Przepis na pstrąga

/ 25 odpowiedzi / 2 zdjęć
jak szybko podać.Oto moja rada.Pstrąga wypatroszyć do środka masło czosnkowe bez dodatków potem w folie z odrobiną warzyw i na grilla Po 15 minutach na talerz i już
użytkownik29933


Ja tam na masełku przyrządzam jak skórka się zarumieni jest super /delikates/  ;) (2010/02/01 18:59)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

korzun04


Ja do środeczka sypię pieprz ziołowy, siekam cebulkę pietruszkę i koperek ze zmrożonym masełkiem- brzuch tuszki spinam wykałaczkami. Całość smaruję obficie oliwą lub olejem,można skropić sokiem z cytryny.Grubo zawijam w folię alumieniową i na grill,średnio po ok.10 minut ( zależy od wielkości rybki) z każdej strony - palce lizać.

Plus swojska ''okowita'' .......

 

(2010/02/01 21:30)

mar83


kra kers a do środka nic? (2010/02/02 16:46)

użytkownik29933


Ja nie daję nic ale z reguły łowie takie 30-37cm wiec usmażone same w sobie są wyśmienite :)

PS: Dziś byłem na delikatesach ale same takie brały widocznie duże jeszcze dochodzą po tarle do siebie.
Jak u Ciebie byłeś już na pstrągach  ;) (2010/02/02 18:39)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

mar83


zimno zawiało  śniegiem i teraz nie mam czasu Pozdrawiam (2010/02/02 18:47)

blady123


gdzie takie pstrągi łowisz kolego?? (2010/02/02 21:04)

użytkownik29933


Sól daję jeszcze lub  wegete zapomniałem bo wydaje mi się to naturalne ;) (2010/02/02 21:07)

Waldi Fish


Prawdopodobnie w wodzie, jeśli nie w sklepie rybnym. Haha! (2010/02/09 21:44)

anczu


Tak to prawda ,palce lizać. Ja robię podobnie cebulka i czosnek w talarki z masłem do środka, odrobina natki pietruszki i przyprawa do ryb. Całość w folie aluminiową i na grilla lub do piekarnika. Przechlapane mają te pstrągi , że są takie smaczne. Dlatego apel zabierajmy z rozwagą żebyśmy mieli za czym się uganiać w przyszłości. (2010/02/15 20:05)

Waldi Fish


Wypróbuję te przepisy i zobaczę. który najbardziej przypadnie do gustu. (2010/02/25 19:28)

tswitek


ja jak złowie ładnego pstrąga wrzucam do rzeki warzywa i próbuje za kilka dni czasami naprawde jast pysznie (2010/03/03 22:33)

edzywiec


Ja koledzy mam taki oto przepis na pstrąga;Pikantny pstrąg
-2 pstrągi po około-30dkg
-1 łyżeczka przyprawy Degusta
-2 łyżki masła
-2 łyżeczki ziela angielskiego(mielonego)
-2 liście laurowe
-2 gałązki koperku
-2  gałązki pietruszki

Ryby (sprawić) umyć wytrzec ręcznikiem papierowym do sucha,a następnie natrzeć w środku i na wierzchu przyprawą Degusta i zielem angielskim.Do wnętrza ryb włożyć po 1liściu laurowym,gałązce koperku,pietruszki .Każdą rybę posmarować lekko masłem,zawinąć w folie aluminiową i piec 30min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.Smacznego. (2010/03/10 22:54)

renna


Panowie podziwiam Was !! taka skarbnica przepisów!! chylę czoło przed Wami !! :-) (2010/06/18 23:09)

dariuszdyl


PSTRĄG TĘCZOWYPrzyprawa ziołowa, sól
Po oczyszczeniu natrzeć całego i do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. (2010/06/19 10:53)

użytkownik31907


a ja do pstrąga mam szacunek i go tylko wędzę albo tatar. nigdy go nie usmaze  co najwyzej mogę go upiec na grilu (2010/06/23 10:24)

pawelz


a ja do pstrąga mam szacunek i go tylko wędzę albo tatar. nigdy go nie usmaze  co najwyzej mogę go upiec na grilu

Potokowca jadlem tak dawno temu, ze nie pamietam smaku. Ale slyszalem ze tatar z niego jest wysmienity. Choc z tatarem z lipienia sie pewnie nie moze rownac ;). (2010/06/23 10:58)

użytkownik31907


a ja do pstrąga mam szacunek i go tylko wędzę albo tatar. nigdy go nie usmaze  co najwyzej mogę go upiec na grilu

Potokowca jadlem tak dawno temu, ze nie pamietam smaku. Ale slyszalem ze tatar z niego jest wysmienity. Choc z tatarem z lipienia sie pewnie nie moze rownac ;).



