Przepisy - tatar z ryb.

/ 34 odpowiedzi
 dlugi filet z lososia lub troci posypac sola,pieprzem, pieprzem ziolowym,wegeta, cebulka,dolozyc lisc laurowy ziele angielskie zrolowac owinac szmatka umiescic w lodowce na 4 dni. po wyjeciu otrzepac wyciac mieso w malych skrawkach dokroic cebulki poprzekladac w sloik warstwami zalac olejem jesc po kilku godzinach, smacznego:)
radny68


Czy ryby innego gatunku te si nadaj? (2010/03/06 18:54)

pawelz


Swego czasu ( jakies 5-7 lat temu ) jadlem tatar z lipienia. Pierwsza liga. Jedyna potrawa z ryb slodkowodnych, jaka mi smakowala.
Ale uwaga. Nie wolno przepuszczac ryby przez maszynke. Mieso nalezy rozrywac w palcach na malutkie kawalki. No i ryba MUSI BYC SWIEZA
Teraz juz nie ma gdzie zlowic lipienia na tatar :(. Przynajmniej ja znam tylko jedna dostepna dla mnie rzeczke z miarowymi rybami, gdzie wolno brac ryby. Ale nie biore z niej ryb. A zjadloby sie tatara :). (2010/03/08 11:20)

Waldi Fish


A syszelicie  tasiemcach, glistach, nicieniach i innych pasoytach? Ja syszaem i z tego powodu nigdy nie spoywam surowego misa pod postaci tatara lub innych potrawach tego typu grocych zakaeniem jednym z pasoytw. (2010/03/08 20:12)

seta


oddychanie w dzisiejszych czasach tez szkodzi a kady oddycha ja si tak nie przejmowa tymi pasozytami (2010/03/10 11:19)

Waldi Fish


Chyba masz zbyt ma wiedz z dziedziny parazytologii, eby zna choroby powodowane przez pasoyty i ich skutki, a niektre choroby powodowane przez pasoyty s miertelne. Co do oddychania to si mylisz. Oddychanie nie tylko, e nie jest szkodliwe, ale jest niezbdne do ycia a szare komrki mzgu umieraj ju po okoo 5 minutach braku dopywy tlenu. (2010/03/10 18:30)

Waldi Fish


Zamykanie si w jakim schowku nie pomoe, bo przecie nawet tam trzeba je. Natomiast pomoe wstrzymywanie si od spoywania surowego misa, bo ludzie ju od chwili gdy wynaleli ogie, stwierdzili empirycznie, e miso poddane obrbce termicznej jest smaczniejsze i o czym nie wiedzieli, pozbawione pasoytw, przynajmniej wikszoci. Oczywicie mamy demokracj i kady spoywa to, co si jemu podoba, wic jedni spoywaj surowe miso, inni wypijaj surowe jajka nie obawiajc si Salmonelli, a jeszcze inni pij surow krew. I mi nic do tego, ale sam tego nie bd robi. (2010/03/25 19:38)

Jigsaw14


Wielokrotnie jadem tatara i musz powiedzie, e ten specja znajduje si w mojej czowce potraw z ryb. Bardzo polecam - samo zdrowie a to tego ten smak...

(2010/03/31 14:04)

pangaz4


kolego spiningista1988 czy jako tak jeste wrcz mieszny pozjadae wszystkie rozumy a kolega waldi fish ma oczywicie racje ryby bardzo czsto  maj pasoyty moe spiningisto1988 jak by wiedzia jak wyglda tasiemiec czy te nicie to by troszk bardziej zwtpi w suszno swoich gupawych tez w swoim yciu widziaem mas  tasiemcw w leszczach krpiach pstrgach a nicienie ostatnimi czasy bardzo czsto atakuj wgorze gdy w twoim organizmnie zacznie rozwija si taki tasiemiec to gwarantuje ci e zesrasz si z blu co do chorb wywoanych przez pasoyty take si zgadzam i jeszcze jedno panie spiningisto1988 troch wicej pokory i zastanw si zanim znw kogo obrazisz i zaczniesz wypisywa takie gupoty (2010/03/31 14:54)

pawelz


W rybach spokojnego zeru widywalem tasiemce. Pstragow nie jadlem (potokowych), no moze raz czy dwa w zyciu. Tasiemca ani innego pasozyta nie zauwazylem. Tatara jem (jadlem) TYLKO Z LIPIENIA. Nie odwazyl bym sie jesc tatara z plotki, leszcza czy wegorza. (2010/04/01 10:52)

ryba5245


Witam ko 

Ja rwnie jadem tatar z ososia wrcz bardzo czsto poniewa pracowaem w fabryce tych ryb- razem z japocami dla ktorych surowa ryba to gwne danie.

(2010/04/01 20:40)

dariuszdyl


Wielcy no kilowcy nawet bebechy z ryb s dla was dobre jak miso wam nie smakuje to podroby wpierd...cie padlinoercy czy co.


A eby wiedzia, smaona rybia wtrbka, palce liza. (2010/04/05 22:11)

jacenty75


Smaona wtrbeczka zwaszcza z dorsza rewelacja a do tego smaon ikre te polecam kolego lisadam (2010/04/06 10:12)