Przepis na własne kulki do oceny

/ 34 odpowiedzi
użytkownik145121


Nie mam zamiaru robić kol. jakiejkolwiek przykrości - ale taka pisemna korekta nawet napisana przez największego fachowca w temacie nie ma naprawdę sensu - najlepiej Twój przepis skorygują same ryby - i wtedy wyciągniesz wnioski.   (2013/03/04 15:27)

wujek90


Nie ma powodu do przykrości. Jeżeli ciasto źle będzie się rolowało lub z jakiś innych powodów będzie problem z wyrobieniem kulek, czy tez przy gotowaniu kuleczki będą pękać. Ryby nie będą miały możliwości skorygować czy przepis się sprawdza czy nie. Po to właśnie piszę by tego uniknąć. Niestety mam określony budżet nie mogę sobie pozwolić na kupowanie hurtowych ilości komponentów i eksperymentowanie gdyż niestety nie pracuję, a uczę się. Stąd moje pytanie kolego:)Pozdrawiam. (2013/03/04 15:33)

użytkownik145121


Aby ciasto się rolowało i kulki nie pękały podczas gotowania :
1. Mix bazowy - mączna frakcja2. Mix dodatk. - ziarna i inne specjały zmielone na daną frakcję w zależności od spodziewanego produktu końcowego / tzn. jaką kulkę , czy pellet chcemy zrobić /3.Łączymy to razem w odpowiednich proporcjach.4. Składniki płynne mieszamy razem / odradzam tego sztucznego miodu - jest to chińszczyzna na bazie samej wody i cukru z zagęszczaczem - i właśnie powoduje rozpadanie ciasta podczas wyrabiania Do tego dodajemy z głową suchy pomieszany wcześniej mix i wyrabiamy ciasto.5.Rolujemy i gotujemy - przyjęte jest, że jak kulki mają być 20mm to 2 min , jak 30 mm to 3 min itd. - dotyczy to gotowania we wrzątku ; jak na parze czas x2  6.Finito
P.S. Zawsze powinno się mieć zapas suchego mix-u / wtedy ciasto można podrasowywać / - w odwrotną stronę jest już problemPozdr. (2013/03/04 15:54)

6666


Dzienki (2013/03/05 15:49)

JKarp


CześćProponuję nie kulać od razu pięciu kilo kulek.Przygotuj sobie miksu 100 g plus malutki zapasik i zrób kulki z tych 100 g - unikniesz w ten sposób robienia doświadczeń za swoje pieniądze. Jeśli dobrze będzie się kulać z tych 100 g ( ciasto nie będzie za suche, za ciągnące, nie będzie pękać ) i w konsekwencji kulki będą nie popękane, za twarde czy jeszcze co innego wtedy przystąp do poważnego kulania.Ale pamiętaj, żeby te kulki zrobione na próbę normalnie doschły do końca i dopiero wtedy możesz na poważnie zająć się kulaniem.
Natomiast ja nie widzę potrzeby powielania zmielonego pelletu mączką łososiową. Jeśli by ciasto źle się rolowało zastąp mączkę łososiową glutenem pszennym.Dobrym składnikiem do kulek jest CSL.Dwie duże łyżki soli na kilo miksu poprawią smak a sól to dobry naturalny konserwant.JK (2013/03/05 16:14)

wujek90


O taka konkretna odpowiedz mi chodziło. Czy jak dam 5 ml CSL na 1kg będzie to wystarczająca ilość? I myślę że od razu zamienię te mączkę łososiową na gluten pszenny, ponieważ wszystkie składniki zakupie w sobotę więc zamiast mączki łososiowej kupię gluten. Podejrzewam że na targach karpiowych dostanę CSL bez problemu.
Dziękuje za pomoc.Pozdrawiam. (2013/03/05 19:21)

JKarp


CześćCSL dawkuj wg zaleceń producenta :-)Jak nie kupisz na targach w Zabrzu to gdzie kupisz ? ;-)))))W Poznaniu wiele " zabawek " można było kupić w super cenach - myślę, że i w Zabrzu będą dobre ceny.
Do zobaczenia na targach - szukaj mnie na stoisku Gold Carp Baits :-)JK (2013/03/05 19:34)

wujek90


Super na pewno zajrzę ! Jeszcze raz dziękuje i Pozdrawiam:) (2013/03/05 19:37)