Zaloguj się do konta

Przygotowanie ziaren kukurydzy

utworzono: 2020/08/14 11:41
geruch

Witam serdecznie. Trochę już poczytałem odnośnie metody przygotowania ziaren kukurydzy przed wędkowaniem. Lecz ja jestem ciekaw w jaki sposób koledzy preparują ziarna w celu nadania im właściwości pozwalających wędkować na nie. Od samej metody mam tylko DWA wymaganie: czas przygotowania około godziny (oczywiście czas ten jest dla mnie czasem spędzonym przy samym przygotowaniu ziaren a nie np. zagotowaniu ich i odstawieniu), czas gotowości do użycia w celach wędkarskich max dwie godziny. Proszę się chwalić być może dowiem....... dowiemy się czegoś ciekawego i każdy z nas wyciągnie jakieś wnioski z tematu "ekspresowej preparacji kukurydzy" [2020-08-14 11:41]

ryukon1975

W godzinę to nawet jej nie zasadzisz a o reszcie zapomnij.
[2020-08-14 16:54]

geruch

Dziękuję za uwagę dot. uprawy kukurydzy. wnosi wiele do tematu. pozdrawiam [2020-08-14 16:59]

ryukon1975

Nie pozdrawiaj. Szkoda czasu w tym czasie przygotujesz 100 kg kukurydzy na cały sezon. [2020-08-14 17:34]

ryukon1975

Ogólnie zas napisz od początku. jakie ziarna co chcesz z nimi zrobić. Jak rozumiem pięciominutówki czyli z puszki ze spżywczego?
[2020-08-14 18:37]

panterasrc

Najszybszy sposób dla mnie : surowe ziarna wsypuję do termosu ( około 2/3 pojemności) z dodatkiem np. cukru, soli, aromatów, barwników lub czyste ziarna, zalewam wrzątkiem i po24 godzinach mam gotową kukurydzę do zanęty i jako przynęta na włos. [2020-08-15 09:29]

ryukon1975

Dobry, szybki i w sumie niedrogi przepis z mrożeniem jest na aukcji niżej.
https://allegro.pl/oferta/feeder-bait-zalewa-epidemia-fermentowana-kukurydza-7922528286 [2020-08-15 10:10]

jot48

W dwie godziny a nawet dużo szybciej to tylko puszka ze sklepu. Przygotowanie kukurydzy nasiennej zajmuje kilka godzin. [2020-08-19 18:57]

fishark

Ja gotuje w garnku 10l, zagotowuje raz, czekam jakąś godzinę i zagotowuje drugi raz następnie zostawiam to na wyłączonej rozgrzanej jeszcze płycie, owijam ręcznikami cały garnek wraz z pokrywką i zostawiam całą noc aż do rana na ok 8godz. Po ugotowaniu kukurydza podwójnie zwiększy swoją objętość, także należy wsypać jej na 10 l jakieś 4 l i dać 5 l wody z dodatkiem łyzki oleju, pól szklanki cukru i łyzkę soli. Prawidłowo ugotowana kukurydza powinna być miękka i pęknięta. [2020-08-19 21:14]

geruch

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. potwierdziło się niestety to że nie da się tego zrobić dobrze. połamania koledzy i temat do zamknięcia :) [2020-08-20 21:53]