ha i tu mamy odmienne zdania bo mi bardzie smakuje tatar z Potoka lipień i łosoś się chowa :p  :) (2010/06/23 11:01)

pawelz


Z lososia i pstraga nie jadlem, wiec musze przyznac Ci racje :) (2010/06/23 11:09)

użytkownik31907


widziałem ostatnio swietny przepis na pstraga 
  robimy filety solimy pieprzymy i zawijamy w folie piczeny na grillu w folii a potem ja rozdzieramy i rybka dochodzi bez folii (2010/06/29 12:02)

piotr05


Złowionego pstrąga skrobię i czyszczę a następnie dokładnie płuczę.Tak przygotowaną rybę solę pieprzę i odstawiam na około pół godziny przystępując do rozpalania grlia.Po tym czasie rybę nadziewam pokrojoną cebulką a z zewnątrz owiją pokrojonym w cienkie plastry boczkiem .Następnie całość owijam folią i gotowe do grilowania. Około 25-30 minut to czas potrzebny do uwieńczenia dzieła-smacznego!!! (2010/10/23 11:44)

rzepek


pstrąg z piekarnika
Pstrągi wypatroszyć (jeśli jest taka potrzeba), wytrzeć ze śluzu, oskrobać z łuski i umyć.
Ryby natrzeć solą na zewnątrz i wewnątrz. Do brzuszków włożyć po łyżce masła czosnkowego.
Odpowiedniej wielkości kawałki folii aluminiowej natłuścić, na każdym ułożyć pstrąga wypełnionego masłem czosnkowym, obłożyć rybę cienkimi plasterkami czosnku i koperkiem (w całości wzdłuż ryby), posypać odrobinę pieprzem ziołowym.
Folię zwinąć na kształt łódeczki (zostawiając odkrytą górę). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekać do miękkości. Pod koniec pieczenia na rybach ułożyć wiórki masła. Po wyjęciu z piekarnika z łódeczek usunąć kawałki czosnku i łodyżki koperku.
Cytryny oparzyć, nie obierając ze skórki pokroić wzdłuż na ósemki.

Pstrągi podawać w folii, w której się piekły, przybrane cząstkami cytryny.

SMACZNEGO!!! (2010/10/28 10:15)

rzepek


pstrąg z piekarnika
Pstrągi wypatroszyć (jeśli jest taka potrzeba), wytrzeć ze śluzu, oskrobać z łuski i umyć.
Ryby natrzeć solą na zewnątrz i wewnątrz. Do brzuszków włożyć po łyżce masła czosnkowego.
Odpowiedniej wielkości kawałki folii aluminiowej natłuścić, na każdym ułożyć pstrąga wypełnionego masłem czosnkowym, obłożyć rybę cienkimi plasterkami czosnku i koperkiem (w całości wzdłuż ryby), posypać odrobinę pieprzem ziołowym.
Folię zwinąć na kształt łódeczki (zostawiając odkrytą górę). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekać do miękkości. Pod koniec pieczenia na rybach ułożyć wiórki masła. Po wyjęciu z piekarnika z łódeczek usunąć kawałki czosnku i łodyżki koperku.
Cytryny oparzyć, nie obierając ze skórki pokroić wzdłuż na ósemki.

Pstrągi podawać w folii, w której się piekły, przybrane cząstkami cytryny.

SMACZNEGO!!! (2010/10/28 10:15)

rzepek


Czosnek kroimy na kawalki,dodajemy sok z cytryny i oliwe z oliwek,wymieszac.Polewamy rybe marynata,solimy i pieprzymy.Odstawiamy do lodowki na ok 4 godz.Rozgrzewamy patelnie z oliwa lub grilla i smazymy.

(2010/10/28 10:17)

użytkownik34562


POPIERAM.

Moj przepis: filetuje pstraga ,tuszki sole i na dobe do lodowki.Nie sezonowany w soli  przy wedzeniu sie rozsypuje . Wedze na grilu tak. Plomien minimalny przykrywam folia al. i pod spodem mam wiorki drewna ktorym wedze. Nie dluzej jak 20 min i na chwile tylko dopuszczam ciepelko powyzej 100  C.Tak dla BHP.

Musi byc tylko tylko cieply dym.  Teraz przygotowuje oliwe ( tyle aby w ciasnym naczynku przykryc rybe) z 5 zabkami czosnku  na jedna polowe duze ryby ( duzy to u mnie 40cm.) i grzeje do  zarumienienia  czosnku. Wedzone filety posypuje drobna bazylia (zwieza pociapana lub suszona) MOCNO kropie cytryna -mocno , i po chwili jak to namoknie to moja czosnkowa oliwa jest juz zlocista i goraca - zalewam rybke az toto syczy. Zostawiam do spopzycia na zimno na lisciu salaty , ale najczesciej poprostu natychmiast zjadam.

Przyprawy oprocz bazylii i czosnku to sol. I nic wiecej. Duzo zachodu ale  WARTO.

GienekG

(2010/11/21 06:11)

użytkownik34562


POPIERAM.

Moj przepis: filetuje pstraga ,tuszki sole i na dobe do lodowki.Nie sezonowany w soli  przy wedzeniu sie rozsypuje . Wedze na grilu tak. Plomien minimalny przykrywam folia al. i pod spodem mam wiorki drewna ktorym wedze. Nie dluzej jak 20 min i na chwile tylko dopuszczam ciepelko powyzej 100  C.Tak dla BHP.

Musi byc tylko tylko cieply dym.  Teraz przygotowuje oliwe ( tyle aby w ciasnym naczynku przykryc rybe) z 5 zabkami czosnku  na jedna polowe duze ryby ( duzy to u mnie 40cm.) i grzeje do  zarumienienia  czosnku. Wedzone filety posypuje drobna bazylia (zwieza pociapana lub suszona) MOCNO kropie cytryna -mocno , i po chwili jak to namoknie to moja czosnkowa oliwa jest juz zlocista i goraca - zalewam rybke az toto syczy. Zostawiam do spopzycia na zimno na lisciu salaty , ale najczesciej poprostu natychmiast zjadam.

Przyprawy oprocz bazylii i czosnku to sol. I nic wiecej. Duzo zachodu ale  WARTO.

GienekG

(2010/11/21 06:11)