Witam!!! Mam pytanko czy ktoś z was kupował może używany pojazd (skuter)? Chodzi mi czy za przerejestrowanie skuterka coś się płaci, jeśli tak to jaki czas można jeździć bez przerejestrowania( tak jakby na koncie poprzedniego właściciela)?
Jeżeli jest to pojazd nienapędzany siłą mięśni dopuszczony do ruchu, powinien posiadać dowód rejestracyjny oraz ubezpieczenie OC ( nie wiem jak jest z OC). Fakt zakupu powinieneś zgłosić w wydziale komunikacji w gminie, gdzie otrzymasz nowy dowód rejestracyjny. Za rejestrację jest opłata, której wysokość zależy od kilku czynników między innymi od tego czy wymieniane są tablice rejestracyjne. (2011/06/09 14:05)
Według przepisów 30 dni, a w praktyce dokąd ubezpieczenie pozwala. Jeżeli kwota na umowie była poniżej 1000zł nie zapłacisz żadnego podatku w US. (2011/06/09 14:12)
Przy rejestracji zapłacisz za nowy dowód , i ewentualnie tablice , piszę ewentualnie bo jeżeli ma tablice z Twojego rejonu(i ma gwiazdki zamiast flagi) to nie bedziesz musiał jej wymieniać. (2011/06/09 16:26)
Dodatkowo przy rejestracji wkręć tatę na współwłasność, zaoszczędzisz na OC i zdobędziesz jakieś zniżki, bo do 25(?) roku życia narzucane są zwyżki. Chyba że spelniasz to kryterium :D Sprawdź także czy poprzedni właściciel miał zrobiony przegląd, czy dowód był bezterminowy(dawniej takie wydawano lecz prawo się zmieniło i nawet skuterowi trzeba przegląd techniczny zrobić :/ ) (2011/06/11 18:45)