Przetarcia na wędkce od piachu

/ 16 odpowiedzi
Witam
Kieruję do was pytanie dotyczące mojej nowej wędki Jaxon Extera, niestety dzisiaj na rybach troszeczkę się zapomniałem i przed rozłożeniem rzuciłem jej części na piasek i niestety się uszkodziła są to dość głębokie rysy no i wiem, że od tego może się złamać ta wędka. Więc kieruje do was pytanie co z tym zrobić ??
Pozdrawiam i z góry dziękuję.

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Arca92

Nie wiem, chyba nie da się nic z tym zrobić ale teraz przed użyciem posmaruj wazelina albo jakimś smarem tego typu.  (2013/05/08 18:22)

Boolek

czy to coś da ? Przecież jak się piasek dostanie to będzie jeszcze gorzej niż jak na sucho ? (2013/05/08 18:27)

troc

Zregenerować raczej się nie da ale można sprawę jeszcze uratować http://allegro.pl/smar-teflonowy-do-wedek-super-slippy-browning-i3207613529.html
Pozdrawiam.
SMAR TEFLONOWY DO WĘDEK SUPER SLIPPY BROWNING (2013/05/08 18:46)

Arca92

czy to coś da ? Przecież jak się piasek dostanie to będzie jeszcze gorzej niż jak na sucho ?

oczywiście że da będzie dużo mniejsze tarcie. I nawet jak bedzie pełno piachu to porysuje mniej niż bez "poślizgu" (2013/05/08 19:44)

Artur z Ketrzyna

Możesz te ryski wypełnić lakierem. Chyba że masz żywice epoksydową.
One nie powstały od rzucenia na piasek, a od wkładania blanku na siłe mimo że słyszałeś że coś szoruje. Warto zawsze przeczyścić łącza.
Od tych rys nie pęknie wędzisko, one się chowają w łączeniu. Tak więc nie są takie groźne.

Ja też dziś zarysowałem swój kijek. Tyle że teleskopowy. Nie wiem jakim cudem tam znalazł się piasek. Chyba z koca w aucie którym były przykryte. Z tym że odrazu nie rozkładałem wędziska na chama, a próbowałem wytrzepać drobinki  ze złącz. (2013/05/08 19:57)

troc

czy to coś da ? Przecież jak się piasek dostanie to będzie jeszcze gorzej niż jak na sucho ?

oczywiście że da będzie dużo mniejsze tarcie. I nawet jak bedzie pełno piachu to porysuje mniej niż bez "poślizgu"

Może i tak, ale piasek o wiele mniej się klei do powierzchni zabezpieczonej tym preparatem, nie polecam składać wędki jak jest "pełno piachu", zawsze można- a nawet trzeba oczyścić przed złożeniem! (2013/05/08 20:16)

Boolek

Wiem dzisiaj odziwo trochę byłem zdenerwowany a zresztą. (2013/05/08 21:20)

u?ytkownik116538

Aj kolego miałem dokładnie taki sam problem, kiedy do mojego nowego teleskopu dostał się piasek. Ale Kupiłem sobie coś w rodzaju lakieru, to był jakiś grafit w płynie, pomalowałem nim rysę i kiedy to zaschło to rysę było co prawda trochę widać ale w dotyku nie była ona wyczuwalna :) (2013/05/08 21:30)

89krzysztof

A pasta polerska do samochodów ? nie da rady ? :) (2013/05/08 21:44)

Boolek

Cholera wie. Może lakier do paznokci ? :p haha (2013/05/08 22:04)

Wachta

Czytając ten wątek, wydaje mi się, że pan Kałasznikow popełnił błąd, że oprócz broni nie projektował wędzisk. Nie było by takich pytań ;) (2013/05/08 23:17)

u?ytkownik221

Grafit w płynie i po sprawie, jakieś wynalazki w postaci lakierów, żywic, past polerskich można nimi popsuć wędzisko. Koszt takiego grafitu ok. 5 zł, po nim złącze się nie zakleszcza. (2013/05/09 08:34)

Boolek

Dzięki wielkie. Co do lakieru to tylko sobie jaja robiłem.
Pozdrawiam (2013/05/09 09:43)

u?ytkownik149822

Grafit w płynie. Używać zgodnie z instrukcją. (2013/05/11 11:49)

Marcinm81

grafit w płynie powinien pomóc i nie jest drogi  (2013/05/12 20:24)

Artur z Ketrzyna

oczywiście że da będzie dużo mniejsze tarcie. I nawet jak bedzie pełno piachu to porysuje mniej niż bez "poślizgu"

Może i tak, ale piasek o wiele mniej się klei do powierzchni zabezpieczonej tym preparatem, nie polecam składać wędki jak jest "pełno piachu", zawsze można- a nawet trzeba oczyścić przed złożeniem!

Pasty ścierne to właśnie jakiś tawot i piasek lub inne kruszywo.
I do tłustego zawsze piasek się przyklei i trudniej będzie go usunąć. Z suchej to go nawet wydmuchasz...
Grafit w płynie, paście służy do wypełnienia drobnych ubytków. No i jak wspomnieli, stosuje się go by złącza się nie zakleszczały.
Grafit do lakierów dodaje się tylko jako wypełnienie, co zmniejsza jego wagę... (2013/05/15 21:39)