Przygotowanie ziaren kukurydzy

/ 9 odpowiedzi
Witam serdecznie. Trochę już poczytałem odnośnie metody przygotowania ziaren kukurydzy przed wędkowaniem. Lecz ja jestem ciekaw w jaki sposób koledzy preparują ziarna w celu nadania im właściwości pozwalających wędkować na nie. Od samej metody mam tylko DWA wymaganie: czas przygotowania około godziny (oczywiście czas ten jest dla mnie czasem spędzonym przy samym przygotowaniu ziaren a nie np. zagotowaniu ich i odstawieniu), czas gotowości do użycia w celach wędkarskich max dwie godziny. Proszę się chwalić być może dowiem....... dowiemy się czegoś ciekawego i każdy z nas wyciągnie jakieś wnioski z tematu "ekspresowej preparacji kukurydzy"
ryukon1975


W godzinę to nawet jej nie zasadzisz a o reszcie zapomnij.
(2020/08/14 16:54)

geruch


Dziękuję za uwagę dot. uprawy kukurydzy. wnosi wiele do tematu. pozdrawiam (2020/08/14 16:59)

ryukon1975


Nie pozdrawiaj. Szkoda czasu w tym czasie przygotujesz 100 kg kukurydzy na cały sezon. (2020/08/14 17:34)

ryukon1975


Ogólnie zas napisz od początku. jakie ziarna co chcesz z nimi zrobić. Jak rozumiem pięciominutówki czyli z puszki ze spżywczego?
(2020/08/14 18:37)

panterasrc


Najszybszy sposób dla mnie : surowe ziarna wsypuję do termosu ( około 2/3 pojemności) z dodatkiem np. cukru, soli, aromatów, barwników lub czyste ziarna, zalewam wrzątkiem i po24 godzinach mam gotową kukurydzę do zanęty i jako przynęta na włos. (2020/08/15 09:29)

ryukon1975


Dobry, szybki i w sumie niedrogi przepis z mrożeniem jest na aukcji niżej.
https://allegro.pl/oferta/feeder-bait-zalewa-epidemia-fermentowana-kukurydza-7922528286 (2020/08/15 10:10)

jot48


W dwie godziny a nawet dużo szybciej to tylko puszka ze sklepu. Przygotowanie kukurydzy nasiennej zajmuje kilka godzin. (2020/08/19 18:57)

fishark


Ja gotuje w garnku 10l, zagotowuje raz, czekam jakąś godzinę i zagotowuje drugi raz następnie zostawiam to na wyłączonej rozgrzanej jeszcze płycie, owijam ręcznikami cały garnek wraz z pokrywką i zostawiam całą noc aż do rana na ok 8godz. Po ugotowaniu kukurydza podwójnie zwiększy swoją objętość, także należy wsypać jej na 10 l jakieś 4 l i dać 5 l wody z dodatkiem łyzki oleju, pól szklanki cukru i łyzkę soli. Prawidłowo ugotowana kukurydza powinna być miękka i pęknięta. (2020/08/19 21:14)

geruch


Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. potwierdziło się niestety to że nie da się tego zrobić dobrze. połamania koledzy i temat do zamknięcia :) (2020/08/20 21:53)