Przynęty na amura - amur na Odrze

/ 7 odpowiedzi
Proszę o poradę jak złapać Amura na Odrze i jak mam wyselekcjonować miejsce na zasiadkę.
ziembix

Moim skromnym zdaniem amura nie znajdziesz w odrze . Te ryby są wpuszczane do stawów hodowlanych aby nadmiar glonów spożyły , jeśli jakiś sie trafi to musiał go ktoś wpuścić albo uciekł . karpia juz prędzej bo kiedyć właśnie uciekły z jakiegoś stawu i wszystkich jeszcze na pewno nie złowiono . I czasem jakiś sie trafi na dziewokliczu w szczecinie . (2010/03/23 22:01)

Matys24

Amur jest i to taki że głowa mała. Należy go szukać tam gdzie woda ciepła elektrociepłownie czy coś koło tego;-) w odrze najlepiej  polować na kukurydzę i nią  dobrze nęcić. jak z łowiskiem żeby wygodnie siedzieć to już troche własnej  wyobraźni (nie znam łowiska) pozdrawiam i do zobaczenia nad odrą (2010/03/24 17:03)

adler

Grzegorz831 proszę podaj bliżej skąd jesteś , jakie koło ?.

Także wędkuję na odrze i jej starorzeczach (tu prędzej o amura ) , okolice Zdzieszowic , Opola . 

Więc mogę powiedzieć że amuru są . 

Od kolegów z Wrocławia także mam wiadomości że na ich odcinku można spotkać się z amurem .

Lecz nastawiać się na niego specjalnie nie ma sensu . 

Może być przyłowem przy połowie białorybu na przynęty roślinne .

Pozdrawiam .

(2010/03/24 17:21)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

wedkarz2309

I w moich okolicach można trafić amura:)

Mój znajomy (jeśli pamiętacie, to pokazywałem jego zdjęcie w jednym z wątków poruszanych w nieco innym temacie http://forum.wedkuje.pl/post/jaka-zylka-na-szczupaka/85363/0) złowił w Odrze w Malczycach (woj. dolnośląskie) amura 96(?) cm:)

Miejsce było wcześniej nęcone na karpia przez jego kolegów, a on wyjął niemal metrowego amura:)

(2010/04/15 10:07)

u?ytkownik35722

Najpierw chciałem pozdrowić ziembxa który napisał --Moim skromnym zdaniem amura nie znajdziesz w odrze---!!!??? Hahaha ale się ubawiłemmmmmm ! Więc Grzegorzu831 proponuje Ci wybrać miejsce o znikomym albo małym nurcie , za główkami przy burtach na przykosach , wolne opaski itp. , jednak nie zawsze wolny nurt to typowe miejsce na amura . Amur jak wiemy to typowo rzeczna ryba i można go z powodzeniem łapać w szybkim nurcie czego nieraz łapiąc brzany doświadczyłem ! Głębokość to trudniejsza sprawa , przez lata wędkowania doświadczyłem różnych zachowań tej ryby , jednak najwięcej amurów wyrwałem na podwodnych górkach i płytkich przykosach ! Amura łapie na owocowe kulki proteinowe , kukurydzę dosmaczoną dobrej marki owocowym zapachem oraz na tajna bron czyli na sałatę i na śliwki mirabelki lub węgierki . Sprzęt jak wiesz musi być mocny bo te rybki są silne i w odrze dorastają do sporych rozmiarów . Nie przejmuj się jak wcześniej zameldują ci się na kijaszku karpie albo leszcze , bądź cierpliwy i wytrwały a na pewno wyrwiesz '' rzeczną krowę'' , hehe tak mówię o amurach !

(2010/04/15 14:58)

u?ytkownik24522

Sam osobiście niejednego amura złowiłem w Odrze Kędzierzyn -Port a z jednym to miałem duże problemy, skończyło sie tym że wylądowałem z wędką w ODRZE . (2010/04/15 17:28)

gruby0113

Amury w Odrze sa i to jakie w krokodylu macie nawet piękne zdjęcia.Sam dwa zerwałem ale były ogromne, myśle że około 9-12kg. więc polować na nie można.OKOLICA: WROCŁAW (2010/04/17 00:42)