Przygotowanie kuku i pszenicy

/ 6 odpowiedzi
Witam kolegów po kiju.Zakupiłem parę kilo kukurydzy i przenicy.Jak przygotować w miarę szybko i łatwo takie ziarna do nęcenia z procy i dodawania do zanęty jako dodatek.Proszę o najprostrze przepisy bez żadnych udziwnień.Z góry dzięki......
rafal05


Potzrebną ilość ziarna zalewasz wodą (ja odstawiam na 48h ) później gotujesz aż będzie miękka na tyle, żeby łatwo można było ją założyć na haczyk, ale jednocześnie tak twarda, żeby nie rozlatywała się.  Kukurydzę gotuj osobno , pszenica zdąży się rozgotować, gdy kuku bd robiła się miękka. (2012/09/11 21:15)

damiano89


Ja proponuje kuku gotować przez ok jeden i pół godziny i na dzień odstawić ją z wodą;) w tym momencie można nadać jej jakiś zapach;) (2012/09/11 21:16)

Macloud25


Dzięki za szybkie odp.Jeszcze zapomniałem że kupiłem też parę kilo mielonej kukurydzy.Może macie jakiś pomysł jak ją przygotować typowo jako dodatek do zanęty? (2012/09/11 21:27)

darek300


Wystarczy zaparzyć ją wrzatkiem lub lekko podgotować:)zależy jak grubo jest zmielona. Będzie doskonałym dodatkiem nawet do sklepowej mieszanki. (2012/09/12 08:10)

Julas


Jakimkolwiek ziarnem byś nie nęcił, proponuję, żeby ziarna te były bardzo miękkie. Powoduje to znacznie szybsze trawienie ryb, a co za tym idzie, większy apetyt. Pszenicę, po 24h moczeniu możesz zagotować i upróżyć, jak kiedyś próżyło się ryż tj. w zawiniętym kocu. Kwestia wprawy.
Pozdrawiam! (2012/09/12 11:51)