na brzany jeszcze czas, ale można już o nich myśleć.myślę, że metod jest wiele i zależy co kto preferuje.dla mnie najlepszym sposobem jest feeder i spinning.do feedera na haczyk zakładam sześć ziaren kukurydzy konserwowej,a na spina woblery w kształcie migdała 5-7 cm tonące w kolorze starego złota,poprowadzić przy samym dnie. pęczek gnojarzy też się nadaje. (2009/05/28 21:22)
Zgadza sie ze jeszcze czas,bo to ponad miesiąc,ale może wiecej podpowiedzi sie nazbiera,a nie ukrywam że mnie ta rybka zaciekawiła,bo jeszcze nie złowiłe wiekszej brzany,największej może brakowało z 5cm do wymiaru. (2009/05/28 21:54)
Noo noo, 89 cm to już bydle, gratuluję. Ja łowię brzany głównie na woblery głęboko nurkujące dł 5-8cm ale zdarza się że biorą na sandaczową 11 lub sumową baryłkę. Z naturalnych przynęt wyśmienitą przynętą są raki. (2009/05/31 14:10)
Najlepsza przynęta to ser żółty pokrojony w małe kostki zawinięty w mokrą szmatkę ( kilka dni), wtedy zmięknie i dostanie specyficznego zapachu i rosówki, groch - metoda gruntowa. (2009/06/01 13:46)
Do rozpoczęcia sezonu na brzanę jeszczę trochę czasu,a już kilka porad sie uzbierało,ale oczywiście czekam na wiecej. O żółtym serku właśnie już wcześniej słyszałem że to dobra przynęta na brzane. Może ktoś by napisał jakie haczyki do sera stosować,czy może jakieś specjalne... (2009/06/01 16:50)
Co do metody widzę wszyscy zgodni - grunt. Ja na ser nie łowiłem ale wiem że bardzo dobrymi przynętami są rosówki i oczywiście moje ulubione pijawki. O pijawkach więcej dowiedzieć się można z mojego wpisu (2009/06/01 19:01)
Jeśli o spinn chodzi to łowię tylko na jeden model, który konkurencje zostawił w tyle: http://www.trotka.pl/p/pl/ken-dyn/wobler_kenart_dynamic.html (kolor: NPX, NPB). Głęboko chodzi, zatem często trzeba rwać:( (2009/06/01 19:19)
Może ktoś coś jeszcze ciekawego doda, nawet już nie koniecznie o przynęcie czy znęcie na tę rybkę, ale może jakieś inne ciekawe porady związane z brzaną,bo praktycznie czas i pora zapolować na nia... (2009/06/30 19:58)
Bardzo dobra przynęta jest żółty ser w kostkach............tak jak napisali koledzy powyżej , ale również można brzany sprowadzić w miejsce za pomocą sera żółtego...........należy poszukać kamieni wielkości pięści dziecka ( i w miarę oszlifowanych przez wodę ---najlepsze są jajowate ) , a następnie kupić żółty ser ---Książęcy ( nazwa sera ) , i pokroić na grube plastry i owinąć owe kamienie , a następnie włożyć pod kontrolą do rozgrzanej kuchni na gaz lub prąd ---, może być mikrofalówka ..........ser otoczy cały kamień , a następnie wyjąć i poczekać aż wystygnie w pokojowej temperaturze , a następnie umieścić w lodówce ( tam ---gdzie warzywa i w torebkach foliowych ) , takich kamieni można użyć do 7-8 sztuk na jedną zasiadkę ..........rzucić te kamienie oblane serem , tam gdzie wiecie , że bywają brzany .............pozdrawiam Jurek . (2009/07/01 10:02)