Zaloguj się do konta

Przynęty na okonia-boczny trok

utworzono: 2010/11/13 17:38
turu4

Witam.Moje pytanie jest takie.Na co teraz łowić okonie?Wszystkie przynęty które były pewniakami w okresie letnim teraz zawodzą.Chodzi głównie o boczny trok.Często miałem tak że co rzut była rybka a teraz nic.Parę razy okoń podprowadził przynętę i na tym się skończyło. [2010-11-13 17:38]

Jędrula

Na żywca i na spining :) [2010-11-13 17:41]

pawlikowski

Ja łowie na paprochy, duzo zalezy od pracy przynety, czasami okonia trzeba bardzo mocno sprowokowac, lawiac staraj sie prowadzic przynete tak aby ona stukala o dno, to drazni okonie i czesto jest przyczyna ataku. Fakt jest taki, ze teraz ryba krocej zeruje i nie zawsze trafisz w odpowiedni moment, do tego zmienna pogoda i cisnienie moga byc powodem slabszych bran.
[2010-11-13 21:45]

turu4

I tu jest problem bo w moim ulubionym miejscu nie ma mowy o stukanie o dno.Zbiornik zaporowy Wióry to stare zalane pola porzeczek itp.Masa zaczepów i już nawet na samą myśl ile tam zostawiłem przynęt robi mi się słabo :D
[2010-11-13 22:52]

dawido199

Kolego teraz okoń wali praktycznie na wszystko ale to też zależy od pogody.Ja łowię głównie na paprochy i wobki lecz teraz polecił bym raczej paprochy czyli małe gumki albo poprostu jeżeli łowisz na boczny trok to zmień albo prowadzenie przynęty albo kolor przynęty na bardziej jaskrawy ponieważ teraz ryby mają obniżony metabolizm i po prostu potrzebują czegoś co by je zmusiło do ataku czegoś mocniejszego czyli np.Jaskrawego koloru.Pozdrawiam [2010-11-13 22:59]

bigrybka95

Na wędke!!! :D

U mnie sprawdzają sie blaszki 2 , miedziane z czerwonymi akcentami,  prowadzone powoli
[2010-11-13 23:11]

Twister w kolorze herbata z pieprzem to mój jesienny faworyt (najwięcej uderzeń), w przeciwieństwie do wiosny, gdy najbardziej sprawdzał mi się agresywny żółty kolor. Nie bawię się w mikroskopijne paprochy i uniwersalna wielkość to 4cm na haczyku nr 8. Jeśli twister jest za duży, wówczas obcinam czubek by dopasować go do haka. Inne kolory nie są tak łowne, ale pewnie wszystko zależy od łowiska i upodobań miejscowych pasiaków. [2010-11-13 23:44]

U mnie np. jest tak, że okonie schodzą głębiej. O ile latem z powodzeniem szukam ich w raczej powierzchniowych warstwach wody to teraz oram dno zestawem z bocznym trokiem. Na łowisko o głębokości 3 m zabieram ze sobą delikatną wklejankę do 8 g z nawiniętą żyłką 0,14 i ciężarkiem 4 g w kształcie pałeczki. Na haczyk zwykle idzie twisterek 1" w odważniejszych kolorach (seledyn z brokatem, pomarańcz, czerwień, perła z brokatem).
Polecam finezyjne łowienie tych drapieżników o tej porze roku.
[2010-11-14 00:06]

dawido199

Jak widzisz kolego u każdego inaczej, każdy okoń ma swój gust, u jednego przywali na to a u drugiego na coś innego po prostu próbuj wszystkiego. [2010-11-14 11:46]

Kubek76

Ostatnio byłem dwa razy niemal dzień po dniu i każdego dnia było inaczej. W piątek brania miałem na twistery 4,5cm kolory ciemne tj. fiolet, ciemno czerwony, bordowy, ciemny zielony "butelkowy" z brokatem, a wczoraj tylko seledyn z brokatem, żółty z brokatem i żółty perłowy. Trzeba eksperymentować. Nie raz widzę jak wiara łapie na jednego twisterka, ripera lub blaszkę nie zmieniając przynęt i płaczą że nic nie bierze. Ja wykonuję kilka do 10 rzutów nie ma brania to zmiana itd. [2010-11-15 09:00]

Kubek76

Zapomniałem dodać że teraz zdecydowanie dłużej zatrzymuję na dnie przynętę gdy opadnie bo ryby są teraz ostrożniejsze i wybredniejsze, potrzebują więcej czasu na decyzję czy zaatakować. [2010-11-15 09:03]