amura:)
Mój znajomy (jeśli pamiętacie, to pokazywałem jego zdjęcie w jednym z wątków poruszanych w nieco innym temacie http://forum.wedkuje.pl/post/jaka-zylka-na-szczupaka/85363/0) złowił w Odrze w Malczycach (woj. dolnośląskie) amura 96(?) cm:)
Miejsce było wcześniej nęcone na karpia przez jego kolegów, a on wyjął niemal metrowego amura:)
(2010/04/15 10:07)
Najpierw chciałem pozdrowić ziembxa który napisał --Moim skromnym zdaniem amura nie znajdziesz w odrze---!!!??? Hahaha ale się ubawiłemmmmmm ! Więc Grzegorzu831 proponuje Ci wybrać miejsce o znikomym albo małym nurcie , za główkami przy burtach na przykosach , wolne opaski itp. , jednak nie zawsze wolny nurt to typowe miejsce na amura . Amur jak wiemy to typowo rzeczna ryba i można go z powodzeniem łapać w szybkim nurcie czego nieraz łapiąc brzany doświadczyłem ! Głębokość to trudniejsza sprawa , przez lata wędkowania doświadczyłem różnych zachowań tej ryby , jednak najwięcej amurów wyrwałem na podwodnych górkach i płytkich przykosach ! Amura łapie na owocowe kulki proteinowe , kukurydzę dosmaczoną dobrej marki owocowym zapachem oraz na tajna bron czyli na sałatę i na śliwki mirabelki lub węgierki . Sprzęt jak wiesz musi być mocny bo te rybki są silne i w odrze dorastają do sporych rozmiarów . Nie przejmuj się jak wcześniej zameldują ci się na kijaszku karpie albo leszcze , bądź cierpliwy i wytrwały a na pewno wyrwiesz '' rzeczną krowę'' , hehe tak mówię o amurach !
(2010/04/15 14:58)