Przepisy - tatar z ryb.

/ 34 odpowiedzi
 dlugi filet z lososia lub troci posypac sola,pieprzem, pieprzem ziolowym,wegeta, cebulka,dolozyc lisc laurowy ziele angielskie zrolowac owinac szmatka umiescic w lodowce na 4 dni. po wyjeciu otrzepac wyciac mieso w malych skrawkach dokroic cebulki poprzekladac w sloik warstwami zalac olejem jesc po kilku godzinach, smacznego:)
radny68


Czy ryby innego gatunku też się nadają? (2010/03/06 18:54)

pawelz


Swego czasu ( jakies 5-7 lat temu ) jadlem tatar z lipienia. Pierwsza liga. Jedyna potrawa z ryb slodkowodnych, jaka mi smakowala.
Ale uwaga. Nie wolno przepuszczac ryby przez maszynke. Mieso nalezy rozrywac w palcach na malutkie kawalki. No i ryba MUSI BYC SWIEZA
Teraz juz nie ma gdzie zlowic lipienia na tatar :(. Przynajmniej ja znam tylko jedna dostepna dla mnie rzeczke z miarowymi rybami, gdzie wolno brac ryby. Ale nie biore z niej ryb. A zjadloby sie tatara :). (2010/03/08 11:20)

Waldi Fish


A słyszeliście  tasiemcach, glistach, nicieniach i innych pasożytach? Ja słyszałem i z tego powodu nigdy nie spożywam surowego mięsa pod postacią tatara lub innych potrawach tego typu grożących zakażeniem jednym z pasożytów. (2010/03/08 20:12)

seta


oddychanie w dzisiejszych czasach tez szkodzi a każdy oddycha ja się tak nie przejmował tymi pasozytami (2010/03/10 11:19)

Waldi Fish


Chyba masz zbyt małą wiedzę z dziedziny parazytologii, żeby znać choroby powodowane przez pasożyty i ich skutki, a niektóre choroby powodowane przez pasożyty są śmiertelne. Co do oddychania to się mylisz. Oddychanie nie tylko, że nie jest szkodliwe, ale jest niezbędne do życia a szare komórki mózgu umierają już po około 5 minutach braku dopływy tlenu. (2010/03/10 18:30)

Waldi Fish


Zamykanie się w jakimś schowku nie pomoże, bo przecież nawet tam trzeba jeść. Natomiast pomoże wstrzymywanie się od spożywania surowego mięsa, bo ludzie już od chwili gdy wynaleźli ogień, stwierdzili empirycznie, że mięso poddane obróbce termicznej jest smaczniejsze i o czym nie wiedzieli, pozbawione pasożytów, przynajmniej większości. Oczywiście mamy demokrację i każdy spożywa to, co się jemu podoba, więc jedni spożywają surowe mięso, inni wypijają surowe jajka nie obawiając się Salmonelli, a jeszcze inni piją surową krew. I mi nic do tego, ale sam tego nie będę robić. (2010/03/25 19:38)

Jigsaw14


Wielokrotnie jadłem tatara i muszę powiedzieć, że ten specjał znajduje się w mojej czołówce potraw z ryb. Bardzo polecam - samo zdrowie a to tego ten smak...

(2010/03/31 14:04)

pangaz4


kolego spiningista1988 czy jakoś tak jesteś wręcz śmieszny pozjadałeś wszystkie rozumy a kolega waldi fish ma oczywiście racje ryby bardzo często  mają pasożyty może spiningisto1988 jak byś wiedział jak wygląda tasiemiec czy też nicień to byś troszkę bardziej zwątpił w słuszność swoich głupawych tez w swoim życiu widziałem masę  tasiemców w leszczach krąpiach pstrągach a nicienie ostatnimi czasy bardzo często atakują węgorze gdy w twoim organizmnie zacznie rozwijać się taki tasiemiec to gwarantuje ci że zesrasz się z bólu co do chorób wywołanych przez pasożyty także się zgadzam i jeszcze jedno panie spiningisto1988 trochę więcej pokory i zastanów się zanim znów kogoś obrazisz i zaczniesz wypisywać takie głupoty (2010/03/31 14:54)

pawelz


W rybach spokojnego zeru widywalem tasiemce. Pstragow nie jadlem (potokowych), no moze raz czy dwa w zyciu. Tasiemca ani innego pasozyta nie zauwazylem. Tatara jem (jadlem) TYLKO Z LIPIENIA. Nie odwazyl bym sie jesc tatara z plotki, leszcza czy wegorza. (2010/04/01 10:52)

ryba5245


Witam ko 

Ja również jadłem tatar z łososia wręcz bardzo często ponieważ pracowałem w fabryce tych ryb- razem z japońcami dla ktorych surowa ryba to główne danie.

(2010/04/01 20:40)

dariuszdyl


Wielcy no kilowcy nawet bebechy z ryb są dla was dobre jak mięso wam nie smakuje to podroby wpierd...cie padlinożercy czy co.


A żebyś wiedział, smażona rybia wątróbka, palce lizać. (2010/04/05 22:11)

jacenty75


Smażona wątróbeczka zwłaszcza z dorsza rewelacja a do tego smażoną ikre też polecam kolego lisadam (2010/04/06 10:12)